SYARIFATUL ATIQAH & SHARIFATUL SHAFIKA Only my twin daughter & home life
By: nor marlida

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Tuesday, 5-Oct-2010 01:01 Email | Share | Bookmark
DAGING HITAM vs DAGING MERAH

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Salam..

Kenapalah sejak dua menjak ni bertambah-tambah malas nak update fp ke blog ke.Di tambah lagi dgn keje kat opis ni yg sentiasa tak abis ni lagi lah bertambah malas.experimen pun malas gak klu buat pun edisi ulangan aje.Skrg ni pun masak yg mudah2 aje dah malas dah nak ber'xperimen' mcm dulu.Jln umah kawan 2 pun jarang2 aje skrg sorry lah skrg ni mcm byk sgt benda nak di buat tu yg tak berkesempatan.
Minggu lepas dtg lah mood rajin sikit masak lepas blk keje jd duk pikir2 tengok resepi kat dapur kak nor Trg nun aku pun try lah memang sedaplah kena pulak mkn dgn nasi panas2.

Quote:

DAGING HITAM MANIS BEREMPAH
http://secubitgaramnor67.blogspot.com/search/label/daging

300gm daging batang pinang ~dihiris nipis dan toskan

bahan A
1 sudu teh serbuk ketumbar
1/2 sudu teh serbuk jintan manis
1/2 sudu teh serbuk jintan putih
1 sudu besar kicap cair
1/2 sudu teh serbuk lada hitam ~ lebihkan jika nk lebih pedas
~~~~~~~~~

2 ulas bawang putih ~ ditumbuk
1/2 in halia ~ ditumbuk
1 labu bawang besar ~ dipotong bucu/wedges
1 bj cili merah ~ dihiris
1 bj tomato ~ dipotong 6 atau 8
minyak
~~~~~~~~~

bahan B
1 sudu besar kicap pekat
3 sudu besar kicap manis
1 sudu besar sos tiram
1 sudu teh cuka atau perahan limau nipis


Gaul daging dgn bahan A dan perap lebih kurang 1/2 jam.
Panaskan minyak dan masukkan bawang putih dan halia.
Tumis hingga wangi dan masukkan 1/2 dr bawang besar dan cili merah.
Goreng seketika hingga wangi dan masukkan daging yg dah diperap tadi.
Kacau2 daging dan goreng lebih kurang 10 min hingga air daging keluar.
(Jika guna daging batang pinang tak perlu ditambah air tp kalau guna daging biasa bolehlah dimasukkan 1/2 cawan air utk mengempukkan daging)
Masukkan bahan B dan biarkan masak hingga kuah hampir kering. (bolehlah dimasukkan garam dan gula secukup rasa jika perlu)
Masukkan lebihan bawang besar dan cili merah serta tomato.
Kacau sekejap dan boleh lah dihidangkan panas2


Selepas lauk kat atas aku cari lg resepi yg mudah2 so jumpa pulak yg ini.

aku memang suka lauk ni lah kira peberet gak ni sbb tiap kali gi mkn kat kedai aku mesti ada order lauk ni.Cari punya cari mana letak resepi ni last2 aku jumpa kat umah tokey muffin tu rupanya.takpe lah janji jumpa gak resepi yg aku rasa memang mudah utk aku ni.Skrg aku dah tukar cara beli brg basah kat umah.Tiap kali aku gi tesco atau jusco aku beli siap2 daging yg letak dlm tray plastik tu yg siap paket2 tu dan siap potong2 sbb aku klu nak masak cuma cuci aku dan lagi satu daging jenis mcm tu lembut sbb tu rege nya mahal sikit tp utk setakat aku 4 beranak ni memang dah cukup 1 bekas tu sekali masak.

Quote:

DAGING MERAH ALA THAI
copy izahdaut.blogspot

Bahan-bahan
1/2 kg daging lembu (direbus sampai empuk)
2 ulas bawang putih diketuk
1 labu bawang besar dipotong bulat
1 sudu besar cili giling
Sedikit sos tiram
Sedikit sos ikan (thailand mari)
Sedikit sos tomato
hana tmbh halia ketuk
Sedikit minyak untuk menumis
Garam dan gula secukup rasa
Daun ketumbar/daun sup/daun bawang untuk hiasan (mana2 pun boleh)
*lada bagla-tambah
*kacang panjang -tambah

Cara-cara
Daging yang dah siap direbus tu potong nipis2 ya.
Panaskan minyak sikit, goreng daging dulu sampai kuning2 sikit, ketepikan.
Tumis bawang putih n halia sampai naik bau, masukkan cili giling.
Goreng2 sikit agak2 garing tu bolehlah masukkan sos tiram, sos ikan dan sos tomato.
Masukkan daging tadi dan bawang besar yg dihiris kacau2 dan rasa garam dan gula.
Kalau nak kuah lebih bubuh air sikit dan tambah sos tomato.
Dah masak bolehlah diangkat dan hidangkan. Taburlah daun ketumbar yg dihiris tadi


Ini pulak kes nak perabis pisang kat umah so buat lah kek ni.

Quote:

KEK PISANG ALA INGGERIS
copy waheedeana77.blogspot

Bahan-bahan;
180 gm tepung (yatt gunakan 90gm tepung gandum dan 90 gm tepung cake)
70 gm butter
2 biji pisang di lenyek ( besar satu jengkal jari, kalu pisang pendek tambah satu lg)
1 biji telur(letak 2 biji sbb mcm keras sgt lah)
3 sudu besar gula putih
2 besar gula perang
2 sudu kecil baking powder
1 sudu kecil soda bikarbonat
1 sudu esen vanilla
sedikit pisang potong
serbuk kayu manis(tak letak sbb mcm tak best aje klu letak)
sedikit gula pasir

Cara-caranya;

Pukul butter dan gula sehingga kembang , masukkan gula merah pukul lagi, kemudian masukkan telur dan pisang yang telah di lenyek, esen vanilla, blend lg. akhir sekali masukkan tepung , baking powder dan soda bikarbonat . Masukkan adunan tersebut di dalam bekas pembakar, susun kan pisang seperti gambar di atas dan taburkan serbuk kayu manis di atasnya. Bakar selama 45 minit. Setelah keluar cepat2 taburkan gula di atas kek, biarkan kek sejuk dan baru di potong.


sesi ulangan dah byk kali wat roti guna resepi ni dan sememang nya best kali ni aku buat bentuk bunga2 roti utk sarapan sabtu lepas
Quote:

BASIC BREAD RECIPE (Roshayati Johari)
Ingredients :

(A)
500g bread flour/high protein flour
100g sugar
1 teaspoon salt
30g milk powder
1 teaspoon bread improver (optional)
1 teaspoon bread softener (optional)
4 teaspoons instant dry yeast

(B)
250ml water
1 egg (lightly beaten)

(C)
40g butter
40g shortening

Method :
1. Mix well all ingredients in (A)
2. Add (B) into (A) and knead till smooth.
3. Add (C) and continue kneading till smooth and shiny and dough does not stick to your hand.
4. Leave to prove for 30 - 40 minutes.
5. Punch down the dough to let the air out.
6. Divide the dough according to the weight you wish. Make into balls and leave to rest for 10 minutes.
7. Shape accordingly.
8. Leave to prove for 40 minutes - 1 hour.
9. Preheat oven 180C. Bake till golden brown. (about 15 minutes)



kueh sago versi warna warni

ok bye..bye..


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net