SYARIFATUL ATIQAH & SHARIFATUL SHAFIKA Only my twin daughter & home life
By: nor marlida

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Saturday, 18-Sep-2010 08:51 Email | Share | Bookmark
CERITA SEBELUM RAYA

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Salam Aidilfitri buat semua teman

Agak lama sangat dah tak update Fp ni nak kata busy tak busy pun sbb seminggu tak masuk opis isnin ni baru nak masuk he..he..mcm sakan raya kan takdelah kembar takde sape nak jaga nursery tutup jd ibu nya kena lah berkorban jaga kembar ambik cuti.semenjak dua menjak ni memang malas nak update dgn kepala ni duk ting tong aje dgn kemba pun demam masak pun malas sib baik ada gak tukang masak lain kay umah ni jd aku leh ler duk relax sikit kih..kih..tp sehari aje lepas tu duk order kat dapur mamak aje.Dah lah mari tengok gambar yg dah lapuk ni.cerita buka posa 3 minggu lepas sbb sibuk sblm blk cuti tu pasal gambar ni tak sempat nak publish.Gambar yg ada ni dr kamera lily aku pun hp tak cantik klu ambik gambar cahaya suam2 kuku tu yg gambar byk gambar lily.t.q lily dan gambar ni gak sbg kenangan dgn lily sbb lily dah resign last aku jumpa 30 ogos.Lily terpaksa resign sbb nak jaga emak dia yg sakit moga emak lily cepat sembuh.Jom tengok gambar2 yg tak seberapa ni














VERSI KUEH RAYA TAHUN NI
Takde masa sgt tahun ni nak siapkan byk2 kueh dan lagi satu angin 'M' memang duk bermaharajalela sgt2 tu yg duk wat byk tu aje.ada setengah tu aku dah wat sekerat jln tak abiskan sbb tak cukup masa last2 masuk cik tong baki doh tu ada ke patut org suruh berjimat aku membazir pulak.

Quote:

PEANUT BUTTER CHOC CHIPS
Cara-cara
•panaskan oven 170c(bergantung pd oven masing2)
•satukan butter,peanut butter dan gula dlm bowl.pukul sebati
•masukkan telur dan vanilla.pukul rata.
•masukkan tepung dan chocolate chips.pukul sebati.
•simpan sekejap dlm peti sejuk.
•bulat2kan susun atas baking tin.tekan dgn garfu.
•bakar 20-25min(sehingga perang)
•sejukkan atas redai kuih.simpan dlm bekas kedap udara


Bahan-bahan
•125g pure butter
•4-5 sudu makan(penuh) peanut butter
•60g gula caster
•1 1/2 cwn tepung gandum*
•1/2 cwn tepung jagung* ayak bersama
•secubit garam*
•1 biji telur(L)
•esen vanilla
•chocolate chips-ikut suka byk mana
Cara-cara
•panaskan oven 170c(bergantung pd oven masing2)
•satukan butter,peanut butter dan gula dlm bowl.pukul sebati
•masukkan telur dan vanilla.pukul rata.
•masukkan tepung dan chocolate chips.pukul sebati.
•simpan sekejap dlm peti sejuk.
•bulat2kan susun atas baking tin.tekan dgn garfu.
•bakar 20-25min(sehingga perang)
•sejukkan atas redai kuih.simpan dlm bekas kedap udara


Kek yg sedap utk sesapa yg suka kek yg jenis pound blh cuba kek ni sbb kek ni agak padat sikit.Masa tengah bakar bukan main naik lagi sekali bila dah sejuk terus mengecil jd ler leper mcm tua apa pun aku memang suka kek ni dan sememang nya aku makan sorang aje kek tu sbb org lain seme tak suka.simpan dlm peti mkn sejuk2 best

Quote:



PEACH UPSIDE DOWN CAKE
Ingredients for topping:
http://www.mykitchensnippets.com/2009/09/peach-upside-down-cake.html

4 tbsp butter
3 tbsp brown sugar
3 fresh peaches, peeled and sliced

I use buah peach dlm tin so skip ler yg kat atas tu

Ingredients for the cake:
1 stick of butter (1/2 cup or 113 grms)
3/4 cup sugar
2 large egg
1/2 teaspoon vanilla
1 1/2 cups flour
1 1/2 teaspoons baking powder
1/4 teaspoon salt
2 tbsp of milk
1 tsp of orange zest

1. Line and greased an 8” round pan. Prepare the topping. Melt the butter and brown sugar. Pour it to the base of baking pan. Arrange the peach slices in a circle over the base. Set it aside.
2. Pre-heat the oven to 350 degree F. Cream butter and sugar together until light and creamy. Beat in the egg one at a time until well combined.
3. Add in vanilla and orange zest. Sift flour, baking powder and salt together. Slow down the mixer and slowly add in the flour alternately with the 2 tbsp of milk. Mix until combined.
4. Spread the batter over the peaches and bake the cake for 50 minutes or until golden brown. Let cake cool in pan for 10 minutes before inverting it to a serving plate



ok..bye..


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net