SYARIFATUL ATIQAH & SHARIFATUL SHAFIKA Only my twin daughter & home life
By: nor marlida

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Monday, 6-Sep-2010 02:31 Email | Share | Bookmark
MACAM-MACAM PUN ADA

 
 
 
 
 
 
Salam..

Agak lama tak masuk n3 busy sikit lah nak siapkan keje sebelum aku bercuti panjang ni pun masuk n3 sbb tak mau byk sgt menu2 yg tertunggak nanti lepas raya nak masuk byk lagi gambar posing2 he..he..jd klu n3 kali ni aku masuk sekali harung jgn mare yer.ni pun kumpul 2 minggu punya menu




Quote:
STRAWBERRY JELLY BARS

sumber en.petitchef.com/recipes/jelly-hearts

Ingredients:

Base
320g digestive biscuits
160g melted butter

Filling
250g cream cheese
2 1/4 tsp gelatine powder
70g sugar
150ml hot water
1/2 tsp vanilla essence
20 medium sized strawberries

Topping (Jelly)
1 packet (170g) strawberry flavoured Jell’o
1 1/2 cups hot watr
1 1/2 cold water
Preparation:

Base
1. Crush biscuits and stir in melted butter

2. Divide and press onto the base of the try. Chill for 15mins or until needed.

3. Prick base with the back of a skewer (I used a fork) before pouring in the filling.

Filling

1. Using a small heart shaped cutter (1″) and cut hearts out of the strawberry halves.Place on a plate lined with paper towel.(Can save the rest for a smoothie!)

2. Place gelatine and sugar in a bowl.
Pour boiling water over and stir until gelatine has dissolved.
If it doesn’t dissolve completely, place this bowl over a bigger bowl filled with boiling hot water.

3. Cream the cream cheese and vanilla essence together.
Add the gelatine syrup gradually and cream until smooth.Pour into tray(s).

4. Place 20 hearts on each try, partially submerged in the cheese.
(I refrigerate the cream cheese for 15 mins before submerging the strawberries.
Just so they don’t sink in all the way).
Refrigerate until firm about 2 hours.

Topping

1. Dissolve Jell’O in boiling water. Add cold water and stir well.

2. Cool completely before pouring over the cheese filling.(Try and pour really slowly and over the strawberries instead of the cheese so that the jelly stays clear)

3. Refrigerate for at least 4 hours before serving.

ENJOY! (:

note~klu sesape yg suka jelly suak cheese memang best aku suka tp kureng sikit bab2 yg ada base tu jd lain kali klu nak buat aku nak try tak letak base pulak mesti lagi best



Quote:
ROTI LAPIS BERDAGING
copy dapurcomelku.blogspot.com
Bahan:- (6 - 8 orang)

3 biji kentang dipotong dadu
500 gm daging cincang - sy guna daging kisar jenama Ramly
1 biji bawang besar - dikisar
2 ulas bawang putih - kisar
1 sudu besar serbuk kari (*ummi letak 2 sudu besar)-sy pun letak 2 sudu besar
3 sudu besar minyak untuk menumis
12 - 14 keping roti putih
500 ml susu segar-Ibu tukar guna santan
3 biji telor
garam secukup rasa
parutan cheese (*ummi letak mozarella cheese)- lupa nak letak he..he..
marjerin untuk melenser loyang
Cara Menyediakan:-

1. Panaskan minyak dan tumis bahan-bahan kisar hingga layu dan naik bau. Masukkan serbuk kari, kacau sebentar.
2. Masukkan daging cincang dan kentang. Masak hingga daging agak kering dan masukkan garam. Kacau rata. Tutup api dan ketepikan. S
3. Sementara itu, satukan telor, susu dan secubit garam. Pukul hingga sebati.
4. Celupkan kesemua roti tadi dalam adunan susu. Ramas-ramaskan kesemua roti hingga hancur dan bahagikan kepada 3 bahagian.
5. Lenserkan margerin pada bekas tahan panas (*ummi guna loyang bulat 8 inci - agak penuh, elok guna yang besar sikit lagi).
6. Masukkan 1/3 bahagian roti tadi, ratakan. Kemudian masukkan 1/2 inti daging tadi, ratakan.
7. Kemudian masukkan lagi bahagian roti hancur tadi. Ratakan dan masukkan baki inti daging tadi dan ratakan jugak.
8. Akhir sekali tutup dengan baki akhir 1/3 roti. Taburkan parutan cheese.
9. Bakar dengan api sederhana (*ummi set 160C) selama 30 - 45 minit/hingga lidi yang dicucuk tidak melekat

Note~roti ni aku rasa sesuai utk buat bekpes lah mkn cicah sos cili




Quote:
EPOK-EPOK SAYUR~ Source : Bro Rozzan

Kulitnya
1kg tepung gandum
2 sudu besar (bumbung) minyak sapi
120 ml minyak masak
350 ml air hangat/panas
1½ sudu teh garam (campurkan pada air hangat/panas)

Cara:
Masukkan tepung ke dalam mangkuk besar (besen). Masukkan minyak sapi dan gaul rata. Kemudian masukkan pula minyak masak dan gaul lagi. Akhir sekali masukkan air hangat sedikit sedikit dan terus uli menjadi doh yg lembut tapi jgn lembik. Biarkan doh rehat kira-kira setengah jam. Setelah itu, buatlah bebola-bebola kecil mengikut saiz yg anda suka. Kemudian canai nipis dan isikan dgn inti sayur dan kelimlah dgn rapi dan kemas. Goreng dgn minyak yg mencukupi dgn api yg sederhana panas sehingga kekuningan. Hidangkan dgn sambal cuka.

Inti Sayur
3-4 ulas bawang putih
1 biji bawang besar
1 btg kecil cili merah
3 sudu besar udang kering (rendam)
(Kesemua bahan di atas di tumbuk/kisar halus)

400 gm taugeh (bersihkan, kalau rajin buang ‘ekor’nya)
1 biji sederhana sengkuang (hiris seperti lidi mancis)
½ batang lobak merah (hiris seperti lidi mancis)
sedikit daun sup/bawang
garam secukup rasa
secukup minyak utk menumis (kira-kira 3 sudu besar)

Cara:
Panaskan minyak dlm kuali lalu tumis bahan kisar hingga garing. Masukkan sengkuang dan lobak merah. Kacau rata dan biarkan sebentar sehingga separuh masak. Kemudian masukkan taugeh dan garam. Kacau sebentar sehingga rata. Jangan terlalu lama agar taugeh tidak terlalu layu. Akhir sekali bubuh daun sup/bawang. Gaul dan matikan api. Sejukkan dahulu sebelum digunakan.

Sambal Cuka
10 sudu besar (bumbung) cili kering kisar
4 ulas bawang putih (tumbuk)
2-2½ cawan air
1 sudu teh garam
3 sudu besar cuka
4 sudu besar gula pasir

Cara:
Satukan semua bahan dan masaklah di atas api yg sederhana sehingga mendidih. Sesuaikan rasa mengikut citarasa anda. Tambah dan kurangkanlah apa yg perlu. Bagi anda yg tak boleh makan cuka, tukarkan dgn air asam atau sos tomato

Note~epok2 ni ala2 mcm mkn popia pun ada tp memang sedap klu sape2 suka mkn sayur

.


Quote:
YOGURT FRIED CHICKEN by Love



Bahan-bahan
* Bahan (A)
* 1 ekor ayam ~ dibersihkan dan dipotong. Toskan air berlebihan. Pastikan isi ayam betul2 kering.
* 1 cwn/250ml plain yogurt
* 6 ulas bawang putih ~ ditumbuk halus
* 2 inci halia ~ ditumbuk halus
* 1 sb serbuk paprika
* 1 sb serbuk cayenne- ltk serbuk kari
* garam secukup rasa
* 2 tangkai daun kari
* Bahan (B)
* 1.5 cwn tepung gandum (boleh tambah sedikit tepung beras bersama)
* 1 sk baking powder
* 1 sb serbuk paprika
* 1 sb serbuk cayenne- pon ltk kari
* secubit garam
* -------------------------
* jus lemon (optional)
* minyak untuk menggoreng
Cara-cara
1. Gaul sebati semua Bahan (A) dlm sebuah mangkuk. Biarkan perapan selama 2-3 jam (lagi bagus kalau semalaman).- hana buh skali jus lemon ngan bhn A tuh.
2. Dlm sebuah mangkuk yang lain, gaul bahan (B). (boleh juga menggunakan ziplock plastic bag)
3. Panaskan minyak dlm kuali. Pastikan minyak betul2 panas...tapi tidak berasap.
4. Salutkan ayam dgn tepung dan gorengkan hingga masak. (jika menggunakan ziplock bag, masukkan bahan (B) dlm bag, diikuti dgn ketulan ayam yang telah diperap. Zip dan goncang).
5. Apabila ayam dah masak, angkat dan toskan minyak berlebihan.
6. Perahkan sedikit jus lemon ke atas ayam yang telah digoreng. Sedia dihidang!
7. * penggunaan paprika dan cayenne boleh dikurang/ditambah ikut citarasa

* jus lemon k.nor letak sekali dlm bahan A


Quote:

NASI LEMAK KUNING
Sumber resepimasakan.net/resepi-masakan
Bahan-bahannya:

1 cawan beras basmathi
1 cawan santan pekat
Sedikit serbuk kunyit
Sedikit garam dan serbuk lada hitam
1 batang serai diketuk
1 helai daun pandan
1 ulas bwg putih diketuk

Cara-caranya:

Beras dibasuh dan dimasukkan ke dlm bekas tahan microwave.
Masukkan santan ke dlm beras.
Masukkan bwg putih, serai, serbuk kunyit, garam, lada hitam dan daun pandan.Kacau rata.
Masak di dlm microwave MEDIUM HIGH selama 13 minit.
Apabila sudah selesai, keluarkan nasi dan kacau sedikit dengan senduk.
Masukkan kembali ke dlm micowave dan masak lagi selama 3minit.
Enak dihidangkan bersama ayam masak merah

Note~sedap nasi lemak ni,ibu masak guna rice cooker aje




Ni menu smlm aku masak asam pedas tetel ni sbb abah duk sibuk suruh masak pdahal seumur hidup aku jgn kata nak masak mkn pun aku tak pernah tp biasalah chef kat umah tu duk ckp alah mcm masak asam pedas biasa aje jd aku pun hentam ajelah belasah aje nak resepi tunggu dulu ..tunggu rajin he..he..


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net