SYARIFATUL ATIQAH & SHARIFATUL SHAFIKA Only my twin daughter & home life
By: nor marlida

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Monday, 5-Jul-2010 01:35 Email | Share | Bookmark
CEKODOK BISKUT DAN KEK PISANG

 
 
 
 
 
 
Salam..
Lama jugak aku tak masuk N3 yer bkn apa byk sgt kejadian yg membuat kan aku pening kepala.Mula2 pasal kete kesayangan aku tu alkisahnya masa aku gi kenduri 2 opismate aku tu aku dah terlangar bahu jln yg agak tinggi kes nya nak buat U-turn.masa tengah nak buat U-turn tu kereta tiba2 sangkut kat tepi jln masa tu aku dah cuak dah takut enjin mati ke apa lepas tu cepat2 aku undur pastu parking kat tepi mula2 aku tengok dulu muncung kete kot2 dah terjatuh ke apa(biasalah kete mesia langar sikit terus jatuh bumper depan tu)intai2 takde apa2 pun fuhhh...lega aku pun bwk turun kembar dr kete gi kenduri yg pertama lepas tu gerak ke putrajaya dlm perjlnan tu aku asyik betul kan ladybird kat dashboard depan tu sbb asyik nak jatuh aje dlm hati duk marah lah meyibuk betul ladybird ni nak drive pun susah tp duk tertanya2 gak nape benda ni nak jatuh selama ni tak pernah2 pun.Esok nya nak gi keje aku start kete tiba2 aku dengar enjin bunyi lain mcm aje lepas tu stereng pun bergegar sgt,ckp dgn abah katanya perasaan aku aje.Tp aku tetap tak puas hati gak nape kete aku ni tak sedap benor yelah kete kita bwk hari2 bila ada tak kena mesti dpt rasakan. Dek kerana tak puas hati aku mintak lah budak w/shop kat opis ni tengok katanya kete ni ok aje mgkin kena masuk komputer dulu tengok apa masalah.nak tunggu masuk komputer seminggu pulak sbb tunggu abah lah jd minggu lepas abah gi ler kat proton masuk komputer semua ok sistemnya takde masalah walaupun kete aku ni dah 6 thn pakai.Sbb abah memang jaga betul2 setiap kali nak berjalan jauh service dulu atau cukup masa tukar minyak tukar dulu takde delay2 ni yg bagusnya org lelaki yg jenis syg kete walaupun kete tu bini yg bawak he..he..Sbb budak service proton tu kata enjin gegar mgkin sbb moulting nya dah rosak so kena lah tukar dlm abah duk kira2 nak gi tanya rege sekali budak service tu angkat kete naik atas.terkejut beruk semua sbb kete ni takde cedera luar tp cedera dalaman yg amatlah parah sampai proton pun angkat tangan tak blh nak buat(masa ni aku dah kena ceramah dgn abah dah..hu..hu..uwaaa..)rupanya chasis kete dah bengkok minyak enjin ada bocor sikit.skru yg 4 biji semua bengkok lg satu budak service tu ckp klu dah bukak skru tu memang tak akan jd elok lagi enjin ni dan klu nak repair kena angkat enjin klu kira kasar 3 ke 4 ribu tak kemana.Last2 abah ckp tak yah repair ler beli aje kete baru bg ibu langar lg(wah perli nampak bkn nya sengaja dah benda nak jd nak buat mcm mana)ini kes yg amat memeningkan kepala aku 2 minggu lepas sbb asyik duk membebel aje ari2 sib baik tak ngadap muka abah 24 jam klu idak tak tau ler mesti kena ceramah.Dah lenyap cerita tu datang pulak masalah lain tp kecik aje.Mcm biasa aku bila buat xperimen ambik gambar sekali aku nak ambik gambar tak dapat pelik jugak nape pulak dgn hp aku ni merajuk ke apa tp takpelah lain kali lah aku tengok mungkin setting nya tak betul kut.Dlm duk nanti2 sampai lah hari khamis lepas aku pun mcm biasa lah nak download gambar dlm pc sekali tak blh byk kali cuba tak blh2 last aku duk belek hp tu aku baru perasan memory card dah hilang.Aduh lah hai anak aku ni.memang takde org lain punya keje lah kembar punya keje sbb tiap kali dia naik kete mesti dia punggah beg aku sbb dia org tau klu aku tengah drive mesti tak blh marah dia org, masa ni lah dia org ambik kesempatan.Jd semua xperimen aku takde ambik gambar jd itu sbbnya aku takde n3.Aku suruh abah cari kat umah kot2 ada tercicir tp memang tak jumpalah sbb bendanya halus benor besor duit 5 sen aje.Abah pun bg ler memory card yg baru smlm aku drive nak ke pandan jaya nak byr bil hp sekali aku ternampak ler ada benda kilat2 kat celah sit sebelah(masa ni blh lah aku belek sbb kemabr aku tinggal kat abah)sementara tunggu lampu merah aku pun godek sekali aku dah terjumpa blk memory card aku alhamdulillah sib baik jumpa sbb walaupun ada yg baru tp tak sama dgn yg lama.Dah lah byk sgt aku cerita lah ada 2 masalah cuma masalah kecik aje selesai masalah kete lum selesai lg sehingga ada duit lah nampaknya tp tak tau ler repair ke tukar baru(mcm byk sgt duit tu nak tukar kete)

Jom tengok xperimen yg sempat aku ambik sebelum memory card hilang sekejap.Mula2 jemput2 biskut jagung atau biskut 4 segi.Aku dpt idea ni masa duk kemas2 brg dapur.Aku ternampak serdak2 biskut ni sebenar nya bukan lah serdak ti biskut yg dah patah dan yg dah di hancurkan oleh kembar sbbnya klu dia dpt balang biskut ni mesti di kocak2nya dah tu mestilah hancur biskut tu bila dah hancur sape lg nak mkn.Syg pulak aku tengok biskut tu sbb byk lagi klu nak cicah dgn air mesti guna sudu.Maka terhasil lah cerkodok biskut ni.memang best kembar pun mkn bersungguh2 abah apa lagi.Bagus juga idea kitar semula ni kan.Aku main campak2 aje


Quote:
Cekodok biskut

Bahan2

2 cawan tepung
1/2 cawan ikan bilis-dimesin halus
1 cawan serbuk biskut yg siap di mesin halus
1 sudu besar majerin
daun bawang
1 labu bawang besar
garam klu kurang masin klu ikan bilis dah masin takyah letak takpe
air secukupnya
minyak utk mengoreng

campurkan kesemua bahan2 kemudian tambahkan air sedikit demi sedikit sehingga mendapat kepekatan yg sesuai.Bila dah sebati blh lah di goreng.Lagi sedap klu cicah dgn sos cili.



lebih kurang macam ni lah cara2 pembuatan cekodok


byk sgt shell tat kat umah lepas tu dlm peti pun ada mcm2 filling aku pun buatlah cistat ni letak filling kiwi buat tak byk pun satu bekas kecik aje cukup lah aku aje nak mkn


Dpt pisang free jd buatlah kek pisang ni yg resepinya ku ambik dr dapur maklang.Memang best sgt dan juga gebu lembut kena pulak aku tabur almond flakes tu memang best.tp aku masuk umah mak lang tak jumpa pulak resepinya yg aku jumpa resepi umah ros dan resepinya sama jugak so aku kopi aje ler he..he..jgn marah yer.kek ni memang2 best sgt dan kek ni sekali hadap aje.


Quote:
KEK PISANG GEBU
Copy ROS-jintanmanis

2 cwn tepung gandum
1 s/k baking powder
1 s/k soda bikarbonat
1 cawan gula
3 biji pisang yang telak dilenyek
1/2 cawan minyak masak
esen vanila
2 biji telur

caranya

1. Ayak tepung gandum, soda bikarbonat dan baking powder, gliss acuan kek dan panaskan oven 180darjah.

2. Kemudian, putar telur dan gula hingga kembang, masukkan esen vanila dan pisang, putar lagi dan kemudian masukkan tepung.

3.Akhir sekali baru masukkan minyak masak, curah dalam acuan kek dan bakar pada suhu 180 darjah selama 40 minti atau satu jam.

4. Setelah siap dibakar, keluarkan dari acuan dan sejukkan atas redai, sedia untuk dihidangkan, selamat mencuba.




ini roti yg resepinya aku ambik dr buku BM tu dah lupa dah namanya sbb lama sgt tp memang lah sedap nantilah klu dtg angin rajin aku taip ler kat sini.


Ok bye..bye..


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net