SYARIFATUL ATIQAH & SHARIFATUL SHAFIKA Only my twin daughter & home life
By: nor marlida

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Thursday, 3-Jun-2010 01:56 Email | Share | Bookmark
TART TELUR UTK DI JUAL

 
 
 
 
 
 
Salam...

Ari ni tak boh citer byk sgt ahh..pala ni ting tong sbb td pg telan ubat.duk opis ni pun biol2 aje rasanya klu tak kenangkan mlm ni aku kena gi co.trip tobat ari ni aku ambik mc rehat kat umah aje.Dlm 2 ari ni aku batuk yg seksa rasanya dada pun sakit nya sbb dah tak blh tahan maka terpaksa lah aku mkn ubat.ada tak sesapa ada cadangan atau petua utk batuk ni.besenya aku klu dah batuk memang tak blh nak tido mcm bese kena tido sambil duduk klu baring mesti batuk sampai dada ni dah tak tau nak ckp mcm mana sakit.Dah lah batuk kena selsema lagi klu tak kenangkan nak ambik kembar minggu ni memang confirm2 aku tolak xtvt co. trip ke Trg ni.dah lah tak sihat nanti ada team building lagik.alamak harap2 aku sihat2 lah nanti.dah lah aku ni konon tak nak ckp byk tp byk gak aku taip.Jom layan tat yg aku mula jual kat gerai bihun sup minggu ni.mulanya abah tak setuju dgn cadangan ibu ni tp bese lah aku ni suka lawan ckp laki(moral nya utk yg baik blh lawan yer) aku letak gak kat gerai dan alhamdullilah memang mendapat sambutan dan aku mula rasa seronok pulak bila dpt jual.semua yg beli ckp sedap dan dah tentu beli lagi sekali he..he....tengok abah tak sia2 ibu letak.semlm punya langsung abis terus abah siap promo lagi kat pembeli2 tat tu klu nak tempah kek(ish..ish..abah ni terover pulak)jom tengok resepinya yer kot2 ada yg nak menerai klu rasa susah sgt blh ler order dgn aku ni murah aje sebiji 50 sen klu nak try blh dtg kat gerai bihun sup aku pack RM1(bkn apa pack kecik 2 ni senang org nak mkn)


Ada 2 versi tat yg aku cuba dan memang dua2 pun sedap





Egg Tart
http://umieaisyah.fotopages.com/
Tart shell

200 gm butter
100 gm gula icing
400 gm tepung
1 telur
1 sd teh esen vanilla

Pukul butter dan gula icing hingga rata, tambah telur,esen vanila dan tepung.
Uli hingga menjadi doh.
Ambil sedikit doh dan tekan pada acuan tat yg telah di gris dengan majerin/butter.
Potong bahagian yang berlebihan di tepi dengan pisau.

Egg Custard ( thanks to Aunty Yochana)

280 gm. fresh milk
160 gm. sugar
3 nos. eggs
1 tsp. rum ( omit)
1/2 tsp. vanilla essence

Method:
(5) For egg custard, heat sugar and milk together. Once sugar dissolves, off heat.
(6) Whisk eggs and pour into the milk mixture. Do not whisk till frothy.
(7) Add in vanilla essece.
( Sift the egg custard and pour into tart moulds and bake at 175C till egg custard sets


TART TELUR

Bahan Pastri
125 gm butter
60 gm gula icing
1/2 biji putih telur
1 biji telur merah
220 gm tepung gandum
1/2 sudu teh esen vanila

Semua bahan di atas diadun hingga menjadi doh. Bentukkan doh dlm acuan. cucuk2 dengan garpu dan bakar selama 8-10 minit atau separuh masak pada suhu 175'C.

Bahan2 Kastard telur
280 gm susu segar
160 gm gula
3 biji telur + ½ biji putih telur lebihan buat doh tadi
1 sudu teh esen vanila

Susu segar dan gula dimasak di atas api hingga semua gula larut. Tutupkan api. Dengan menggunakan whisker, masukkan telur dan esen vanila. Kacau perlahan-lahan sahaja. Kemudian tapiskan.

Masukkan adunan ini ke dalam tart yang separuh masak tadi dan bakar selama 15-20 minit pada suhu 175'C. Sejukkan sebelum dialihkan dari acuan.


SAIZ TART





T.Q pd kedua2 org ni yg sudi kongsi ilmu dan aku pulak cuba panjangkan pd sesap yg ingin mencuba.
Klu susah nak buat call aje 019-9543616

bye..bye...


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net