SYARIFATUL ATIQAH & SHARIFATUL SHAFIKA Only my twin daughter & home life
By: nor marlida

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Wednesday, 19-May-2010 04:45 Email | Share | Bookmark
CHICKEN LUNCHEON ROLLS ,ANG KU KUEH,CRURROS & LEMON CURD

 
 
 
 
 
 
 
 
 
Salam semua kawan 2 ku..

Harap2 tak jemu ler masuk umah aku yg lintang pukang ni baik sikit dr tongkang pecah.konon2 tak nak wat n3 panjang2 masuk byk2 resepi tp masa tak mengizinkan jd aku tepaksa lah masukkan semua sekali apa yg berlaku di dapur aku minggu lepas he..he..mcm ler glamour benor aku ni.ok mula2 aku nak citer pasal masak ikan dory ni.Dah lama sgt rasanya aku peram ikan ni kat dlm peti beku tu,aku masa hari tu pun rela dlm paksa sbb nya masa aku blk keje di waktu hujan yg lebat tak lebat bila aku masuk dapur sekali aku tengok pintu peti beku tenganga luas benor aku jenguk kat dlm tengok masih ada lagi stok brg niaga dan juga brg2 aku ler(kes tak muat peti sendiri ler ni tumpang lah peti abah)aku tengok ayam dgn ikan dah tak beku lagi terus aku keluarkan dr peti aku ingatkan abah nak cuci peti sbb pg sblm aku gi keje dia ada ckp nak cuci peti beku tu tp yg peliknya suisnya masih lagi on aku pun call ler abah tanya nape peti terbuka rupanya dia terlupa nak tutup sbb kejar masa nak buka gerai takut bila hujan dah turun lagi susah nak buka gerai(bygkan lah dah berapa jam peti tu duk tenganga mcm tu biasa abah turun buka gerai kul 4 ptg aku blk umah lak jam 6 ptg hu..hu..terima aje lah bil api sampai nanti)byk lah aku citer moh ler nengok gambarnya resepi aku dah lupa mana aku ceduk lain kali klu jumpa aku letak sini nak taip malasssss..ler ala lebih kurang aje dgn resepi2 lain.


DORY MASAM MANIS

Kueh ni memang peberet aku masa keje kat Jusco dulu tiap kali bila shif ptg aku mesti merayau kat market bkn duk opis pun(mlm2 mana ler best duk opis kan lagi pun aku masa tu dept HR jd takde ler org komplain aku ngular ke apa konon2 nak tengok staff buat keje ler padahal aku sendiri ngular) bkn apa aku merayau mlm2 kat market tu blh beli kueh angku ni 50% less dr hrg asal.tau aje lah klu belikueh kat Lulu nyonya kueh tu rega cekik darah ooo sebiji RM0.80 ooo dulu ler 4 thn lepas skrg aku tak tau lah berapa sebiji agaknya ada sampai RM1 seketui ke?dan bila madiha aka kak long aku ni tayang kueh buah peria aku pun cuba lah buah sendiri sebijik sejibik rasanya sama mcm Lulu punya suka nya aku dpt mkn puas2 dah tak yah nak tunggu less 50% lagi.Jom layan resepi klu sesapa yg suka mkn kueh ni blh cuba buat sendiri klu rasa susah nak wat blh order dgn aku he...he...



Quote:
KUEH BUAH PERIA/KUEH ANGKU

Sumber : Wila Chin

Bahan2 Untuk Doh
300 gm tepung pulut
150 gm keledek (timbang setelah dikupas kulit) (sebaiknya guna keledek isi putih agar warna yang kita gunakan lebih menyerlah ~ kalau kita guna keledek purple ker.. sure warna lari..)
240 ml air + pewarna hijau
4 s/b gula kaster
40 ml minyak

Bahan2 Inti
250 gm kacang hijau tanpa kulit
10 s/b gula
1 s/k garam
2 cawan air (boleh tambah or kurangkan ikut kesesuaian)

Bahan2 tambahan
daun pisang atau plastik secukupnya
minyak masak

Cara-cara masak inti:
1. Kacang hijau dicuci bersih kemudian direndam 4 jam atau 1 malam.
2. Toskan kacang & jirus air paip. Masukkan dalam periuk bersama air dan masak seperti kita masak nasi.
3. Apabila ia menggelegak dan airnya hampir kering kecilkan api (seperti kita tanak nasi) lalu tutupkan tudung periuk.
4. Agak2 kacang dah empuk (hendak tahu masaknya cuba picit biji kacang itu) & bila dah lembut maka bolehlah dimasukkan gula & garam. Kacau2 hingga gula larut dan sebati & inti agak kering.
5. Biarkan inti sejuk terlebih dahulu sebelum dibulat-bulatkan ke beberapa bahagian kecil.

Cara-cara buat kulit:
1. Rebus keledek hingga empuk. Bila dah empuk masukkan dalam blender & campurkan dengan air.
2. Dalam sebuah bekas, masukkan tepong pulut, gula & garam. Lalu tuangkan keledek yang telah diblender tadi ke dalam tepong.
3. Uli bahan2 tadi sehingga sebati. Akhir sekali masukkan minyak dan uli hingga menjadi doh yang lembut.
4. Bahagikan doh ke beberapa bahagian (menyamai jumlah bebola inti tadi) lalu bulat2kan.
5. Untuk membentuk buah peria (sila rujuk gambar di bawah), sediakan plastik yang
bersih. Masukkan inti ke dalam doh lalu tutupkan inti. Bentukkan doh menjadi bentuk lonjong sikit. Letakkan di atas plastik tadi lalu digulungkan seperti gulungan gula2. Kemaskan kiri & kanan lalu tarik kuat2 kedua2 hujung plastik agak terbentuk garis2 pada doh & seakan2 menyerupai buah peria (takde 100% macam buah peria.. hehe). Buka gulungan dan susun dulu dlm pinggan bersih. Buatlah doh selebihnya sehingga habis.

6. Panaskan periuk pengukus dengan air yang mencukupi. Sediakan daun pisang atau plastik alas berukuran 4cm x 8 cm atau agak2 muat untuk letak 'buah peria' tadi. Sapukan sedikit minyak pada daun pisang / plastik tadi lalu letakkan buah peria di atasnya dan susun dalam pengukus. Buat hingga habis.

7. Bila air dah mendidih.. kukuskan kuih selama 8 minit atau sehingga masak bergantung saiz kuih anda. (jika kuih lebih besar, lebihkan sedikit masa mengukus TAPI jangan terlalu lama nanti kuih terlalu kembang & hilang pulak rupa paras buah peria tadi)
8. Bila dah masak.. hidang kuih sebagai minum petang. Memang sedap!


ada juga lain punya resepi lebih kurang aje cuma sukatan agak lain sikit tp blh pilih mana2 suka

Quote:
ANG KU KUEH
http://mykitch3n.blogspot.com/2007/09/ang-ku-kueh.html

INGREDIENTS (makes 12 pcs):
Pastry:
120g steamed sweet potatoes, mashed
120g glutinous rice flour
1 tbsp caster sugar
4 tbsp coconut milk
2 tbsp vegetable oil
4 tbsp water
Red food colouring (optional)

Filling:
240g mung bean paste (or mung bean with sweet potato)

Other:
Banana leaves
Cooking oil for brushing
Directions:
Combine all ingredients for pastry in a mixing bowl. Mix and knead until all combined to form a soft dough.
Divide dough into 12 equal portions and shape each into a ball. Cover with plastic wrap and set aside.
Divide filling into 12 equal portions and shape each into a ball. Filling may be prepared in advance and kept in the fridge until it is firm enough to handle.
Wrap each filling with a portion of dough, and shape it by pressing it into an ang ku mould brushed with oil. Tap the mould gently on the kitchen bench to remove the ang ku.
Place ang ku onto a small piece of oiled banana leaf. Repeat for all the remaining dough and filling.
Steam ang ku at medium heat over boiling water for 10 minutes or until pastry is translucent.
Brush the ang ku with cooking oil immediately after steamed to prevent the surface from drying out and sticking with each other.

ANG KU KUEH
THE STAR
Ingredients
(A):
 250g glutinous rice flour - sifted
 1 tbsp tapioca flour
 75g steamed sweet potato - mashed
 3 tbsp sugar
 1-2 tbsp corn oil

(B):
 150g water
 1/8 tsp orange-red colouring
 Banana leaves - cut into small circles and greased
 Corn oil for glazing

Filling:
 200g split and skinned green peas - washed and soaked overnight;drain well
 150g sugar
 1-2 tbsp corn oil
 2 pandan leaves
Method
Mix (a) in a large bowl. Make a well in thecentre and add corn oil and (b). Mix well and knead to form a smooth but not sticky dough.

Divide dough into equal portions and roll into balls. Flatten each portion slightly, add a small ball of filling. Pinch and seal the edges. Lightly dust angkoo mould with glutinous rice flour. Press each ball of dough into the mould. Knock mould lightly against table and the angkoo will slide out. Place each angkoo on greased, cut-out banana leaves.

Steam angkoo over boiling water for four minutes, then open the lid and continue steaming for six more minutes or till cooked. This will ensure that the pattern comes out sharp and clear after cooking.

Remove angkoo from steamer and brush lightly with corn oil to prevent them from sticking to one anotherand also to get the sheen.

To make the filling: Steam green peas in a steamer for 20-30 minutes or till soft. Mash the green peas.

Heat a non-stick pan, add in all filling ingredients and stir till mixture is almost dry. Remove the pandan leaves and leave aside to cool. Roll green pea paste into small balls and set aside to be used as filling.


Ni pulak terliur lg kat dapur umah kak long aku tu klu ler dekat aku dah mintak sikit tp jauh nun di PJ(kak long rindu ler nak sembang2 dah lama sy tak gi sana sejak niaga ni)



Quote:
CHICKEN LUNCHEON ROLLS
Adapted from Ayin's Roti Ham Keju
copy madiha


Ingredients :

250 g high protein flour (MamaFaMi add a little bit more.. but I don't cause I only used 1 egg yolk)
30 g sugar
20 g milk powder
6 g instant dried yeast (1 1/2 teaspoons)
1/2 teaspoon salt
1/2 teaspoon bread softener
2 egg yolks (used 1 only A grade)
130 ml fresh milk
30 g butter
3 pieces Chicken Luncheon ~ cut to small pieces
Mozzarella cheese ~ grated (MaDiHaA used sliced cheese)

Method : (Breadmaker method)

1. Pour fresh milk into the breadmaker pan. Add in salt, sugar and egg yolks
2. Top it with sifted flour, dry yeast, milk powder and dough softener.
3. Set the Breadmaker to Dough function.
4. Once the dough is just combined, add in butter and leave the Breadmaker to continue doing it's job. This process will take about 1 1/2 hour including prooving.
5. Remove dough from BM and punch down to release the air. Cut the dough to 2portions.
6. Roll the dough flat. Sprinkle with cheese and chicken luncheon. Then roll like swiss roll. Slice to the thickness of 1/2 inch. Arrange on the baking tray sprinkled with a bit of flour. Repeat the same procedure with the other portion. (MaDiHaA put sliced dough in paper liner)
7. Leave to proof till double the size.
8. Bake in a preheated oven at 180 C for 30 minutes or so. (MaDiHaA baked only 14 ~ 15 minutes @ 170C)
9. Once out of the oven, brush with butter.


versi letak sos memang best oo klu malas nak buat blh order yer(promote ni)




Quote:


CRURROS
HANA

Bahan-bahan
1 cawan air
1 sudu makan gula
11/2 cawan tepung gandum - hana buh 11/4 je
1 biji telur - size L
1/2 sudu kecil garam
1 sudu makan butter
For dusting - Gula+cinnamon powder atau hot chocolate
Cara-cara
Didihkan air, garam, butter dan juga gula. Kecilkan api. Masukkan tepung. Kacau cepat2 agar tepung tidak berketul2. Angkat dari api. Masukkan telur dan kacau sebati. Bleh rujuk cara2 wat Cream Puff. Cara2 yer bukan bahan2.
Panaskan minyak. Masukkan adunan ke dalam acuan (bleh gune nozle bentuk bintang dan masukkan lam piping bag). Picit dan potong panjang ikut suka@ picit dan bulatkan macam french crullers. Goreng hingga keemasan.Angkat dan toskan.
Taburkan gula+cinnamon atau celupkan ke dalam hot chocolate.

aku mkn crurros tu dgn lemon curd ni best rasa masam2 manis2 abah pun mkn byk kembar lagi ler mkn lemon curd tu aje tp klu sesapa yg tak mau masam sgt blh guna oren aje.


ni resepi mat saleh punya stail,tp aku cuba crurros resepi kat atas,rasanya tak byk beza dgn kueh belimbing cuma crurros ni rasanya manis sbb ada letak gula dlm adunan manakala kueh belimbing tak letak gula.

Quote:
FRENCH CRULLERS
http://allrecipes.com/recipe/french-crullers/detail.aspx
Ingredients
4 tablespoons white sugar
1 teaspoon salt
1 teaspoon orange zest
4 tablespoons shortening
1 cup hot water
1 cup all-purpose flour
3 eggs
1 1/2 tablespoons shortening
1 1/2 cups confectioners' sugar
3 tablespoons cream
1/8 teaspoon salt
1 teaspoon vanilla
Directions
Put 4 tablespoons sugar, salt, shortening and orange rind in saucepan with 1 cup hot water. Bring to a boil. Mix in 1 cup of flour. Cook until thick, stirring constantly. Remove from heat, and cool slightly. Beat in one egg at a time, beating each one in thoroughly before adding another.
Using a rose tip, press dough through pastry bag, in desired shape, onto a well-greased square of heavy paper. Turn paper upside down and let crullers drop into deep, hot fat (375 degrees F - 190 degrees C). Fry until well puffed up and golden brown in color, about 6 to 7 minutes. Drain on unglazed paper. Ice with confectioners' frosting.
To Make Frosting: Cream 1 1/2 tablespoons shortening and continue creaming while slowly adding sugar. Add cream, salt, and vanilla and mix smooth.


Lemon curd ni pun dah lama aku simpan resepinya dr all recipe tp tak terbuat2 gak sbbnya tak tau nak mkn dgn apa.lepas tu minggu lepas nampak ler kak rus tayang langsung aku tanya lemon curd tu nak mkn dgn apa?kata kak rus blh mkn dgn roti,buat layer kek atau sbg pencicah dan suka hati masing2 ler sbb fungsinya sama mcm kaya or jem ler.Jadi sementara stok lemon masih ada dlm peti tu aku pun buat lah lemon curd tu cicah dgn crurros kat atas tu.utk adunan ni aku dpt satu bekas mcm kat bawah tu atau kira satu botol jem lah.klu sape yg suka rasa msm2 manis blh mencubanya

Quote:

LEMON CURD
KAK RUS
Resipinya - The Star
2 biji telur
2 biji kuning telur
1/4 st garam
1/2 cawan gula
1/2 cawan jus lemon
1 biji lemon diparut ambil kulitnya
6 sb mentega dipotong kiub


Cara membuatnya
Pukul telur bersama gula dan garam bila gula sebati masukkan jus lemon,kulit lemon dan di kacau rata......Kacau atas api sederhana hingga agak pekat kemudian masukkan mentega...kacau sebentar dan tapiskan.Kemudian terus mengacau hingga pekat.....Adunan ini tak akan menjadi pekat macam puding....ia akan memekat selepas disejukkan.Biar sejuk masukkan dalam botol dan barulah boleh disimpan dalam peti sejuk....




Crab stick goreng,sebenarnya dah lama nak buat beli crab stick tu pun entah kali ke berapa tp tak pernah jd2 pun.mula2 aku jumpa keropok ni masa gi wilton CNY dulu masa tu jumpa dgn ant jennie pastu biasalah raya cina pun ada wat kueh raya gak kan dia adalah tunjuk kata aku keropok ni tp katanya tak pernah jd klu dia buat so dia suruh aku cuba dlm duk delay..delay langsung lah terlupa sehingga aku nampak kat blog hana klu tak silap ke blog fiza yg buat benda ni baru lah berjaya aku hasil kan keropok ketam ni.memang best dan rasanya sesuai klu buat masa raya nanti he..he..tp klu rasa susah sgt ckp aje dgn aku insyaallah dpt ler...
ok itu aje lah yg dpt aku ceritakan dan kongsikan buat masa skrg ni.bye..bye..


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net