SYARIFATUL ATIQAH & SHARIFATUL SHAFIKA Only my twin daughter & home life
By: nor marlida

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Tuesday, 4-May-2010 02:13 Email | Share | Bookmark
LAGI KISAH SEPANJANG MINGGU LEPAS

 
 
 
 
 
 
 
set mkn tgh ari ahad
 
 
 
 
 
Salam...

Maaf lah skrg ni selalu aje lambat update bkn apa takde xperimen dan malas pun ada he..he..(haa..sape kata ida ni rajin ada gak penyakit malas tu)di tambah dgn penat duk kat gerai lagi tu yg kurang xperimen tu klu nak xperimen pun kena tunggu ari cuti baru dpt buat.


Ini lah kawan kembar klu aku duduk kat gerai.sebenarnya gerai sebelah kami tu kepunyaan ibu kembar lelaki.Ibu kembar selalu aje ckp nak jd besan dr dulu lagi selalu dengar abah ckp lepak dgn besan skrg bila dah niaga sebelah menyebelah ni baru aku kenal lah.alah ni semua citer dogeng budak2.pandai2 aje nak keneng kan kembar dgn kembar.tp aku tengok kembar lelaki tu suka sgt kawan dgn anak aku.


Jaja anak sepupu ku ada order brownies ni utk mkn2 dgn kawan serumah.dia order minggu lepas.sebenarnya dia dah teruja mkn brownies yg aku buat masa hari pembukaan gerai tu agaknya tak puas mkn jd order lagi satu tray senang citer.

Quote:


Source : Aunty Yochana
http://auntyyochana.blogspot.com/2006/08/hakka-cheen-loong-pau.html

Ingredients for the skin:

200 gm. Hong Kong flour (I used all purpose flour)
1/2 tsp. baking powder
1 tsp. Instant Yeast
35 gm. castor sugar
40 gm. shortening
100 ml. water (if dough is too dry, add a little bit more water)

Ingredients for fillings:

Mix all together:

100 gm. roasted groundnuts - blend
1 Tbsp. sesame seeds - roasted
30 gm. castor sugar
a pinch of salt
some water

I used Red bean paste (25 gm each & make a round ball)

Method:

(1) Mix all the skin pau ingredients into a mixer and beat till you get a smooth pliable dough. If it's too dry, add in a little bit water.
(2) Scale into a round ball and let it rest for 1 hour.
(3) Scale proved dough into 40 gm. portions and then wrap with fillings of your choice. You can either wrap with peanut fillings or red bean paste. Press lightly to flatten the surface.
(4) Leave to proof for another 45 mins.
(5) Heat up frying pan with some oil (not too much) and fry the paus until golden brown on both sides


Terliur tengok kak long buat aku pun buat gak sbb nampak senang.memang best mkn lak panas2 lagi best.

Quote:

NASI PILAF
resepi: myperiukbelanga.blogspot.com/ c&p fr blog kak nita sheefield

2 1/2 cwn beras basmathi (rendam sejam)
1 ulas bwg besar
1 ulas bwg putih
1 btg kulit kayu manis
2 ketul bunga lawang
3 biji cengkih
2 biji buah pelaga
1 cawan minyak sapi
2 sudu besar kismis hitam
10 biji buah gajus (sajer letak)
1 sudu kecil garam
1 helai daun pandan disimpul
4-5 daun bay/salam(ibu tambah)
Air utk masak nasik

CARA:
1. Panaskan periuk nasik. Masukkan minyak sapi.
2. Bila minyak dah panas dan cair, masukkan rempah tumis, bwg besar, putih.Kacau2 hingga bwg layu. 3. Kemudian masukkan nasik, buh daun pandan dan air. Air tu bubuh dlm 1cm atas sikit dari beras.
4. Buh garam secukup rasa & tabus kismis& badam.Bila nasik masak, gembur2kan


Minggu lepas tengok shima buat ayam golek mkn dgn nasi pilaf ni maka aku pun cadang nya nak masak ayam golek masa cuti hari buruh sekali takde stok bahan2 last2 aku masak nasi pilaf ni berlauk kan daging masak hitam(resepi kat sebelah yer) sedap nasi ni klu mkn gitu aje pun sedap

Quote:

DONUT
Resepi kmal CP dari blog yatie...minta halal ye.
Bahan-bahan
• 3 1/2 sudu kecil yis segera (instant dry yeast)
• 1/4 cawan air suam
• 1 1/2 cawan susu segar suam
• 1/2 cawan gula halus
• 1 sudu kecil garam
• 2 biji telur
• 1/3 cawan shortening/ butter
• 5 cawan tepung gandum
• Minyak untuk menggoreng

Cara-cara

1. Masukkan air suam dan yis ke dalam mangkuk yang besar (mixing bowl), biar 5 minit atau sehingga berbuih.
2. Masukkan susu, gula, garam, telur, shortening/butter dan 2 cawan tepung. Gaulkan sehingga sebati. Masukkan lagi tepung sedikit demi sedikit (tpng yg selebihnya tadi) sehingga menjadi doh. Uli doh sehingga permukaan ia jadi licin dan tidak melekat pada tangan.
3. Tutup mangkuk dengan kain lembab atau plastic wrap dan biarkan pada suhu bilik sehingga naik dua kali ganda. Bagi yg ada breadmaker, boleh sediakan doh dlm bread maker macam buat roti.
4. Taburkan sedikit tepung di atas papan canai, canaikan doh tadi kepada ketebalan 1/2 inci. Potong 'donut' dengan donut cutter. Bagi yg takde dunut cutter (macam sy), bahagikan doh kepada 18 bahagian yg seimbang. Bulatkan doh, buat lobang ditengah-tengah degan jari.
5. Tutup donut dengan kain kering dan rehat selama 30 minit atau sehingga naik dua kali ganda.
6. Panaskan minyak. Goreng donut dengan api kecil atau sederhana sehingga perang keemasan. Jangan guna api besar, nanti doh kat dalam tak masak.
7. Toskan minyak. Salut degan icing semasa donut itu masih panas



Ari tu tengok kmal buat donut ni lepas tu rasa mcm dah lama tak buat donut jd ptg sabtu tu aku layan donut lak.Disebbkan adunan nya byk sgt aku buat pizza setengah.pizza tu cuma bakar kosong lepas tu masuk peti bila2 nak mkn baru letak toppingnya.dan smlm blk keje baru buat pizza tu.semua yg mkn ckp sedap siap ada yg nak order lagi.

Quote:

AYAM GOLEK MADU

ayam 1 ekor - dibersihkan & ikat kaki dia ( bkn takut ayam lari tp xmo dia terkangkang dok molek! )

bahan perap:
4 ulas bwg merah - kisar
3 ulas bwg putih - kisar
1-2 biji cili merah - kisar
2 inchi halia - kisar
3-4 batang serai - kisar
1/3 cwn santan pekat
4-5 s/b madu
2-3 s/b tomato sauce
2-3 s/b chilli sauce
sedikit garam
3 s/b butter - utk tumis
2 s/b minyak bijan - utk tumis

CARA:
1. ayam dikukus dahulu sampai separuh masak...
2. sementara tu, panaskan minyak bijan + butter sampai cair..
3. tumis bhn2 kisar sampai wangi & garing
4. masukkan santan...madu & soso cili & tomato...
5. kacau lg adjust rasa...masak sampai pekat
6. lumurkan bhn2 perap ni ke atas ayam perap 5 jam (lg lama lg sedap)
7. bakar dlm oven sampai masak...20min terakhir setkan oven kpd grill tuk dpatkan kulit ayam yg garing2 sedikit...sesekali sapukan lebihan bhn2 perap ke atas ayam. hidang bersama nasi.

Disebbkan niat nak masak ayam madu ari sabtu tak terlaksana jd aku masak ari ahad mkn dgn nasi putih aje lah.pastu lauk daging masa hitam tu ada lagi buat lah geng


ada rasa terliur tak klu rasa2 nak bua sendiri susah mai aje kat gerai kami ni.murah aje satu mangkuk yg biasa cuma RM3.50 dan yg special RM4.00 gambar ni utk yg special yer


bye..bye..tak tau bila lagi nak ada n3 baru ni


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net