SYARIFATUL ATIQAH & SHARIFATUL SHAFIKA Only my twin daughter & home life
By: nor marlida

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Monday, 29-Mar-2010 07:25 Email | Share | Bookmark
KEK DAN ROTI

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Salam

Kisah di hujung minggu lagi.Smlm dan kemarin kat umah aku ada buat expo pengguna byk ler khemah2 di pasang dan mcm 2 gerai di pasang tp di sebabkan cuaca yg panas terik makanya aku tengok mcm kurang aje sambutan tambah takde kain rentang yg di letakkan di luar pagar mcm yg selalu di buat.byk gak acara aku dengar klu utk budak2 tak yah ckp ler mcm2 game sbb ni kira anjuran UMNO kawasan cheras tu yg meriah sikit.aku cuma sempat tengok acara tarik tali antara blok.abah ada gak org pelawa tp dia ckp aku tak baik masuk(ada ke patut abah jual nama aku padahal dia sendiri yg tak mau masuk dah serik lepas acara tarik tali masa family day ari tu) layan aje gambar yg entah apa2 ni.



hari semlm pg2 lagi abah ajak turun tp aku ckp nak kemas umah dulu nak wat itu nak wat ini klu nak turun bawak ajelah budak dulu.abah pun kata ok aku pun lompat2 lah sbb aku blh wat xtvt kat umah sorg 2 takde pengacau.bila dah agak lama abah turun aku cal ckp aku nak basuh kain padahal aku duk wat roti.ala sambil2 aku masuk semua bahan dlm BM tu aku gi ler basuh kain bkn tipu cuma taktik aje.

mlm nya lak ada menteri dan datuk datin pn sri semua ada abah ckp utk sesi bg hadian.Klu tak silap aku menteri hal ehwal pengguna yg dtg jd sbb tu ada pak pacak ramai tu dr siang hari sampai mlm hari.PAstu aku dengar ada lucky draw hadiahnya tiket fomula 1.dasyat tul dengar hadiah.hamper tak yah ckp lah belambak2 aku dengar citer aku dah malas nak turun dgn kembar.Lagi pun petang smlm aku berjalan jauh sikit biasa sampai PJ aje kali ni sampai Klang aku bawak kete ada gak rasa gugup2 bila tiba time kembar buat ragam aku nak layan dia org lagi sib baik kak long ada bg tenangkan budak2 tu.T.Q yer kak long nanti kita gi lagi he..he...

Aku dah kemaruk buat kek.blk keje ari sabtu tu aku bantai buat 2 jenis kek sekali.siap2 mkn kat expo aku naik umah godek ke dulu.ni ler kek coklat tanpa telur yg best dan lembut dan gebu tp mcm terlerai sikit ler susah nak potong tp memang best sgt


Quote:
Crazy Chocolate Cake (Aludra:MyResepi)
copy umieaisyah.fotopages

Bahan-bahan ( 1 biji kek )
• 1 cawan tepung gandum
• 1 cawan gula halus
• 3 sudu besar serbuk koko
• 1 sudu kecil baking soda
• 1 sudu kecil baking powder
• 1/2 sudu kecil garam
• 1/3 cawan minyak canola/minyak sayuran
• 1 sudu besar cuka
• 1 sudu kecil vanilla
• 1 cawan air sejuk
Cara-cara
1. Dalam mixing bowl, masukkan semua bahan yang kering (tepung, gula, koko, baking soda, baking powder, garam). Gaul sebati.
2. Pastu, masukkan semua kandungan cecair, (minyak, cuka, vanilla, air) dan gaul sebati.
3. Masukkan dalam loyang yang dah disapu mentega/minyak sedikit.
4. Bakar dalam oven pada 180C selama 30 min atau hingga tester bersih bila dicucuk keluar dari kek.
5. Boleh dihias dengan frosting kegemaran masing2


dan ini lagi sebiji kek yg aku buat.aku rasa mcm tak gemak sgt kek ni tp abah abis mkn separuh dr kek ni dia mkn sorg.selebihnya aku bawak gi klang

Quote:

RICH MARBLE CHOCOLATE CAKE SHEILA MAMBO
Source : Shiela Mambo via Kacip via Mamafami (thanks a lot)
copy umieaisyah.fotopages

Ingredients :

125g dark chocolate - diced and melted
125g butter
125g castor sugar
2 eggs - slightly beaten
155g self raising flour
80 ml fresh milk
1 teaspoon vanilla essence
1 s/k overlate-ibu tambah

Method :

1. Cream butter and sugar till light. + overlate sekali
2. Pour in the eggs, a little at a time. Add in vanilla essence. Continue beating.
3. Add in flour alternately with fresh milk, starting and ending with flour.
4. Divide the mixture into 2. Add one portion with the melted chocolate and leave the other one plain.
5. Grese well, a small baking tin. Spoon 2 tablespoons of plain mixture onto the middle of the baking tin. Top it with 2 tablespoons of chocolate mixture. Continue the proses until all the mixture is used up.
6. Bake in a preheated oven at 170 C for 45 minutes or till done.



sarapan kami smlm dah abis idea last2 mkn bubur aje dgn ikan bilis sedap gak

Ini ler roti yg aku buat sementara abah bawak kemabr gi jln kat bawah aku canai siap2 pasti sementara roti tu naik aku turun gi jln kat bawah dulu jd bila blk nanti dah blh bakar kan.pandai tak aku he..he..roti ni aku angkut bawak gi KLang umah kak ngah adik kak long(madiha)buat jamu sambil2 chit chart he..he..duk sembang 2 tu sampai dah lupa nak blk lak.yerler mana tak nya kak ngah siap bancuh 2 kali lagi air nya.sib baik sesama sendiri klu idak buat malu aje

Quote:


ROTI GULUNG KAYU MANIS
copy rumahomakitchen.blogspot

BAHAN:
7 g ragi instant
180 ml air hangat(45 derajat Celcius)
50 g gula pasir
5 g garam
1 telur
340 g tepung terigu protein tinggi(tepung protein tinggi)
*1 s/b susu tepung-ibu tambah

BAHAN OLESAN: (Campur rata seluruhnya)
55 g butter
7 g bubuk kayumanis
70 g gula palem
*kismis@mix fruit secukupnya-ibu tambah

CARA MEMBUAT:
Campur ragi instant dan air hangat dalam sebuah mangkuk kecil.
Biarkan sampai tercampur (kira-kira 10 menit)

Dalam sebuah panci besar masukkan, campuran ragi, gula, garam, telur dan separuh tepung.
Aduk sampai campuran rata. Masukkan tepung sisanya dan uleni sampai kalis.
Istirahatkan adonan selama 10 menit (tutup dengan lap lembab).

Siapkan loyang berukuran 20 x 20 cm, olesi dengan butter tipis-tipis.
Bagi adonan menjadi 16 bagian
Ambil satu bagian adonan, roll bentuk persegi memanjang.
0lesi permukaannya dengan campuran butter + kayu manis + gula palem.
Gulung.
Letakkan pada loyang.
Kerjakan sampai seluruh bagian.
Istirahatkan lagi selama 45 menit.
Oven dengan suhu 200 derajat celcius sampai matang.
Kira-kira 20 menit.

Ibu guna BM aje ler



gara2 madiha call aku smlm pasal resepi roti aku tertiba aje terpandang resepi roti kat buku BM tu jd aku pun nak cuba gak.jd lepas aje kembar tido aku sukat semua bahan masuk BM pastu aku gi tido bangun pd td roti dah siap he..he..nampak sgt dah malas.bawak gi opis ada lak yg berkenan nak tempah berapa ler rega aku nak letak.roti2 ni aku tak tau nak agak ler dah selalu org nak tempah roti tp aku tak terima takut nanti dia org ckp mahal lak sbb tu aku suruh dia org beli kat kedai roti aje tp ini dah berharap sgt nak tengok lah klu tak cuba tak tau kan


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net