SYARIFATUL ATIQAH & SHARIFATUL SHAFIKA Only my twin daughter & home life
By: nor marlida

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Saturday, 6-Mar-2010 08:03 Email | Share | Bookmark
KARI KEPALA IKAN MERAH,SHUSI,PAI DAGING&COLOURFUL LOAF

 
 
 
Salam semua

Masih lagi dgn N3 yg tertunggak tp ini resepi yg baru chef E bg pada ku.dah beberapa hari abah ckp teringin nak mkn kari kepala ikan tp aku buat dek aje bkn apa nak mencari kepala ikan tu yg susah sikit kadang dah jumpa tak berkenan dgn rupa dan kadang mcm dah terlalu lama tp minggu lepas waktu aku gi kedai brg borong aku ternampaklah seketul kepala ikan merah nak kata segar sgt tu takde lah tp blh dibuat kira jd aku suruh lah bagla kat situ timbang sekali tengok hrg lah tu.bila dah timbang seketul dlm RM9 lebih jd aku angkat ajelah makanya terhasilah kari kepala ikan resepi dr abah.layannnn............sedap mcm kari mamak punya you tak tipu bkn nak puji diri sendiri tp itulah hakikatnya klu sesapa tak lalu mkn kat kedai mamak tu blh lah cuba resepi ni yaa..



KARI KEPALA IKAN MERAH

Bahan-bahan

1 ketul kepala ikan merah yg siap dibersihkan,buang semua sisik2

bahan mesin@tumbuk
5 ulas bwg putih
1 labu bwg besar
2 biji bwg merah
1/2 halia

1 sudu besar udang geragau
minyak utk tumis
1 peket kecil rempah kari ikan -ibu guna Baba's
1 sudu besar asam jawa+1 cawan air
1 cawan santan pekat
garam dan perasa

Cara-cara
panaskan minyak kemudian tumiskan bahan mesin hingga wangi masukkan rempah kari grg hingga pecah minyak atau garing kemudian masukkan udang gaul rata dan masukkan air asam jawa kacau hingga rata masuk kan kepala ikan.blh tambah lagi air bg memudahkan kepala ikan itu masak tp jgn terlalu byk sbb jika terlebih air kari akan jd cair.masukkan santan.biarkan ikan td mereneh hingga betul2 masak.jika suka blh tambah bendi atau terung.bila kuah agak pekat dan sayur masak blhlah tutup api dan sedia di hindangkan

Masa hari maulidur rasul tu aku ada janji dgn madiha nak jumpa jd takde benda nak buat aku buat lah benda ni.sushi dah byk kali aku buat guna resepi ni.dulu masa keje dgn jusco selalulah bila dah malam aku turun kat merket nak borong sushi murah tp skrg mana nak jumpa sushi murah lagi sbb malam2 dah ada kat rumah tak pasal lah pulak nak gi Jusco mlm2 semata2 nak cari sushi walaupun jusco dgn umah aku tu tak sampai 5 min pun klu naik kete.lagipun dulu2 pernah gak tolong staff sushi buat sushi ni masa dia org takde staff(alaa..konon2nya HR prihatin lah) dah byk sgt aku citer layan aje lah resepinya.lauknya blh dipelbagaikan yer tp paham aje lah mknan org jepun ni mahal klu nak beli lauknya tu pasal aku cuma letak crab stik aje he..he..



SUSHI
sumber mingguan wanita thn 2003

230 g beras pulut
375 ml air
1 s/b gula
1 s/k garam

isi ketam secukupnya
timun jepun blh juga guna apa2 ini yg di gemari

2 ekor udang-dikukus
2 keping nori-bergaram dan garing(klu sesapa tak tau apa nori,ia juga dikenali sbg seawed)

Cara
didihkan beras pulut bersama air,gula dan garam hingga nasi menjadi lembut ketepikan
bentangkan nori dan ratakan pulut kemudian taburkan inti gulung hingga ketat
hiris nipis sebelum di hidangkan dgn kicap dan wasabi

*klu sesapa teringin nak wat sushi ni set lengkap utk buat sushi ada dijual kata jusco hrgnya dlm RM34 mcm tu lah siap ada beras,nori,kicap,buluh utk gulung dan minyak
utk inti tu di jual berasingan yer sbasab benda tu bkn tahan pun kena masuk peti

Terasa dah lama benor aku tak bermain dgn BM aku tu sejak blk dr kg jd nak memanaskan enjin aku buat lah roti ni yg resepinya ku ambik dr tokey roti sape lagi klu bkn mamafami yg memang suka color2 ni aku pun suka cuma keadaan tu yg tak blh nak terlebih color nanti ada yg lain kena color


COLORFUL SANDWICH LOAF

Ingredients

200 g cold water
300 g flour
25 g sugar
5 g salt
5 g instant yeast
2.5 g bread improver
10 g milk powder
20 g butter
food coloring(any color)

pour the cold water into your bread maker pan
gently add in the flour to cover the liquid
add the rest of the ingredient except butter
press setting dough
once dough is well incorporated add in the butter and let bread maker continue kneading
when a smooth,soft and elastic dough is formed.removed it from the pan.leave to prove for about 30 min.
divide to 3 portions and color each portion with the food coloring
roll the dough like the swissroll and place the roll into the baking tin
leave to prove till double size
preheated oven at 180 c for 35 to 40 min


ok itu ajelah utk N3 kali ni.aku update ni pun sementara kembar masih di ulik mimpi klu idak jgn di haraplah


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net