SYARIFATUL ATIQAH & SHARIFATUL SHAFIKA Only my twin daughter & home life
By: nor marlida

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Saturday, 23-Jan-2010 06:57 Email | Share | Bookmark
BUN PANDAN,BLACK BEAUTY DAN ORDER

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Salam semua,

Dah tak berapa nak busy mana jd blh lah update cepat2 bkn apa takut tertunggak2 mcm n3 yg lepas nanti terlupa nak masuk.aku masuk n3 pun utk buat rujukan ku sendiri bkn nak tayang kat org yer mintak maaf lah byk2 klu ada org rasa aku nak tayang apa aku masak.bkn apa aku ni jenis pelupa dan mengelabah sikit klu apa hal aku cepat sgt panik.mcm masa aku nak bersalin kembar dulu doc baru aje ckp nak transfer aku ke hospital besar aku dah mengelabah tak tentu pasal dah padahal bukan apa pun eh..dah melalut aku ni.

Jom layan kek yg baru aku cuba ni masih panas lagi ni.mak lang kata kek ekonomi utk mereka yg nak bisnes dan aku pun cubalah memang mudah dan senang walaupun jika di lihat bahan2nya seakan2 sama dgn kek yg aku biasa buat tp teknik nya dan hasilnya juga lain.jika dulu aku selalu gunakan resepi CMC yg bahannya sama mcm resepi mak lang tp silap ari bln tak menjadi yg jdnya sakit hati adalah.Jadi ku saje gatal nak cuba dan tak sia2 tau memang betul2 ekonomi sbb nya pertama tak payah nak bersusah payah nak panaskan oven setengah jam ke apa ke,klu kat rumah tu cuma ada 1 plug aje pun blh buat(ada ke rumah yg hanya ada 1 plug rasanya takde kot)kedua tak payah bersusah payah nak cari mesin ke mixer ke nak buat kek,guna aje whisker @ senduk kayu dah pastinya menjadi keknya.masa yg di gunakan pun hanya 1 jam tak lebih langsung.dan betul2 ngam masaknya klu tak test pun memang pasti masaknya.Jom tengok resepi ni




Quote:
BLACK BEAUTY CHOC. CAKE
sumber : chef zubaidah
copy maklang corner

BHN A
2 cwn tepung gandum/superfine (mklang guna tpg gandum)ibu pun guna tepung gandum
¾ cwn serbuk koko
2st soda bikarbonat
2st b/powder-ibu letak 1 st aje

BHN B
2 cwn gula castor
1 cwn susu cair
1 cwn myk masak @ butter dicairkan-ibu guna minyak
1 cwn air panas suam
1sb emulco
3 biji telur

Cara
Ayak Bhn A, ketepikan
Campur semua Bhn B dan kacau sebati (guna whisker aje)
Masukkan Bhn B dan gaul rata
Bakar 50’-1 jam, suhu 150C, api atas bawah tak perlu panasan oven dan masukkan adunan dlm oven baru buka oven dan set kan 1 jam tp pastikan suhu jgn lebih
Guna loyang 8x8

Topping Jimat :
1/2 cwn serbuk koko
1 cwn gula
2 1/2 cwn air (mklang guna susu cair)
1/2 cwn tpg jagung
2sb majerin
Cara
Masuk semua bhn dlm bekas dan masakkan atas dapur ngan api kecil, sentiasa dikacau


.

Biasalah angin roti tak hilang lagi.aku berkenan tengok roti kat umah mamafami jai ku cubalah memang sedap dan baunya wangi sgt masa BM ku duk uli tu semerbak bau pandan tu.



Quote:
PANDAN BUN
Copy mamafami

Ingredients :
400g strong white bread flour
2 1/2 teaspoons instant yeast
1 teaspoon salt (level)
50g margarine ~ melted
70g - 80g sugar
1 egg
100ml fresh milk ~ lukewarm
110ml pandan juice ~ lukewarm
1 tablespoon fresh milk ~ to brush on the buns before baking
1 teaspoon melted margarine ~ to brush after the buns are out of the oven

inti kacang merah-ditambah jika suka
Method :
1. Mix flour, yeast, salt and sugar in a big bowl.
2. Make a hole in the middle and pour in the melted margarine, fresh milk, pandan juice and egg.
3. Mix well. Knead for about 15 minutes till a smooth (doesn't stick to your hand) and elastic dough is formed.
Note :
this dough maybe a bit sticky in the beginning but NEVER add flour
4. Make the dough into a big ball and place it in a greased big bowl. Cover the bowl with cling film and place it at a warm place to prove for 1 1/2 to 2 hours till dough doubles its size.
5. Divide the dough into 50g - 60g balls and place them in a baking tray lined with grease paper or on a greased pan. Do not put them far apart so that when they are baked, the buns will stick to each other.
6. Cover the baking pan with cling film for 1 hour or until the dough doubles the size.
7. Brush the buns with fresh milk.
8. Bake in a pre-heated oven at 190 - 200 C for 15 to 20 minutes or till golden brown.
9. Remove from oven and brush with melted margarine.
10. Let it cool on a wire rack covered with a clean towel to get a soft crust.




aku merah lebihan buat pau tu ada lagi langsung ku letak dlm roti ni wah mengamcam betul bila kedua2 bahan ni bersatu.cubalah sedap sgt


cheesecake order dr En Jalil bos beso kat opis aku ni kali kedua dia order dulu dah order kek coklat dan kek pisang kali ni order cheesecake.Ari tu lepas seminggu dia order aku ada jumpa dia kat opis kebetulan dia masuk opis aku(opis aku tingkat 3 opis en jalil tingkat 2 jd jarang lah jumpa)langsung aku tanya pasal kek yg aku buat nak gak aku tau sedap ke idak ke puas ati ke idak ke tp dia tak bg respon pun rasa malu dan segan pun ada yeler kita kat opis tanya pasal kek.lepas tu aku kira mungkin tak sedap kot kek aku sbb tu dia tak jawab soalan aku.tertiba aje ari selasa lepas dia tanya kat kakak tukang angkat tepon tu aku blh but cheese cake tak dia nak order.aku ckp ler buat(org dah nak order lagi kita blh kayuh kita kayuh betul tak kak meen)dia ckp nak plain aje sbb bese dia beli plain yg kak ila tukang angkat tepon ni memandai suruh dia letak perasa jd bese org letak bluebery en jalil tak mo dia nak strawbery katanya.jd aku pun gi ler petik srawbery kat K4 sib baik ada.



en jalil nak ciskek 1 kg aku bantai buat 1.5 kg(termasuk buah dan filling lah) takpelah amal jariah sekali
sekala


ini lak order dr Hairl opis mate aku gak utk besday awek dia.berminggu 2 duk deal dgn aku sbb duk pikir nak cari gambar yg sesuai nak letak atas kek maklum lah nak suprise tak kan nak mintak gambar dgn empunya badan tak suprise lak.aku memula ingatkan dah tak jd tp isnin lepas tiba2 dia tanya aku pasal kek tu dan dia tak jumpa lagi gambar aku ckp klu tak jumpa gambar mcm mana nak letak gambar pastu dia ckp yg si aina ni ada facebook so aku pun bukalah facebook dia duk cari2 pilih jumpalah gambar ni.byk gambar tp gambar ramai2 dan klu sorg2 jenis gaya yg aku rasa tak sesuai letak atas kek.
klu nak tau aina ni adalah salah seorg finalis bintang RTM 2009(mintak maaplah aku sendiri tak perasan aku tahu lepas tengok face book dia)dia selalu di undang utk buat show kat majlis2 mkn mlm atau kenduri.kira artis gak lah kan cuma takde album aje lagi

Happy Birthday buat Saidatul Aina yg ke 23 betul ke??? aku rasa lah sbb masa hairil dtg bayor tu dia ckp nak lilin utk 23 thn.kek kat dlm tu black beauty
Dan terima kasih byk2 pd kak meen yg sudi bantu aku pasal edible image ni maklumlah ini pestime lah katakan.benornya aku tak puas ati dgn hiasan kek ni.walau mcm mana pun aku dah cuba sedaya upaya sampai berpeluh2 aku duk mikir biarpun masa tu dah kul 2 pg.terima kasih gak utk Lea Oven yg memang up 2 date lah.

Bila aku tayang kek ni kat org lain ramai lak yg berkenan mana tau kot2 lepas ni ada lagi nak order janji harga yg aku letak dia org sanggup bayor ler..klu nak murah 2 buat sendiri lah

bye..bye...


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net