SYARIFATUL ATIQAH & SHARIFATUL SHAFIKA Only my twin daughter & home life
By: nor marlida

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Thursday, 21-Jan-2010 09:10 Email | Share | Bookmark
KU PUNYA PEMBANTU BARU ....BM

 
 
 
 
 
 
 
baru siap uli
dah naik dah sedia di bakar
 
 
 
 
 
 
SBB blm naik lagi
dah naik sedia nak bakar
 
 
tunggu naik baru letak filling
 
Salam kawan2 mintak maaf lah aku aku tak ada kunjung bls kat umah masing2 semenjak dua menjak ni busy mcm apa aje.sampaikan nak jenguk umah sendiri pun tak sempat tu yg takde dah n3 ari2 duk peram lama2 padahal xtvt dan xperimen mcm2 terutama roti lah.so layan aje lah cerita kat bawah ni.ari aku curi masa waktu rehat utk update ni.tu yg ada yg tanya mana gambar lah apalah sbb tak kesempatan lah nanti klu senang2 ku jenjalan2 kat umah masing2 ya


Ni ler brg yg dah lama ku idamkan akhirnya menjadi kenyataan utk kumilikinya.beli dgn duit bonus ni klu idak tak merasa lah dan kebetulan wilton ada oper jd ku belilah walaupun dah berbulan gak ku tengok kat wilton BM ni cuma rega yg kurasa masih tak mampu tu yg diam aje.tp dah niat dlm ati klu aku dpt bonus dan masih ada lagi oper BM ni akan ku beli.masa aku beli ni cuma ada 2 stok aje so kira nasib lah kan.

ni ler first baby dr BM ku itu.roti mutli grain resepi dr ant.jenni yg duk ngajor aku sampai berjam2 kat wilton tu mcm mana nak guna sampai aku sendiri naik bosan yelah jap2 dtg cust. jap2 dtg lagi cust. hu sampai aku pun ckp takpe nanti I baca buku aje padahal hampeh aku dok pun baca buku tp ku terus praktikal dgn BM ni bila blk umah.roti ni dpt lah aku bg madiha rasa,sujah rasa dan juga kak hanaz kebetulan esok nya nak kerumah kak hanaz so buat bekal ler.

MULTIGRAIN BREAD
saiz 750

Bahan2

bahan A
290 g air
1 s/t garam
1 s/b gula
4 s/t susu tepung
50g multigrain

bahan B
1 biji telur

bahan C
400g high protein flour-dibahagi 2

bahan D
1 s/t bread improver

bahan E
1 1/2 yis

1 1/2 shortening @ majerin


Cara2
Masukkan bahan A ke dlm BM gaul rata menggunakan sudu kemudian masukan bahan B.Selepas itu masukkan satu bahagian tepun dr bahan C selepas itu masukkan bahan D kemudian masukkan satu lagi bahagian tepung td menutupi bread improver
dan selepas itu barulah masukkan yis dan setting Douhgt press button on bila BM stop masukan shortening/majerin kemudian biarkan sehingga BM siap.jika menggunakan setting doh selepas siap buang angin dr doh kemudian biarkan ia naik sekali ganda kemudian bakar.Jika guna setting basic terus biarkan ia siap apabila masa blh lah pindahkan ke redai utk sejukkan roti




MULTI-SEEDED BREAD
saiz 500g

245 ml water
1 tbsp olive oil
350 g white bread flour
1 tbsp milk powder
1 tsp salt
2 tsp sugar
2 tsp pumpkin seeds-tak letak pun
2 tsp sunflower seeds
2 tsp poppy seeds
2 tsp lightly toasted sesame seeds
1 tsp yeast

add the ingredients to the pan in the order listed in the recipe above




resepi dr buku Bm tu gak cuma ku tambah coklat rice kat dlmnya memang sedap sampai ada yg nak order cuma aku yg jual mahal sbb aku rasa mcm tak berbaloi lak aku nak jual klu kat kedai lagi murah reganya drp kos aku tp klu nak mkn sendiri memang lah blh buat.resepi kemudian ya

WHOLEMEAL SEEDED BREAD
saiz 750g

300 ml water
1 tbsp vegetable oil
400 g wholemeal bread flour
50 g white bread flour
4 tsp milk powder
1 tsp salt
2 tsp sugar
1 tsp yeast
3 tsp pumpkin seeds-tak letak pun
3 tsp sunflower seeds
2 tsp poppy seeds
2 tsp lightly toasted sesame seeds
add the ingredients to the pan in the order listed in the recipe above


tengoklah rupa roti ni org buat bun aku buat beso gedabak mcm tu rupanya satu adunan tu kena buat 2 tray yg aku lak belasah 1 loyang empat segi aje ambik kau naik mcm tu sudahnya aku jadikan begini


kat tengah tu ku letak intant custad yg hampir nak xpried dah sblm tamat tarikh tu baik ku gunakan sedap gak bila di gabungkan dah memang potato bun guna custard kan.resepi dr ant jennie nak resepi nanti2 lah.


adaptasi dr roti mable coklat ku jadikan roti bluebery.
ROTI MARBLE(COKLAT)
copy MAT GEBU

BAHAN-BAHANNYA
200 g tepung roti
50 g tepung gandum
1 camca besar mentega
140 - 150 ml susu segar
1 camca teh yis
2 camca besar gula halus
1/2 camca teh garam
1 camca teh bread improver
1 camca besar serbuk kokok + sedikit air, jadikan pes (mat tambah 1/2 camca teh coklat emulco
tambahan coklat masakan sbg filing

CARA MEMBUATNYA
Bancuh yis dengan sedikit susu (anggaran 50 ml), larutkan dan biar sekejap. Satukan tepung roti, tepung gandum, bread improver, garam dan gula, kacau rata. Tuang bancuhan yis dan gaul sambil dituang baki susu segar sedikit demi sedikit, hingga adunan menjadi doh.
Tambah mentega dan uli hingga doh menjadi kenyal dan elastik. Bulat2kan doh, letak dalam bekas, dan tutup dengan cling film. Biar 40 minit, keluarkan doh, tumbuk untuk membuang udara. Bahagi doh kepada 3 bahagian yang sama besar.
Satu bahagian digaul bersama pes koko tadi dan uli hingga warna sekata (jika perlu tambah sedikit tepung roti). Canai doh tadi, biar sama saiz dengan 2 bahagian doh tanpa warna. Balutkan doh coklat hingga tidak kelihatan. Canai sedikit dan potong kepada 3 bahagian.
Buatkan simpulan tocang pada doh tadi, dan alihkan ke dalam tin berukuran (9 x 4 x 3) inci yang telah disapu mentega dan alas dasarnya dgn kertas minyak. Biarkan naik 2 x ganda (kurang lebih 1 jam).
Bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 175C selama 25 - 30 minit, bergantung pada oven masing. Sapukan mentega pada permukaan roti sejurus dikeluarkan dari oven. Biarkan betul2 sejuk sebelum dipotong


roti siput dulu pernah buat tp masa tu buat separuh jln jd kutak puas ati maka kali ni ku buat lagi setengah adunan dpt lah 4 ketul tu.resepi ambik dr mat gebu.cik mat gebu guna ramiken letak ni aku guna bekas muffin aje


ROTI SIPUT
copy MATGEBU

BAHAN-BAHANNYA
400 g tepung roti
190 ml air
60 g whipping cream (boleh ganti dgn susu cair)
80 g gula halus
11 g instant yeast (mauripan)
1/2 camca teh garam
1 camca teh bread improver
1 camca teh bread softerner
60 g mentega
Sedikit gula halus untuk ditabur

CARA MEMBUATNYA
UNTUK DOH :- Satukan semua bahan2 diatas kecuali mentega. Gaul rata hingga menjadi doh. Tambah mentega dan terus menguli hingga mendapat doh yang lembut dan elastik (kurang lebih 20 minit). KAEDAH LAIN :- Masukkan semua bahan2 tadi dalam breadmaker, pilih setting untuk "DOH" dan tekan "ON". Biar hingga siap menguli (30 minit) dan perap 10 minit. Keluarkan doh dan ikut langkar seterusnya.
UNTUK ROTI SIPUT :- Doh tadi ditumbuk untuk membuang udara. Bagi kepada 16 bahagian sama besar, bulat2kan. Ambil satu bahagian, canai memanjang dan gulung. Kemudian canai gulungan tadi dan gulung sekali lagi. Kerat2 dan susun dalam loyang yang telah disapu dengan mentega (dalam gambar mat guna ramekin, 3 potongan untuk 1 ramekin). Buat hingga siap dan biar 45 minit. Tabur sedikit gula halus dan bakar dalam ketuhar yang telah dipanaskan pada suhu 190C selama 25 - 30 minit atau hingga kuning keemasan. Sejukkan sepenuhnya atas jaringan


roti dr resepi pau al kisahnya aku nak buat pau 4 ari lepas tp tersalah setting kat BM tu aku pilih basic dah tu lupa lak tutup suis masa dah abis uli langsung dia bakarkan terus.ni ler kelemah BM aku rasa sbb klu dah salah setting tak leh nak cancel kena tunggu abis masa yg dah setting tu baru blh mula blk.tp ku tak putus asa mlm esoknya aku buat lagi adunan yg sama sbb nya inti pau ni aku dah buat siap2 mlm sblmnya tp dah sbb jd roti aku simpan dlm peti lah sambalnya tu esoknya tararr..



PAU (Ian-ieza@MyR )

Ingredients :

100 g lukewarm water
73 g sugar
11 g instant dried yeast
60 g water
306 g superfine flour (I used all-purpose flour)
1/2 teaspoon bicarbonate of soda (salah letak bp lah)
1/2 teaspoon bread softener
1/2 teaspoon cooking oil
20 g vegetable shortening
Method :

1. Mix lukewarm water, sugar and instant dried yeast. Set aside for the yeast to ferment.
2. Pour the water into the Bread Maker pan, followed by the yeast mixture.
3. Top it with flour, bicarbonate of soda, bread softener and cooking oil.
4. Set the BM to 'dough' function. Once the dough is just combined, add in the shortening. Leave the rest to the BM.
5. Once the dough is double the size, punch down to release air. Divide into 30g balls. Let the dough rest for 10 minutes.
6. Flatten the dough and place the filling in the middle. Cover the filling with dough and place it on a piece of grease proof paper.
7. Arrange the dough in the steamer and let it rise to double the size.
8. Steam for 10 minutes


ni versi letak kacang lak semua sedap.pau ni klu mkn panas tak ingat you lembut giler tp bila dah sejuk kureng sikit lah lembut tu


memang gebu sedap lembut giler semua yg mkn roti ni ingat potato bun padahal langsung takde unsur potato pun kat dlm tu terima kasih byk2 pd yg kongsi resepi tu.aku buat roti ni sampai 2 kali tau tak
punya lah sedap



Soft Butter Buns
Sumber FP Zai, tq Zai kongsi resepi....
copy mamasya

Ingredients
250g high protein / bread flour
50g superfine flour
50g castor sugar
1 tsp salt
2-1/2 tbsp milk powder
1-1/2 tsp instant yeast
1 small egg
30g butter,room temperature
140ml water
- saya tambah secubit bread improver

Glazing:
1 egg, lightly beaten -saya tak letak
Melted butter,for brushing
METHOD:

Combine all ingredients except butter and knead till a dough is formed. Add
butter and continue kneading till a smooth,soft and elastic dough is formed.
Prove the dough for abt 2 hour. (saya biarkan 3 jam)
After first proving, knead the dough lightly and divide the dough into small
even sizes.- saya dpt 11 biji (50 gm setiap satu doh kecil)
Rest for 10 minutes.(at this stage you can add filling of your choice..)
Place buns in a greased and floured square tin and prove until double in size.
Preheat oven at 200 degC.
Brush buns with egg wash and bake for about 15 minutes or until brown.
Remove from oven and brush with melted butter. Cool buns in tin for 5 minutes
before turning out onto a wire rack



ROTI BAWANG DAN KEJU

BUN
Sumber : Jun
copy mamafami

*184gm tepung roti
* 46gm tepung kek
3gm yis
12gm gula
4gm garam
23gm madu
18gm telur kuning (sebiji)
35gm butter (mama guna majerin)
138ml susu segar ~ suam

Kaedah penyediaan :

campur aje sume2 and uli lembut. rehatkan 1 jam. tumbuk2 untuk kuarkan angin, and rehat lagi 30min. bahagi kepada beberape bahagian kecil, rehat 15min. bentukkan n letak filling (jun letak kaya aje) n rehat lagi 45min. bakar selama 10min pada 210'c.

TOPPING
Source : Mama

Margarine
Bombay Onion ~ diced
Spring onions ~ chopped
Mozarella cheese ~ to sprinkle

1. Cream the margarine.
2. Add onion and spring onion. Mix well.

Method :

1. Place flour, instant yeast, sugar, salt honey and egg yolk in a mixing bowl.
2. Turn on the mixer and pour the lukewarm milk a bit at a time till just incorporate.
3. Add in the butter and continue kneading.
4. Pour more milk if necessary and continue kneading till a soft and smooth dough is formed.
5. Make the dough into a round ball and place it in a bowl sprinkled with a bit of flour. Wrap the bowl with a clean plastic bag and let the dough prove till double the size.
6. Punch down the dough and divide into a 50g balls each. Arrange on the baking tray. Make a slit on top using a sharp knife. Wrap the tray with plastic bag and let the dough rise again.
7. Put the topping and sprinkle with mozarella cheese.
8. Bake in a preheated oven till golden brown. I used the small oven, so I set the temperature at 175 C for 25 minutes on middle rack

ok..ok...aku tau byk sgt spesis roti kat atas ni jgn lah marah tp aku nak ckp memang tiap2 ari aku buat roti skrg ni sbb aku ada tukang mkn roti kat umah.mana2 roti yg buat ni gerenti abis ler tak yah susah aku nak pikir nak antor umah sape cukup umah aku aje dan semenjak aku ada BM ni aku tak pernah lagi beli roti tp tak tau ler akan dtg bila angin dan hantu roti dah lari mungkin aku beli gak kot.

bye..bye itulah citer aku pasal buat roti


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net