SYARIFATUL ATIQAH & SHARIFATUL SHAFIKA Only my twin daughter & home life
By: nor marlida

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Tuesday, 12-Jan-2010 04:39 Email | Share | Bookmark
KUEH KOLEH KACANG(TRG) DAN ORDER

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Salam..

Mari adik2 kakak2 kita belajar buat koleh kacang simple ,sempoi,senang giler dan sewaktu dgnnya lah
Klu sesapa rasa susah benor nak buat tepung kacang hijau tu beli aje yg dah siap byk di jual kat kedai runcit



KOLEH KACANG(TRG)
Sumber- mama

1 cawan tepung kacang hijau
2 cawan air @ santan cair
1 ketul gula melaka ikut kemanisan masing2

CARA-CARA
(jika menggunakan tepung yg di mesin sendiri di bawah ni adalah langkah2nya)


kacang hijau di cuci bersih kemudian di goreng tanpa minyak spt di dlm gambar


beginilah rupa kacang hijau yg telah masak.(gunakan api yg sederhana shj sewaktu menggoreng/sangai)

setelah kacang masuk mesin sehingga menjadi tepung.kemudian ayak.jika lihat pd gambar yg warna hitam bintik2 tu adalah kulit kacang hijau tak perlu mengasingkannya

bancuhan tepung dgn santan cair dan juga gula melaka.buka api yg perlahan dan mula mengacau.jika rasa gula melaka lambat cair di nasihatkan supaya masak dulu gula melaka tu asing kemudian baru campurkan kedlm tepung





PASTA WITH WHITE SOS


KRIMPUFF order dr amira utk mkn2 katanya tak puas ati mkn yg kat umah dia tu pasal order dgn aku lak.t.q..lengkali order lagi yer..


KEK PISANG LEMBAB order dr En jalil merangkap bos beso kat tempat aku keje ni.dah byk kali dia mintak aku bawakkan sample utk dia rasa tp aku segan yeler kita ni staff kecik2 dah tu nak promo kat bos beso lak.ari tu dia dah nak order tp order mengejut aku tolak ler(yelah klu aku terima bila masa aku nak baking sbb aku kan kat opis kah..kah..)


CHOC BANANA CAKE ni pun sama en jalil punya dah aku bg sample kek sekali dia order 2 bijik.bagus gak dpt bos mcm ni.tp en jalil ni jarang ada kat opis selalu out station aje(he..he..klu lah en jalil buka fp ni abis lah tp aku tau dia tak buka punya he..he..)

Ok hari ni pendek aje cerita next N3 klu sempat aku citer pasal jln2 kat Kuala Selangor lak nak tau mana aku gi tungguuuuu...

bye..bye..


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net