SYARIFATUL ATIQAH & SHARIFATUL SHAFIKA Only my twin daughter & home life
By: nor marlida

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Tuesday, 5-Jan-2010 03:10 Email | Share | Bookmark
JALAN2 TAHUN BARU DAN RESEPI KEK, MUFFIN DAN DOH PIZZA

 
 
 
 
 
 
 
dah siap pack nak masuk botol
 
 
 
Salam..

Rasanya mcm dah lama benor tak update bukan tak nak update tp kebusy an ku ini mengalahkan perdana menteri(yelah PM ada PA aku mana ada PA kih..kih..)tak yah citer pjg klu citer pjg kang tak jd lak nak masuk n3 ari ni.Ini pun aku dah tak yg mana satu nak masukkan.dah tunggang langang dah takpelah janji aku masuk semua resipi yg aku dah cuba utk buat rujukan pd masa akan dtg.
Tapi sebelum terlupa minta maaflah berbanyak2 pd kawan2 yg dtg duk ketuk pintu lah duk bg salam lah aku tak jawab2 bukan tak nak jawab tak sempat lagi nanti klu dah tak busy aku dtg lah yer..

apa pun SELAMAT TAHUN BARU AZAM AKU TAHU NI NAK BUAT BISNES LEBIH BESO agaknya2 boleh ke???


xtvt ptg khamis blk keje tak naik umah dulu kembar nak tengok org main kete control last2 dia lak yg kejar kete control tu.benornya ibu saje bg chan sikit kat kembar sbb esok kan holiday main2 dulu lah baru balik umah


ini lah saje duk lepak2 kat dataran merdeka sbb tak tau nak kemana.ni pun keluar sbb antok kek birthday ajis.ingatkan takde apa2 kat sana rupanya ada lagi xtvt nyanyi pameran kete driff pun ada gak sampai penuh parking yg kat tengah jln abah pun parking kat trafit light aje ( di maafkan lah sbb jln pun tutup )


tengok kete kat belakang tu penuh.yg kakak duk telengok kat atas tu bkn apa nak belon tunggu org jual tu ambik belon sudahnya ibu yg kena pegang adoilah..



Kat bawah ni aku buat kek bluebery menggunakan resepi kek strawbery blh ke??? ahhh tak kisah lah janji jd,bukan apa masa aku dah siap nak buat tu baru aku perasan aku takde stok strawbery emulco yg ada hanya bluebery paste jd aku bantai ajelah sedap gak dan wangi dek bau bluebery paste tu cuma bg ku kek ni mcm manis sikit lah takpe lain kali klu nak buat kena kurangkan gula lah.Aku betul2 teruja sgt bila tengok kek ni jd lain kali klu sesapa nak order kek span leh ambik resepi ni he..he..


Kek birthday utk abg ajis.kita tak tunggu lah kek di potong sbb .......tu pasal kek tu takde yg dah di potong tp aku leh lah rasa gak masa duk trim kek tu he..he...org letak whippinh cream aku hentam dgn coklat ganahce bkn apa nak belajar letak coklat ganache supaya tak sememeh.resepi ambik dr sape entah dah lupa tp rasanya asal dr mat gebu pastu ummizaihadi pastu sape lagik madiha pun ada gak.

Quote:
Resipi Kek Strawberry
Bahan Kek (Ini adunan asas, boleh tukar apa2 perisa ikut suka)
5 biji telur gred A
125 g tepung gandum*
1 camca teh baking powder*(*diayak 3 kali)
75 ml minyak jagung/sayur
160 g gula halus
15 g ovallate
2 camca besar susu segar
1 camca teh strawberry emulco-tukar bluebery paste

Bahan Lain
Krim putar secukupnya
Strawberry pie filling (kite ganti dengan jem strawberry je)
Strawberry segar secukupnya
Coklat rice ( kite guna badam hiris)
1. Panaskan oven pada suhu 175C. Lenser tin kek berukuran 9 inci dengan mentega, alas dasar tin dengan kertas minyak. Ketepikan.
2. Tuang gula halus bersama ovallate dalam mixing bowl, putar hingga ovallate mesra bersama gula halus.
3. Masukkan kesemua 5 biji telur dan putar pada kelajuan tinggi hingga kembang dan kental seperti adunan baulu.
4. Masukkan strawberry emulco dan putar hingga sebati. Pada kelajuan sederhana, masukkan tepung sedikit demi sedikit hingga habis. Tuang susu segar dan putar hingga rata.
5. Akhir sekali masukkan minyak jagung dan gaul rata.
6. Tuang dalam tin tadi dan bakar 25 – 30 minit hingga masak.
7. Keluarkan serta merta dan terbalikkan tin atas jaringan. Biar kek sejuk dalam bekas dalam keadaan terbalik. Bila betul2 sejuk baru tanggalkan tin.
Dengan pisau bergerigi, potong kek kepada 3 bahagian yang sama besar. Letak satu keping kek atas papan kek, sapu rata krim putar, sudukan strawberry pie filling dan ratakan. Tindih dengan lapisan kek kedua dan buat kaedah yang sama. Dan akhir sekali letakkan potongan kek terakhir. Sapu keseluruhan kek dengan krin putar dan hias ikut kreativiti masing2…Selamat mencuba


Masih ada stok mix fruit so nak buat gak lah muffin ni klu ikutkan aku memang kurengg..sikit muffin ni tp sbb nak cuba mana tau blh jadi tokey muffin lak lepas ni he..he..


MIXED FRUIT MUFFIN

Ingredients :

130 g flour (I used cake flour)
1/4 teaspoon bicarbonate soda
1 teaspoon baking powder
1/4 teaspoon salt
1/4 teaspoon cinnamon powder
70 g castor sugar
1 egg
50 g butter (I used margarine)
70 - 80 ml fresh milk
30 g fresh blueberries }
30 g blueberries (in pack) } I omit both and instead I added dried mix fruit

Method :

1. Preheat oven at 180 C (for big ovens and 160 C for a small oven).
2. Line the muffin tray with papercups.
3. Sift flour, bicarbonate soda, baking powder, salt, sugar and cinnamon powder. Set aside.
4. Melt butter on low heat.
5. Add egg, milk and melted butter into the sifted ingredients and stir, just to mix. Do not overmix!
6. Add in the mixed fruit and stir to mix.
7. Scoop a bit of the mixture into the prepared tin and bake till done.(Not so sure of the time but maybe around 20 - 25 minutes)

Akhir berjumpa juga resepi doh pizza mcm pizza hut tu.buat nya senang giler pejam matapun blh buat kata org tua tp aku bukak mata lah buatnya.kenalak dgn topping yg aku dah siap beli kat wilton lagilah sebijik sejibik mcm pizza hut.resepi ni klu utk orh yg anak 2 org mcm aku blh lah buat satu adunan klu anak ramai kenalah buat lebih ya..


Pizza Dough for Thin Crust Pizza (Altered)

Ingredients :

3 cups all-purpose flour (may substitute whole wheat flour for 1 cup of the all-purpose)
8g dry yeast
1/4 teaspoon salt
1 cup warm water
1/2-1 tablespoon olive oil
cornmeal, for sprinkling (i omit)
Directions :

1. Mix a little sugar into the warm water.
2. Sprinkle yeast on top.
3. Wait for 10 minutes or until it gets all foamy.
4. Pour into a large bowl.
5. Add flour, salt, olive oil.
6. Combine.
7. Knead for 6-8 minutes until you have a moderately stiff dough that is smooth and elastic (add a bit more flour if you need to).
8. Cover and let rest for 20-30 minutes.
9. Lightly grease two 12-inch pizza pans.
10. Sprinkle with a little bit of cornmeal.
11. Divide dough in half.
12. Place each half on a pizza pan and pat it with your fingers until it stretches over the whole pan.
13. Try to make it thicker around the edge.
14. If desired, pre-bake at 425 F for 10 minutes (I don't always do this).
15. Then spread with pizza sauce and use the toppings of your choice.
16. Bake at 425 F for 10-20 minutes longer or until bubbly and hot.
17. Makes 2 12-inch pizzas.
18. If you don't want to use all the dough, you can freeze it.
19. Take a portion of dough, form into a ball, rub olive oil over it and place it in a freezer bag (the oil makes it easier to take out of the bag).
20. When you want to make a pizza, take dough out of freezer and allow to thaw before using.






Mee Kari utk lunch dan mkn mlm ari ahad dah nak abis cuti jd malaslah nak masak


order minggu lepas.ari tu masa aku buat basic muesli tu ada lah bawak gi opis ramai lak yg berkenan jd utk memudahkan aku jual aku pack lah mcm ni.mai..mai..order murah aje satu botol RM22 ini klu nak pos pun blh sbb tahan lama klu beli kat kedai satu kotak yg ada entah berapa ketul tu dah RM10(siap buat survey lagi ni)


order dr ms wong dan juga fazilah tima kasih sbbterus menyokong ku utk buat bisnes ni

bye..bye..nak balik dah jam 5 ptg lah


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net