SYARIFATUL ATIQAH & SHARIFATUL SHAFIKA Only my twin daughter & home life
By: nor marlida

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Tuesday, 1-Dec-2009 04:20 Email | Share | Bookmark
99 MOST POPULAR & CITER BLK KG

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Salam Aidil Adha buat semua..

Rasanya tak terlambat lagi kot sebab aku masih mendengar org malaungkan takbir raya.Setelah seminggu aku tak meng'update' n3 jiwa ni mula terasa malas (bejiwa habisss..)dgr badan yg tak berapa sihat ni.Aku tak berapa sihat dr minggu lepas lagi rasanya berjangkit dgn kembar dah bawak ke ibu dia ni.dah tu di tambah dgn menempuh jam yg berjam2 lamanya masa balik kg.bygkan aku bertolak dr KL jam 1 ptg sampai kampung(Dungun) kul 9.30 mlm,ada ler behenti kat R&R gambang jap isi perut lepas tu teruskan perjlnan.Jam ny mula dr tol gombak clear jap kat lebuhraya pantai timur pas tu sambung blk dr kemaman sampai lah ke Dungun tension betul..sampai naik kematu dah buntut ni sbb lama sangat duk dlm kete.Semlm pun sama nak blk KL jam jugak bertolak lebih kurang kul 2 ptg sampai umah kul 9.30 mlm semua sakit habis dgn accident jatuh kat tangga lagi(masa ni aku betul2 dah nak blk KL turun tangga nak ambik sandal sekali gedebukk..mcm nangka busuk aku jatuh punya lah sakit bun.. aku )sempat lah mama sapu minyak terima kasih mama syg mama.Rasanya inilah perjalanan yg paling lama utk blk kg bese cuma 3.30 @ 4 jam aje dah sampai.ok melalut lak aku ni.jom tengok buat tangan yg aku buat utk family kat kg.


CHEF NORZAILINA
Kek Mentega Keju
170 gm mentega
125 gm krim keju
250 gm gula kastor
5 biji kuning telur
210 gm tepung serbaguna }
1½ camt serbuk penaik } diayak
2 camca teh vanila
5 biji putih telur
1/8 camca teh garam

Cara membuat
1. Putar mentega dan krim keju hingga kembang dan pucat warnanya.
2. Masukkan sedikit demi sedikit gula, pukul. Ulangi hingga habis.
3. Bubuh sebiji demi sebiji kuning telur, putar sebati.
4. Masukkan pula tepung, pukul perlahan. Tambah vanila.
5. Dalam mangkuk bersih, pukul putih telur hingga berbuih.
6. Masukkan garam, putar lagi. Bila kental, bubuh 1/3 ke dalam adunan tadi.
7. Kacau perlahan dan tambah lagi 1/3 bahagian. Ulang hingga habis.
8. Ratakan adunan ke dalam tin empatsegi 22 cm yang dialas kertas kalis minyak dan dilengser marjerin.
9. Bakar pada 170 C selama 1 jam atau hingga masak.
10. Keluarkan, biar atas redai 10 minit sebelum dikeluarkan dari tin

kes nak perabih bc yg ada kat dlm peti jd aku buat lah mcm ni tu yg nampak mcm cukup tak cukup aje


Komen kek ni memanh sedap sangat walaupun dah berhari2 pun tetap lembut tak rugi mencuba


Hampir terlupa nak ambik gambar tu pasal rupanya cheesecake mcm tu sedap ooo..tp tak leh mkn byk rasa muak lah.buat 1/2 aje sebab telur tinggal sebiji aje.

BASIC BAKED CHEESECAKE
copy rinnchan.fotopages
Ingredients:

For the pie crust
25 pcs Marie Biscuits or any other digestive biscuits, crushed or dry blended
1/4 cups margarine, melted ( Boleh cairkan guna microwave, 40sec on HIGH) (guna serbuk biskut Oreo yg siap beli kat yen)

* Combine both and press on to baking tray. If you are using a spring foam baking tray it`ll be easier to take out but if you are using a normal baking tray, pls line it with grease proof paper. Easier to invert it out of tray.
* Do not press crust mixture too hard or else you`ll find it difficult to cut the cake later on.
* Refrigerate the crust while we prepare the cheese filling.

For the cheese filling
2 packages (250gm each) philadelphia cream cheese, softened
1/2 cup caster sugar
1/2 tspn vanilla essence
2 eggs
1 tblspn lemon juice(optional)

Method:
1. Beat cream cheese and sugar with electric mixture on medium speed until well blended. Add vanilla essence.
2. Add eggs and mix just until blended. Do not overmix.
3. Pour into crust.
4. Bake in a pre-heated oven at 170 deg celcius for 30mins-40mins or until centre of cake is almost set. Let cool for a while before refrigerate for 3 hrs or overnight. May be taken as it is or can be garnished as to your liking.


rupa kakak yg demam rindu kat nenek.sibuk ckp nak blk kg.sib baik ari blk kg tu dah tak demam dah


ayam bakar yg selalu mama buat masa aku kecik2 dulu dan sampai skrg seme kat umah tu memang suka dgn ayam ni.buat pun mudah aje cuma letak cili giling + gula + garam + perasa sikit lepas tu gaul dgn ayam klu uli lama sikit lagi best sebab ayam jadi cepat masak.perap lama2.ayam kat atas ni ibu perap semlman rasanya.masuk peti aje.blh jugak buat dgn daging tp mesti uli lama2 klu tak daging jd keras masa bakar nanti.


menu minggu lepas.tengok kak meen pun ada hidang aku pun nak wat gak tp versi aku buat sambal sardin lepas tu letak dlm roti tp takde lah potong kat tepi sebab syg lak klu di buang jd aku goreng terus aje.sedap mkn panas2 garing.


pulut dakap terliur tengok kat dapur mariam aku pun buat gak tp takde daun pisang aku bantai guna plastik aje he..he..jgn mare ya

PULUT DAKAP
copy mariamsayutiy.fotopages
-Pulut 500g (rendam)
-Santan pekat 1 1/2 cawan
-Pisang raja
-Garam
-Gula
-Daun pisang (layurkan)

Cara-cara

-Kukus pulut hingga masak.
-Santan dicampur dengan sedikit garam,kemudian digaul bersama pulut.
-Letakkan pulut di atas daun pisang yang sudah dilayurkan.Pulut ditekan supaya rata.
-Pisang yang sudah dibelah dua disalutkan dengan gula.Kemudian letakkan di atas pulut.
-Balut pulut,kemudian ambil 2 biji pulut yang sudah dibalut,ikatkan dengan tali.
-Kukus selama 30-40 minit dengan api yang serdahana.Alih-alihkan pulut itu.
-(Kalau nak gaul terus gula bersama pulut pun boleh,jadi pisang tu tak perlulah disalut gula lagi )

Quote:

mcm percaya tak percaya aje aku punya Fp masuk 99 most popular.masuk aje keje ari ni aku memang tak buka terus Fp sebab sibuk nak print report bagai pastu dah nak lunch baru buka(mcm baik aje bunyinya)sekali nampak aku punya Fp biar betul ni sebab aku dulu selalu aje pikir aku punya Fp tak akan jd popular mcm org lain klu nak masuk list pun mungkin bertahun2 baru dapat msk tp tak sangkat 7 bln lebih aku dah masuk senarai terima kasih pd yg sudi jenguk Fp aku dah menglamourkan Fp aku ni walau pun sekejap he..he..


oklah tak leh citer pjgn busy dgn badan tak sihat dah jumpa doc lunch td.doc kata klu teruk dia nak hantar aku masuk hospital (kes jatuh smlm lah) tekejut aku dengar mula terbayang anak aku klu aku masuk wad mcm mana sib baik takde apa2 cuma dia bg aku ubat tahan sakit pastu ubat relax murscle (mengantuk ni so mc ler tp aku ambik esok ambik ari ni rugi lah)

bye..bye..


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net