SYARIFATUL ATIQAH & SHARIFATUL SHAFIKA Only my twin daughter & home life
By: nor marlida

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Wednesday, 18-Nov-2009 15:32 Email | Share | Bookmark
FRUIT CAKE AUNTIE JENNIE

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Salam...

Mai tengok fruit cake yg aku baru cuba minggu lepas..dah abis dah tak sempat nak peram lama asyik duk angkut aje.Al kisah aku dpt resipi ni masa gi beli mix fruit utk buat kek dr resipi mamafami, ant. jennie ni tengoklah aku punya resipi lepas dia ckp dia pun ada resipi fruit cake yg sedap.dulu dia ada buat class utk belajar buat kek skrg dah tua jaga kedai ajelah.mulanya dia nak bg hari yg sama lepa tu abus di selongkar semua brg dlm laci nak cari resipi bg kat aku tp tak jumpa,aku pun ckp takpe lah ant lain kali aje lagipun saya kan selalu dtg sini.aku pun selalu gak tukar2 resipi dgn ant jennie ni.seminggu lepas tu dia pun bg ler sekeping kertas nota warna kuning aku ingatkan ape rupanya resepi cake.maka pun terhasilah fruit cake....


FRUIT CAKE
Auntie Jennie (Wilton Ingredient)

180 g Butter(guna butter yg dr peti sejuk dan potong kecik2)
90 g Brown sugar

disatukan sehingga lembut kemudian masukkan

6 biji telur kuning
2 biji telur putih

kedlm adunan butter tadi pukul lagi sehingga sebati kemudian masukkan

60 g Golden syrup(ibu guna jenama Nur)

pukul lagi hingga sebati kemudian masukkan
225 g mix fruit yg di gaul dgn tepung(ambil tepung dr 180 g)

kemudian masukkan
180 g tepung(ibu ambil dlm 1 sudu besar dan di gaul dgn mix fruit) + 1 s/k baking powder di ayak

Quote:
Refer blk dgn ant jennie smlm 19/11
bakar guna suhu 150c@ 140c selama 1 jam lebih
mesti simpan dlm peti 3 ari(aku simpan kat luar aje) baru mkn



dpt 1 loaf.nampak terlebih garing sebab bila test mcm tak masak last2 jadi hitam mcm ni.aku guna suhu 180c masak dlm 1 jam gak rasanya dah lupa dah sbb byk kali duk test.


ni ler kertas resipi yg ant. jennie bg pd aku

Note:
*kek ni mesti peram sekurang2nya 5 hari baru sedap dan jd sedikit lembab
*klu mkn mula2 masak rasa keras mcm nak balik dinding pun ada
*kek ni sesuai utk buat stok kat dapur tp mesti bungkus kemas2
*makin lama di simpan makin sedap rasanya

Disebabkan ari sabtu tu terlalu rajin ari ahad aku dah jd terlalu malas masak laksa utara versi Nuanza lak.sblm ni klu masak laksa penang ni versi utara sedap gak abah duk angkut siang mlm pg ptg 2 ari gak lah mkn.Lagipun sabtu tu aku ada gi pasar chow kit duk merayau tengok ada laksa ada daun kesum ada bunga kantan tu yg jd gak tu.

Quote:

LAKSA UTARA
http://nuanza.fotopages.com/?entry=1924731

Bahan2
1 kg ikan sadin /kembong
3 biji bwg besar
2 ibu jari belacan
2 senduk cili kisar- saiz senduk beza2 kan, so, pandai2 la...letak sampai kuah jd kemerahan..
3 tangkai bunga kantan
1 ikat daun kesum
5-6 keping asam keping (aku suka masam!)
1 bungkus laksa (aku suka jenama eka)- rendam dan rebus hingga lembut



cara:

rebus ikan dan asingkan isi dari tulangnya (air rebusan tapis dan simpan dlm periuk)
kisar isi ikan dan masukkan dlm periuk air rebusan yg sudah di tapis td
ambik tulang ikan td, kisar gak sampai halus
tapis dan ambik airnya

ambik 1 tangkai bunga kantan
buang bhgn luar...ambik yg tgh je...yg lembut tu (yg luar tu simpan jgn buang!)
masukkan dlm blender
kisar bersama bwg besar dan belacan
masukkan dlm periuk yg sama

tambah air dlm periuk td..sampai sesuai dgn kepekatannya
masukkan asam keping
jgn lupa bukak api..huhuhuhu
masukkan belen bunga kantan td..belah 4 setiap satu (jgn lupa yg bhgn luar td..masuk sekali)
masukkan jugak daun kesum...(asingkan daun dari btgnya)
didihkan
perasakan dengan garam, dan ajinamoto (ni je satu2nya masakan yg aku guna aji)

bahan hiasan:

timun
daun salad
bwg
telo rebus
cili, limau kasturi



krim puff msk sabtu lepas gak n3 bawah ni pun ada gambarnya.resipi versi mama ku sendiri.mana mama dpt resipi aku kurang pasti klu tak silap dgn cikgu rokiah guru ERT sekolah menengah aku dulu dan cikgu rokiah ni gak merangkap sepupu ku dan juga anak sedara papa ku sbb tu blh mintak resipi.cikgu kiah ni pandai menjahir,sulaman masak2 dan gubahan segala benda yg berkaitan ekonomi rumahtangga lah pjg lak cerita aku ni jom layan resipi lah..



Quote:
Bahan2
1 cawan air campur
3 sudu majerin campur
sedikit garam kemudian didihkan bila dah mendidih masukkan
1 1/2 cawan tepung +1 s/k baking powder di ayak
tutup api kacau sehingga sebati.di ingatkan kacau hanya satu arah sahaja kemudian masukkan
3 biji telur gred A (masuk sebiji2 selepas sebati setiap satu biji baru masukan yg seterusnya)
bila semua dah sebati blh lah di buat seperti krim puff yg kat atas tu atau blh juga di goreng menjadi kueh belimbing

Bahan Kastad utk inti krimpuff
2 s/b tpg kastad*
1 s/b gula*
1 s/b susu tpg*
1 cawan air*
1/2 s/k vanilla
1 s/b majerin

campur semua bahan yg bertanda * masak menggunakan api yg perlahan sentiasa kacau supaya tak berkerak bila dah mula pekat masukkan vanilla kacau lagi kemudian masukkan majerin dan tutup api kacau sehingga majerin larut.sedia digunakan.tujuan majerin dimasukkan utk mendapat kilatan pd kastad



Panaskan minyak yg byk agak2 tengelam adunan.grg guna sarang bunga dahlia sentiasa balik2kan supaya kembang klu buat 2 org lagi senang.bila dah angkat terus taburkan guna mcm donat ok siap.belimbing kat atas ni kurang kembang entah kenapa tak tau agaknya merajuk sbb dah sethn tak buat kot.dulu sblm aku keje yg skrg aku buat jual kueh ni lah hantar kat kantin jusco setiap ari.tp bila dah keje abah ckp tak payah lah buat kueh lagi keje aje. tp aku bkn blh duk senang klu tak masak kueh skrg aku mula balik tp pesen lain baking2 lak he..he.. mana tau kot2 blh jd mcm tokey kek yg lain2 tu.

aku buat 2 versi sebab abah suka mkn kueh belimbing ni dan aku lak terasa nak mkn krimpuff jd satu adunan bg 2.Kueh belimbing sekali hadap aje licin ptg abah mintak lagi aku bg krimpuff lak,abah tanya nape buat sikit sangat aku takde lah ckp yg separuh lagi tu aku dah bakar he..he..bese 1 adunan dpt lah dlm 40 biji kueh belimbing.krimpuff kurang pasti berapa dptnya



vanilla butter cake order dr kak ila utk mkn2 family deco simple aje tp tangan aku gatal nak tambah2 aje

order terkejut.aku tengah duk layan citer nur kasih 7.30 mlm tertiba hp abah bunyi.kawan abah nak order CMC cup cake 40 biji utk jamuan sekolah utk anaknya nak mlm tu gak aku duk menung jap pastu ckp ok lah

simple aje deco tu pun belen bc yg kek atas tu malas nak buat bc yg baru lagipun nak cepat kan.dlm kul 11 mlm abg din dtg umah amik cc ni.siap dia ckp nape murah sgt dia bwk byk duit(abg din klu dah byk duit lain kali order lagi lah)ni pun kira dah bese order dgn aku katanya anak2 dia suka cake mcm tu.


ni lak order dr kak bariah utk tunang anak sedara nya kat kuantan.jauh nya cmc ni jln ya.dia order 100 biji.baru ku tahu jenuh gak nak masak klu byk2 ni lagilah aku punya oven ciput aje klu beso cepat lah sikit.mulalah berangan nak oven beso mana nak letak entah ler...

bye..bye..



View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net