Want your
own Fotopage?








 

SYARIFATUL ATIQAH & SHARIFATUL SHAFIKA Only my twin daughter & home life
By: nor marlida

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Tuesday, 10-Nov-2009 12:00 Email | Share | Bookmark
NASI BRIANI GAM @ DAM

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Assalamualaikum..

citer apa lak yek...ok kita cite pasal nasi briani lak.al kisah sabtu lepas hari yg sama cho zila dtg tu ler aku plan nak masak nasi briani & ajak kak zila mkn sekali tp di sebabkan kak zila dtg awal dan juga kejar masa nak blk takut tersangkut dgn peminat2 bola N9 dan Kelate(kan kak zila naik LRT jd tak mau berebut) maka tak dptlah aku hidangkan nasi briani ni.lagi pun kak zila dtg pg aku lum masak lagi. nak mintak tunggu ptg tu rasanya kak zila ada dating lagi dgn sape aku dah lupa lah tp kawan fp gak katanya nak sambut besday anak(klu silap sorry yer)
ok berbalik citer nasi briani ni.Aku cukup minat tengok rancangan 'spice of....(dah lupa lak) yg di taja oleh adabi' dia punya hos master chef sabri tu yg glemer topi koboi.rancangan ni setiap ari isnin kul 7.30 mlm(smlm ler)minggu lepas dia ada citer pasal nasi briani tu yg aku pun teruja nak masak nasi briani gam.
Dah byk dapur aku masuk cara dan bahan lebih kurang aje.Aku pun ada gak tanya chef yg duk kat umah ni.Mula2 dia ckp wat mcm tu wat mcm ni(entah ye ke idak abah ni bg resipi)last2 dia ckp alah guna aje yg adabi punya semua dah lengkap tak yah susah2.Penat tanya aje abah ni.
Dlm seminggu lepas tu aku pun carilah rempah briani gi K4 takde,gi Segi tak de,gi Maksak pun takde masa ni dah mula nak batal niat dah last2 aku jumpa kat Jusco rempah ni terus ler rempat sepeket.
dan inilah hasilnya dr tunjuk ajar chef E yg byk songeh ittew...jgn marah bang nanti kena jual tau..



NASI BRIANI GAM @ DAM
sumber:dr peket rempah briani adabi

Bahan2
90 g rempah briani adabi
1 ekor ayam dipotong lapan(di goring ¾ masak)
5 cawan (1000ml) air
5 sudu mkn minyak masak (minyak sayur) utk tumis
3 sudu mkn minyak sapi QBB
Garam secukup rasa

Bahan A(dikisar halus)
10 ulas bawang merah
6 ulas bawang putih
6cm halia
5 biji cili hijau

Bahan B(dimayang)
4 tangkai daun sup
4 tangkai daun bawang
4 tangkai daun ketumbar
Secekak daun pudina
2 biji bawang besar

Bahan C
½ tin susu cair
3 sudu mkn tomato puri
3 sudu mkn minyak bekas goring ayam
3 sudu mkn madu

Bahan hiasan
50 g gajus goring
50 g bawang goring
50 g kismis

Cara2
1. Ayam di goring ¾ masak
2. Rempah briani dibancuh bersama dgn bahan A dgn menggunakann sedikit air
3. Panaskan minyak masak dan minyak sapi.
4. Tumis bancuhan rempah sehingga naik bau.
5. Masukkan 5 cawan air
6. Biarkan rempah menjadi pekat
7. Masukan bahan C dan perlahankan api
8. Biarkan kuah menjadi lebih pekat
9. Masukkan bahan B
10. Masukkan garam secukup rasa
11. Bila kuah cukup pekat masukkan ayam goring
12. Balik2 kan ayam dgn kuah supaya rata
13. Masukkan bawang goring dan kacau rata
14. Akhir sekali masukkan gajus dan kismis
15. Apabila cukup pekat dan sebati padamkan api

Cara2 utk Membuat Briani Gam(kata org mesia)




cara ni saje tambah mana tau kot2 hangit nasi nanti blh selamat lagi sebab alas daun pandan

lepas letak nasi kemudian masukkan lauk spt di bawah

terlebih pekat kuah nya jd kurang meresap pd nasi klu nak buat lagi kena cairkan kuah tu baru sebati dgn nasi

klu rasa periuk tak rapat letak lah tepun di sekelilingnya seperti di atas

selepas 1 jam di masak mengunakan api yg perlahan.tp last2 hangit gak.

komen Chef E: ok jadik tp tak berapa betul klu org johor tengok briani gam mcm ni gelak golek2.kuah pekat sangat.ada letak air mawar tak?(ni yg aku geram dgn dia ni ajar tak pernah abis lah)
aku jawab:lengkali aje letak.tunggu raya aji lah kita wat lagi yg betul2 punya.

lepas abah mkn baru dia ckp step yg betul,tunggu abah ibu masak lagik time tu ibu lak yg gelak golek2..



View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2008.

ns4007038.ip-198-27-81.net