SYARIFATUL ATIQAH & SHARIFATUL SHAFIKA Only my twin daughter & home life
By: nor marlida

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Wednesday, 28-Oct-2009 04:16 Email | Share | Bookmark
ORANGE MOCHA BROWNIES & MUFFIN COKLAT

 
 
 
Salam semua aku masih keudara..

hujung2 bln ni kena update laju2 takut nanti minggu depan dah tak sempat nak update busy dgn report lagi aduss..ni dah mula malas nak keje dah ni kan bagus klu blh duk umah mcm dulu tp rasa tension lak klu asyik duk berkurung aje kat umah cukuplah aku jadi surirumah sepenuh masa 2 tahun tu.lepas ni jd separuh suri rumah lak.Aku dah mula melalut lak ok jom layan brownies lagik..
Brownies ni aku buat bial ya??nanti nak ingat balik klu tak silap 2 minggu lepas masa piknik dgn jiran tu lah sama jugak dgn muffin tu.saya nak bg byk jenis sebab aku ingat ramai budak2 duk main ptg2 kat luar rumah sekali tak ramai sebab masa tu duk sibuk open house lagi jd ramai yg ikut mak ayah gi open house.jd aku paksa aje sesapa yg lalu turun naik tangga kat sini ambik wat balik umah kih..kih..blh main paksa2 lak(itu yg aku kenal lah sape suruh dia org gatal ngedap kami piknik)jom layan resipinya.




ORANGE MOCHA BROWNIES
sumber dan copy rinchan

Ingredients:
1 1/2 cups plain flour, sifted
2/3 cups cocoa powder (used 1/2 cup)
1 tblspn coffee powder
1 1/2 cups caster sugar (used 1 cup)
250gm butter, thawed (used margarine)
4 eggs, lightly beaten
1 tblspn vanilla essence (used 1 tespn..ran out of it)
1 orange(guna sunquik dlm 1/4 cawan), juiced abt 1/2 cup and rind grated
1 cup of dark & milk chocolate chips mix (used 3/4 cup of choc chips)-takde coklat chip ibu belasah aje cooking coklat yg di sagat.tengok gambar bawah ni ada jalur2 coklat
.


Method:
1. In a bowl mix all ingredients except orange juice, orange rind and choc chips. Beat using mixer at med speed until well combined.
2. Chuck in orange juice and rind. Mix again.
3. Stir in choco chips.
4. Pour into baking tray, pre-lined with baking paper overhanging from both sides.
5. Bake for about 25mins @ 170 deg cel.
6. Take out from oven, leave in tin for 5 mins and take out to cool on wire rack.
7. Pour and scrape choc frosting evenly on surface. Cut into squares.

Frosting:
200gm dark choc bar
1/4 cup whip cream
1 tblspn coffee powder
* Combine all in a casserole and microwave for 1 min on HIGH. Take out and stir well until u get a lovely choc frosting. Or just double-boil over medium heat


*Tak ikut frosting ni sebab takde stok whip cream buat mcm biasa aje guna cooking coklat + susu cair aje
brownies ni pd tekak aku kureng sikit sebab manis sangat mungkin penangan sunquik yg aku letak tu kot





CHOCOLATE MUFFINS ( CACAOWEB)
Sumber : MamaFami FP

Ingredients :
1 cup all-purpose flour..added 5 tblspn more
4 tblspn cocoa powder
2 teaspn baking powder
1 cup sugar
2/3 cup butter, melted
2/3 cup fresh milk
2 eggs
1 teaspn vanilla essence
120gm choc chips ( Replaced with raisins)

Method :
1. Moderate oven at 180 deg cel.
2. Sift flour, ccoa powder and baking powder.
3. Add sugar into flour. Use a whisk to blend mixture.
4. In a small pot, melt butter. remove from heat and pour into milk.
Add in the slightly beaten eggs and vanilla essence.
5. Lightly dust choc chips with flour to prevent from sinking.
( I used raisins..No choc chips around !!!...)
6. Make a well in the middle of the flour mixture and pour the butter mixture.
Mix just until flour mositened.
7. Fold choc chips (raisins) into batter. Batter should look lumpy. Do not overmix.
8. Spoon 2/3 cups full and bake.


*sedap gak muffin ni rasa coklat aje tp aku memang tak gemar mkn muffin sebab rasa mcm keras sikit klu kek aku sukalah.klu brownies walaupun dia keras tp mcm padat tu yg sedap tu


ok sesapa nak cuba blh cuba sape yg nak tengok aje pun tengok lah tak larang pun.

bye..byee..


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net