SYARIFATUL ATIQAH & SHARIFATUL SHAFIKA Only my twin daughter & home life
By: nor marlida

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Thursday, 22-Oct-2009 02:55 Email | Share | Bookmark
POTATO BROWNIES

 
 
 
 
Salam semua..
hari ni tak boh ckp banyok minggu lepas dah taip sikit punya pjg sekali tak leh nak save error jd hari tengok lah resipi yg manis leting ni klu sesapa nak wat kurangkan gula ya blh kena kencing manis klu ari2 mkn brownies ni tp makin lama makin sedap sebab dah jd bergula kat tepi2 tu



sumber:ummizaihadi-homesweethome.blogspot

Bahan:-
100 gm cooking chocolate
175 gm butter
100 gm gula pasir
200 gm gula kastor/soft brown sugar
1 sudu teh esen vanila
4 biji telor saiz L
75 gm tepung serbaguna
1/2 sudu kecil baking powder
100 gm kentang - kupas dan cincang halus
100 gm cahshew nuts - toasted dan cincang
(*ummi guna 50gm cashew nuts + 50 gm walnut)


Cara Menyedia:-

Preheat oven pada suhu 180 C. Alas loyang 13 x 9 in dengan butter dan tabur sedikit tepung. Campurkan coklat masakan, butter dan gula pasir dalam bekas tahan panas - letakkan atas periuk yang mendidih dan kacau - double boiler. Kacau hingga sebati dan gula larut. Tutup api dan masukkan esen vanila dan gula kastor. Kacau sebati. Masukkan telor satu persatu. Masukkan tepung dan baking powder yang telah diayak, kacau sebati. Masukkan sebahagian kentang dan sebahagian cashew nuts tadi. Kacau dan tuangkan ke dalam loyang tadi. Taburkan sebahagian lagi cashew nut atas adunan. Bakar selama 25 - 30 minit/hingga masak. Keluarkan dan biar sejuk, baru dipotong.

byk lagi xperimen yg tak post ni bila nak post entah lah tak terkejar dah nak update ni dgn ragam tenet lagi yg membosankan.ni yg buat aku nak pakej yg laju mcm jet ni tp duit pun laju gak..bos besar dah ckp ok.


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net