Want your
own Fotopage?








 

SYARIFATUL ATIQAH & SHARIFATUL SHAFIKA Only my twin daughter & home life
By: nor marlida

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Monday, 12-Oct-2009 18:13 Email | Share | Bookmark
RESIPI KUEH GORENG MAMA

 
 
Salam...

Hai nampaknya sekarang lagi ada teman baru kat rumah lagi aku tak sempat nak update n3 kat sini busy sangat(kononnyalah..)n3 ni pun sebenarnya aku dah masuk kan dr minggu lepas lagi tp baru hari ni blh di publish kan.iyelah masuk citer sekerat2 aje nanti ada lak yg tanya apa citer ni sekerat aje.ok ni semua xtvx masa kat kg hari tu.kat bawah ni ada resipi kueh goreng dgn kueh gunting hari tu ada yg mintak jd aku bg lah resipinya tp mungkin berlainan sikit dgn resipi org lain.Ini lah resipi kueh goreng yg mama aku buat dr aku kecik sampai aku beranak kecik lak.jom layan


jika suka bijan blh tambah bijan.bancuhan ni blh juga di buat buah rotan.waktu goreng sentiasa balikkan2 supaya ia masak serata dan garing.jgn buka api yg besar takut nanti tak sempat nak masak betul2.jika tidak dimasak dgn betul rasanya seperti kueh masuk angin/lemau jika perkara ni terjadi masukkan kembali di dlm minyak panas.bila dah sejuk masukkan ke dlm bekas kedap udara.




Dah lama teringin nak wat resipi udang ni dr bulan posa sampai raya last2 aku wat jugak masa kat kg ari tu bila aku jumpa udang dlm peti (padahal memang aku dah tau udang ada dlm peti tu tu pasal cari resipi ni)

BUTTER PRAWN @Jeni
Sumber Fp K.Rinn
http://mamasya.fotopages.com/?entry=1345005&back=http://mamasya.fotopages.com/?page=0
Bahan A
600 gm udang besar
1 camt. gula
1 camt. garam
1/2 camt. lada hitam
1 camt. minyak bijan

Bahan B
3 camB tepung jagung
1 camB serbuk kari ikan

Bahan C
3 biji kuning telur
1 camB susu cair
1/2 camt. garam
1/4 camt. serbuk lada hitam
2 camB butter

1 camB bawang putih - dicincang
2 camB cili padi - dicincang
1 camB daun kari - dicincang
2 camB butter

Bahan perisa
1 camB sos tiram
1/2 camB gula
1/4 camB serbuk lada hitam

Cara-cara
Bersihkan udang, buangkan kakinya dan keringkan dengan menggunakan kitchen towel.
Perap udang dengan bahan A selama 20 minit.
Campurkan bahan B dan masukkan udang yang telah diperap. Gaul rata.
Goreng terendam udang tadi sehingga masak dan tuskan minyaknya.
Gaul rata bahan C. Ketepikan.
Panaskan kuali, masukkan butter. Kemudian, masukkan bahan C. Kacau campuran C dengan cepat untuk mendapatkan telur goreng yang halus dan rangup. Angkat dari kuali.
Panaskan kuali dengan 2 camB butter. Goreng bawang putih, cili padi dan daun kari hingga wangi. Masukkan udang dan bahan perisa. Gaul rata sebelum dimasukkan telur goreng tadi.
Gaul rata dan hidangkan semasa panas

yg bawah ni menu ulang tayang..





t.q..


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2008.

ns4007038.ip-198-27-81.net