SYARIFATUL ATIQAH & SHARIFATUL SHAFIKA Only my twin daughter & home life
By: nor marlida

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Friday, 18-Sep-2009 12:00 Email | Share | Bookmark
BISKUT RAYA LAST EDISI 2009

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
SALAM LEBARAN BUAT SEMUA TEMAN2 KU DI KESEMPATAN INI KU INGIN TITIPKAN MOHON AMPUN DAN MAAF SEKIRANYA SEPANJANG PERKENALAN KITA SEMUA INI ADA YG TERGURIS DAN TERASA DGN KATA2 KU.AKU HANYALAH INSAN BIASA YG BERNAMA MANUSIA YG TAK PERNAH LEPAS DR SALAH DAN SILAP YG SEMEMANGNYA MEMERLUKAN BIMBINGAN DR SEMUA ORG UTK MENJADI LEBIH BAIK DAN TERBAIK

InI AdAlAh N3 LaSt SeBeLuM BaLiK CuTi RaYa.InSyAlLaH JiKa DiPaNjAnGkAn UsIa KiTa AkAn BeRsUa KemBaLi.

hari ni aku ambik halfday kul 1 nanti nak balik kampung ganu kite(nape lah org suka guna nama tu langsung tak sedap bunyinya)Aku sampai Dungun aje idak lah sampai ke KT.Dungun tu kira jiran sebelah Kemaman Jiran lagi sebelah Kuantan aje.Doa kan perjalanan kami selamat dan tenang.Klu biasanya aku akan sampai ke rumah mama dlm kul 6 ptg tp hari ni tak tau lah mcm mana perjalanan kali ni disebabkan cuti sekolah dan start hari mungkin ramai yg balik sama mcm aku gak.Aku akan bercuti selama seminggu jika ada angin rajin aku akan update n3 dr kampung (tp biasanya aku malas byk lagi xtvt yg aku nak buat kat kg tu).
Aku punyalah semangat nak balik raya sampaikan suku brg dah ada dlm bonet kete seminggu dah(ini utk brg yg di beli tak payah bawak naik rumah dah)suku dah masuk beg (baju2 raya budak ngan bapak budak ibu budak baju raya kat kg)suku lagi dah duk kat pintu umah(ni biskut2 yg aku buat utk di bg pada mama lah)bukan apa sebenanya aku takut lupa nak bawak nanti jd pack siap2 nanti abah angkut aje masuk kete(abah lagi jd mangsa sebab aku gi keje dulu abah yg tak keje kenalah angkut sorang2)

Sebelum balik kg aku tayang dulu biskut raya edisi last(klu aku dah tak buat kat kg lah).ini aje yg aku sempat buat minggu lepas minggu ni hati dah ada kat kg jd dapur pun semua licin aje.mkn buka beli kat PaRaM aje sahur lak aku pesan abah beli kat restoran mamak kat umah aje.(nampak sangat malas sampai sahur pun beli)



resipi kat sebelah


copy nuanza

resepi biskut coklat oat

260 gram tepung biskut (red rose)
40 gram tepung jagung
20 gram tepung susu
50 gram serbuk koko (kite guna 100% oreo powder, leh gak campurkan separuh2 koko powder biasa ngan dark koko powder)
1 sudu teh baking powder
(ayak semua bahan2 di atas)

180 gram oat
400 gram mentega
180 gram gula perang- (kisar halus)-rasa manis nya berpada, kalau suka lebih manis, leh letak 200-240 gram
1 sudu teh pure esen vanilla

cara:

masukkan semua bahan ayak dlm bekas dan amsukkan juga oat. gaul rata
pukul mentega dan gula hingga gebu. masukkan esen vanilla dan sebatikan
masukkan bahan2 kering sedikit demi sedikit dlm adunan mentega
uli hingga sebati
(kalau perlu, tambah tepung skit sbb adunan agak lembut. tp kite masukkan jap dlm peti sejuk. so, x de la lembik sgt..kalau tambah tepung, takut adunan jd keras)
bentukkan bulat2 sebesar guli dan leperkan
bakar selama 15-20 mnt

p/s: biskut akan semakin rangup bila sejuk


chocolate oat crispy,resipi aku tengah duk cari mana aku ambik nanti dah jumpa aku tayang lah klunak taip rasa malas lagi ni.


SWEET CORN
Bahan2
1 mangkuk jagung frozen
2 sudu susu pekat
1 sudu majerin
blh masukkan dlm microwave sekali harung guna high 2 min atau rebus@stim jagung sampai masak dan gaul kan dgn susu dan majerin.ibu masuk micro aje senang tak payah nak godek.


doh puff yg instant lepas ni dah tak payah susah2 nak cari majerin pastry dah tu kena uli berlapis-lapis pakai aje yg instant ni sure jadik punya.


Bahan2
2 biji epal- buang kulit dan dadu
2 sudu gula
1/2 s/k serbuk kulit kayu manis
1 sudu majerin
1 sudu tepung jagung+sedikit air

satukan kesemua bahan dlm kuali kecuali tepung jagung dan masak sehingga air agak kering sikit kemudian masukkan air tepung jagung kacau sehingga nampak inti pekat atau melekat sesama sendiri.tutup api.biarkan sejuk baru gunakan.


pai bakar



pai goreng



Quote:
setiap kali nak balik kampung ada aje yg buat spoil lah.aku dah lah tak siap kemas lagi baju2 dlm beg.abah dah tanya brg semua dah ready ke?klu tak ready siap2 abah tak de nak tolong kemaskan,tak tahu apa yg nak di bawak.jd semalam aku lepas buka ingat nak kemas,baru kemas separuh kembar pun sibuk nak kemas gak.Bukan dia masukkan baju dlm beg tapi keluarkan baju yg ibu dah masuk beg ni yg buat aku tambah angin ni.Last2 aku bg tido kembar konon nak kemas lepas dia tido sebab kembar susah nak tido aku pun tutup semua langsir(bilik aku pakai langsir warna gelap so takde lah silau lampu dr apartment depan tu) bg gelap pintu tutup tp kesudahannya dgn aku sekali tido sedar2 dah kul 12.30 mlm jawab tak payah lah.Maka aku pikir kemas lepas sahur aje.Bangun sahur kembar pun bangun sama jd ..... tak kemas mana lah duk melayan dia org kelam kabut mana yg duk melalak lagi bila gaduh.abah pun dah angin sebab tak blh tido sampai dia ckp klu mcm ni tak payah balik kg aje....aku pun angin balik kg tiba2 melayang tp angkut gak beg masuk kete.memang tiap2 thn mcm tu lah dgn kerenah kembar ni aku rasa mcm ... nape anak aku ni merangam betul.agaknya tuhan nak menguji sejauh mana kesabaran aku sebagao seorg ibu dan isteri.aku cuma berdoa moga bila kembar besar nanti dah punya keluarga dan anak,anak2 dia org tak mcm dia org yg suka bergaduh dan mengamuk dan moga semakin besar semakin baik perangainya.Aku pernah dengar satu ceramah kat surau kg aku dulu.kata ustazah tu allah tak akan bg sesuatu yg diri kita tak mampu utk hadapi.Jadi aku buat kesimpulan Allah kurnia kan aku anak yg nakal begini sebab aku mampu hadapinya.bersabarlah wahai ida dgn dugaan dan cabaran hidup ni.Maaflah mood org nak raya aku pulak meluah rasa tp itulah yg aku rasa pg ni dgn cuaca yg suram dan gelap di luar sana mungkin hujan akan turun nanti.Ku harap hujan yg turun adalah rahmat bg semua org.



sekian terima kasih.
SELAMAT HARI RAYA


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net