SYARIFATUL ATIQAH & SHARIFATUL SHAFIKA Only my twin daughter & home life
By: nor marlida

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Tuesday, 18-Aug-2009 02:44 Email | Share | Bookmark
LAMB CHOP,SALMON STEAK & RED BEAN STOLLEN

 
 
 
 
 
sos putih
 
 
salam....

Tak moh citer byk semlm dah byk citer.tengok lah apa yg aku bikin minggu lepas masa duk honeymood(perkataan utk org sedang rindukan kembar) dgn abah.menu ari rabu klu tak silap.abah mkn lamb aku nak cuba mkn salmon.roti tu wat mlm sebelumnya.

Quote:
Bayi yg dikatakan telah di jangkiti H1N1 di kawasan perumahan aku telah pun keluar dr wad semalam dan di sahkan bebas dr jangkitan H1N1.alhamdulillah.moga ibu dan bapa dia kembali ceria



Quote:

LAMB CHOP BLACK PEPPER SAUCE
nak tengok resipi blh klik sini

rupa sebelum di curah sos


Resipi salmon ni tak ikut sepenuhnya sebab takde nasi.mcm biasa c&p aje.ni pes time nak cuba mkn salmon ni nasib blh telan.ada setengah lagi dlm peti ais tengah tunggu resipi apa yg sesuai.
Quote:

SALMON STEAK & WHITE SAUCE

Salmon Steak dgn Sos Putih
Sumber skyblue myresipi
Bahan-bahan ( 2 orang )
2 keping ikan salmon (ikan lain pun boleh, tak payah besar sgt, i beli terlalu besar)
1 sudu besar minyak zaitun
Secubit garam
Secubit lada hitam
*1 cawan mashed potatoes atau nasi putih (I guna nasi jepun, tanpa cuka) >> bagi yg suka mkn nasi, masak lah lebih sikit.
Bahan-bahan untuk sos
2 sudu besar majerin atau mentega
1/2 biji bawang besar (dicincang)
1 sudu besar tepung gandum
1/2 sudu kecil daun parsli kering (herb lain pun boleh) - ibu guna italian herb
1 cawan susu segar
Secubit garam
Secubit lada hitam
Cara-cara
Sediakan sos dulu: Panaskan majerin dlm periuk kecil, goreng bawang besar sehingga layu. Masukkan tepung gandum dan kacau sehigga tepung gandum melekat kat bawang. Masukkan bahan2 lain, masak sampai didih sambil tu kacau-kacaukan. Matikan api dan diketepikan.
Ikan disalut dgn garam dan lada hitam. Gorengkan dgn minyak zaitun sehingga perang/masak.
Letak 1/2 nasi di dlm pinggan kemudian letak ikan ke atas nya. Tuangkan sedikit sos kat atas ikan dan di sekeliling nasi.
Bahan2 lain ikut citarasa masing-masing, yg pentingnya adalah sos putih.

Utk lebih detail blh clik myresipi

Sebelum di curahkan sos putih

Tak blh masak selalu nanti tak costing ekonomi rumahtangga.tengok rega dia utk sekeping aje ni


*komen kesedapan steak bergantung kepada sos putih.bagi ibu lebih sedap jika guna italian herb dr parsley terasa aroma herb tu yg wangi(bg ibu org lain tak tau lah)


Quote:

RED BEAN STOLLEN
guna basic roti aje.red bean beli yg dah siap kat wilton
nak tengok cara buat blh klik kat sini
atau klik sini sini utk resipi doh roti

inilah hasilnya yg dah siap


*komen memang sedap kena lak dgn inti red bean tu memang mabelesss lah.roti ni sempat juga ibu bawak balik kg masa balik ambik kembar.dapatlah org kat kg merasa klu tinggal kat umah mau naik kulat semua.





View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net