SYARIFATUL ATIQAH & SHARIFATUL SHAFIKA Only my twin daughter & home life
By: nor marlida

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Saturday, 15-Aug-2009 02:26 Email | Share | Bookmark
KEK COKLAT & BEEF MARINADE BLACK PEPPER

 
 
 
 
 
Quote:
Salam weekend utk yg mana bercuti mcm aku ni hari sabtu pun kena keje gak itu pasal aku blh masuk n3 ari kih..kih..
Kek cokelat ni dah lama rasanya aku tak buat sama ada versi bakar ataupun kukus jadi al kisah minggu lepas aku teringin ler sesangat nak mkn kek cokelat ni oppss...bukan teringin ada isi tau takde apa2 cuma aku memang mcm ni setiap bulan(aku ni klu mengidam mengalahkan org peknen, apa tak nya klu bila tiba time bulan mengambang tu mulalah tekak ni nak mkn mcm2 dah tu bila terasa nak mkn dah mcm wajib kena cari atau klu takde jual kena lah wat sendiri ) Jadi aku pun godek lak kek cokelat ni ari isnin lepas(time kembar takde blh lah wat bila2 masa pun)benornya mlm tu aku lepas gian oven aku wat brownies yg dapur gas lak aku kukus kek cokelat ni.entah sapalah nak mcm byk2 tu.mcm biasa ahli mesyuarat tangga kat umah aku kan ada so dia org yg dapat merasa cuma kek tu aje brownies tu tak cukuplah aku masak half aje.dah melalut lak aku ni dah lah jom tengok versi aku kukus guna loyang 9" dulu wat guna paper liner kecik jadi cepatlah masak.resipi cam biasa kopipes aje,minta izin ya kak ummi.resipi asal dr mat gebu.




KEK COKLAT KUKUS CMG

Bahan-Bahannya

1 3/4 cawan tepung gandum*
1 cawan serbuk koko*(Ibu letak 1/2 cawan serbuk koko dan 1/2 cawan sebuk black coco bg wangi sikit)
1 1/2 camca teh baking powder*
1 camca teh soda bicarbonate*
1/2 camca teh garam halus*(*disatukan, gaul dan diayak)
1 3/4 cawan gula halus
3 biji telur gred A
1 cawan minyak jagung/sayur(ibu guna minyak masak aje)
1 camca teh esen vanilla
200 ml susu cair*
1 cawan air panas*
1 camca teh nescafe*(*disatukan dan kacau hingga sebati)(ibu guna 3 in 1 Coffee)

Cara membuatnya

Dalam mixing bowl, masukkan bahan diayak dan gula halus. Gaul hingga rata. Masukkan telur satu persatu dan putar. Tuang bancuhan susu perlahan2 sambil terus memutar hingga sebati.
Putar hingga gula hancur dan adunan kembang. Kemudian masukkan minyak jagung/sayur dan juga esen vanilla. Gaul rata. Tuang dalam tin berukuran 10 inci yang telah disapu mentega dan alas dasarnya dengan kertas minyak.
Kukus atas air mendidih selama 1 jam.(jgn kurang dr 1 jam kerana jika kurang kek tidak masak sepenuhnya jika buat sebiji beso mcm ibu lah) Sejukkan kek sebelum dihidangkan, kalau suka boleh dituang ganache dan dihias dengan ceri.
CATATAN MAT GEBU :- Balut penutup kukus dengan kitchen towel untuk mengelakkan air menitik atas permukaan kek. Gunakan api sederhana semasa mengukus

Coklat Ganache
2 sudu fresh cream(ini kes nak habiskan stok fresh cream yg dah buka dlm peti ais)
200 g coklat masakan(ini agak aje tak timbang pun)
1 sudu kecik majerin

masukkan coklat dan fresh cream dlm mangkuk dan masak guna cara double boil.bila coklat dah hampir cair kesemuanya tutup api dan masukkan majerin kacau hingga rata dn bolehlah curahkan ke atas kek.

*Ibu hias guna coklat rice dan almond cincang balance buat almond london itu hari

Baru masak ni tunggu sejuk dulu baru kita letak ganache.masak baru masak tu bukan main naik lagi kek ni bila makin sejuk dah mula kecut sikit agaknya memang pesen dia kot.Tapi yg penting kek ni memang sedap gilerrr...oooo...lembutnya.....itu pasalah sampai aku mengidam nak buat lagi.

Subuh2 ari punya deko(mentang2lah anak takde tak sibuk nak siapkan pakaian dan brg dia org subuh ari pun aku blh duk layan kek ni lagi)


dah kena potong walaupun ganache tak berapa nak sejuk lagi.mana perginya sepotong tu mana lagi yg kat atas tu ler.nak posing dulu.balik keje aku potong lagi bagi kat jiran2 sepotong sorang nak byk takdelah klu nak banyak order ler...cik ani.cik teh dan mak tok(panggilan dr kembar)


Quote:
Menu dinner ari isnin gak.di sebabkan aku jadi bujang jap so balik keje gi round JJ sebab nak beli vitamin utk abah,musim2 berpenyakit ni kenalah mkn vitamin tambah2 abah keje luar tak mcm aku duk opis aje sebab tu aku beli vitamin utk abah aje walaupun aku sendiri telah disarankan utk ambil multivitamin sebab masalah tekanan darah rendah(aku ni klu byk sangat pikir atau tak mkn blh pitam dah byk kali aku kena pitam sampai naik ambulans lah,buat malu aje tapi nak wat mcm mana dah tak larat waktu tu kira aku sedar dlm tak sedar semua gelap gulita dah lah time tu aku tengah beratur nak masukkan duit nasiblah org2 yg ada kat situ kira baik hati sanggup tolong tima kaceh semua pd mereka)ada sesapa yg punya petua utk atasi masalah tekanan darah rendah ni tak????jgn angkat tangan aje taiplah kat bawah ni.dah lari dr tajuk ni ok..ok...masuk line balik citer pasal resepi bawah ni.Aku bila takde anak jd penyakit malas masak bertambah2 bukan apa tinggal berdua ni klu masak bukannya blh abis jadi aku ambik jln mudah masak yg simple dimple dan klu tak abis blh masuk peti aje....kih..kih..

Itupun masak utk abah aje,ibu tak berapa nak selera maklumlah kembar takde(padahal jiran dah bg sebungkus nasi tomato masa balik keje tu klu masak lagi utk ibu sapa lak nak mkn nasi ni kan ke membazir namanya)



BEEF MARINADE BLACK PEPPER

Bahan-bahan
1 keping beef marinade-ibu beli yg dah siap perap kat jusco
bakar dlm pan agak2 masak aje jgn sampai kering air jika tak mau tercabut gigi nanti bila menguyahnya.

Bahan2 Black Pepper Sauce
5 ulas bawang putih - cincang halus
1 s/b tepung jagung - bancuh dlm 1 gelas air
3 s/k kicap
1 s/b lada hitam - tumbuk halus
1 kiub ayam
garam & perasa
minyak utk menumis

Bahan2 Untuk Coselow
Kobis - disagat
Carrot - disagat
Mayonese secukupnya

Kobis dan carrot di sagat kemudian masukkan kedalam mangkuk campur dgn mayonese secukupnya.gaul hingga rata.blh disediakan lebih awal kemudian masukkan kedlm peti bgi mengekalkan kesegarannya.sedia di hidang.

Bahan sampingan
fun fries - digoreng garing + garam sikit
Baby potato di rebus
Tomato


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net