SYARIFATUL ATIQAH & SHARIFATUL SHAFIKA Only my twin daughter & home life
By: nor marlida

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Friday, 24-Jul-2009 00:36 Email | Share | Bookmark
RICE BITTERBALLEN & SUP AYAM

 
 
 
Salam pg Jumaat semua,

Ini apa yg telah ku masak yg menjadi hidangan dan santapan kami sekeluarga.masak simple2 aje.Aku ni bunyi nya sakit tapi dapur berasap jugak nak wat mcm mana klu tak berasap nanti tak mkn lak kembar.klu suruh abah beli mknan sure lah nasi lemak hari2 kesian pulak kat kembar.
Ok berbalik pd cerita apa yg dimasak.2 ari lepas aku telah berkenalan dgn blog Diana sebelum ni pernah dengar aje tak pulak nak mencarinya,entah mcm mana 2 ari lepas aku terjumpa blog diana ni dan buka2 aje ternampak resipi ni jadi apa lagi teruslah aku mencubanya.Resipi ni di kongsi oleh ayu dr FRD jadi telah di panjangkan oleh diana dan telah di copipes aje oleh ku mintak halal ya.resipi ni memang sedap kena lak klu cicah dgn sos cili memang tak ingat dah berapa ketul mknnya dan aku kira simple jika di buat bekalan sekolah anak2(mcm lah aku ni ada anak sekolah).Jom layan resipinya jamu mata ya..
nama asalnya mcm kat bawah tapi aku memandai tukar bagi biru sikit mata tu

Quote:

BITTERBALLEN NASI

Sumber : Majalah Sedap(copy blog diana)

BAHAN-BAHAN:
2 ulas bawang putih - dicincang
1/2 labu bawang besar-didadu(ibu tambah)
2 sudu makan tepung gandum
150 ml air
1 ketul kiub ayam (boleh kurangkan kpd ½ kiub jika tak nak rasa masin-ibu letak 1 kiub)
3/4 sudu teh garam(ibu tak letak)
¼ sudu teh serbuk lada sulah(1 sudu teh rata serbuk lada hitam)
300 gm nasi putih(letak 2 senduk)
25 gm lobak merah - dipotong dadu dan direbus(tak letak)
25 gm sayur buncis (5 batang) - direbus dan dihiris halus(tak letak)
1/2 cawan sayur campur mengantikan lobak dan kacang buncis(ibu tambah)
30 gm keju parut(2 slice keju)
2 sudu makan marjerin untuk menumis
Minyak untuk menggoreng

BAHAN SALUT:
1 biji telur
75 gm tepung goreng serbaguna(ibu guna breadcrum secukupnya)

CARA-CARA:
1. Tumis bawang putih sehingga naik bau. Masukkan tepung gandum. Kacau sehingga berketul²..
2. Masukkan air sedikit demi sedikit sambil dikacau hingga licin..
3. Masukkan kiub ayam dan lada sulah.. Kacau lagi..
4. Masukkan nasi, lobak merah, buncis dan keju.. Kacau sehingga bergumpal..
5. Bantukkan bulat dan celupkan di dalam telur dan gulingkan di atas tepung goreng.. Lakukan sekali lagi.. (Ayu golekkan sekali jerk semalam sbb tak baca arahan dengan betul.. ekekekeke.. sib baik cantek jek masa goreng tu.. tak berderai pun.. huhuhu..)
6. Goreng sehingga kuning keemasan..

TIPS AYU:
Seelok²nya kepal nasi tu time dia panas².. cantek jerk kepalannya bersatu..

Ibu dapat dlm 13 ketul besar2.tangan ni memang tak pandai nak buat kecil.kembar suka betul mkn nasi ni tapi yg belum grg lagi siap tambah lagi tapi bila dah di goreng tak mau mkn lak agaknya dah kenyang mkn yg belum di goreng tu.
bagi yg gemar cheese memang elok mencubanya sebab rasa cheesenya memang terasa sebab dah sebati dgn nasi,lepas tu lagi sedap bila kita gigit dgn breadcrum tu yg garing tu yum..yum..



Ini lak lauk utk abah Sup Ayam,semua org tau masak sup ayam ni kan tapi tak pelah aku letak juga resipinya kot2 nanti ada yg nak cuba cara ku pulak.
Quote:

SUP AYAM
Bahan2
1 bungkus sup tulang adabi(bunjut-ibu suka guna nak sup tulang sebab tak yah nak cari rempah yg campak tu dah tersedia kat dlm tu)
3 ulas bawang putih-tumbuh atau mayang
2 biji bawang merah-mayang
1 inci halia-dititik
minyak utk tumis
2 biji kentang yg sederhana
1 mangkuk ayam-di potong kecik terpulang klu rasa nak banyak tambahkan lagi ayamnya.
1 kiub ayam
air secukupnya
garam dan perasa

Panaskan minyak tumis bawang,halia dan rempah bila dah naik bau masukkan ayam kacau2 sedikit masukkan air dan kentang biarkan mendidih sebentar kemudian masukkan kiub ayam,renehkan sekejap rasakn dulu masin nya kemudian baru tambah garam dan perasa.bila dah masak taburkan daun sup dan daun bawang blh juga letak bawang goreng.klu nak sedap renehkan lama sikit supnya dan tutup periuk bagi ayam mesra dgn rempah.


Bye..bye..

Quote:
lunch tadi aku telah memanjangkan langkah utk ke klinik bg mendapat kepastian apakah yg telah terjadi kepada diri ku ini.....

Doc:hai...hello..(doc benggali perempuan dulu masa pes dtg doc lelaki india)
aku:hai...
Doc:apa masalah(sambil tersenyum,manis jugak senyuman doc ni)
aku: I ada flu dr first dtg hingga hari ni masih belum hilang ....
Doc:Oooo...you ada sakit lain lagi?
aku:tekak sakit nak menelan pun ada sakit,lepas tu ada keluar darah dgn kahak dan bla..bla..
Doc:you ada masalah resdung?
aku:not sure lah doc tapi mungkin ada sikit lah.
Doc:ada demam?
aku:sekarang rasanya tak.
sambil tersenyum doc pun letakkan termometer kat dlm mulut ku utk kepastian yg aku ni demam ke tidak.lepas tu mcm biasa lah tugas doc duk check penafasan check nadi .....tok tek tok tek..
Doc:you ada sakit gigi tak?
aku:ada sikit sebelah kira(sambil senyum.mulanya aku tak ckp lah ngan doc yg aku duk sakit gigi takut nanti doc ckp aku ni byk lak sakitnya.pagi tadi baru aku cakap dgn abah yg aku sakit gigi jadi balik kg nanti aku nak gi jumpa doc gigi klu jumpa doc gigi kat KL ni entah berapa hinggit cekit darah kg murah sikit lagipun dan memang regular kat situ record dr sek. sampai sekarang)
Doc:bagi saya tengok (doc menekan pipi ku di tekan hidung ku di tekan dahi ku)you memang ada resdung sebab tu you punya sinose tak baik,you keje mcm mana ada travel or..
aku:takde travel doc saya cuma duk opis aje.habis keje terus balik rumah takde kemana-mana
Doc:tak..maksudnya you dtg keje mcm mana?
aku:oh...saya naik kete lagipun rumah saya dekat aje.
Doc:ok..klu mcm tu saya bagi you antibiotik yg lagi kuat sebab yg dulu tak berkesan so kena ambik lebih kuat tapi mahal sikitlah tapi tak mahal sangat then saya bagi ubat kahak,ubat resdung ..bla..bla..
aku:oklah doc (aku pun duk agak2 duit yg ada dlm purse ni agak2 nya cukup ke idak harapnya cukuplah)
Doc:you keje..nak mc?
aku:tak pelah doc..
Doc:you ambiklah mc halfday nanti saya bagi..
aku:tak payah lah coz saya punya clik dah mc ini hari so takde org kat opis
Doc:esok cutikan you rehat.
aku:tak esok keje fullday..
Doc:esok klu you rasa tak ok dtg ambik mc ya..then klu rasa tak ok lagi monday dtg jumpa saya lagi.
aku:ok doc thank's...(aku pun keluar dan menunggu ubat.dpt2 ubat ambik kau selambak dulu cuma 4 jenis aje hari sampai 7 jenis bagai2colour ada merah,biru,putih,pink,kuning,kristal....semua adalah)

Baru kali ni aku jumpa doc yg beriya-iya nak bagi aku mc biasanya aku yg kena mintak mc kadang2 doc tak mau bagi.adakah serius benor keadaan aku ni?cuma doc cakap muka aku dah nampak bengkak sebelah jadi aku dinasihatkan supaya tidak berada di outdoor terlalu lama sebab masalah jerebu skrg ni boleh menjejaskan kesihatan aku sekali.So finally dah tau lah apa masalah sebenarnya...alhamdulillah syukur takde apa2.resdung ni mungkin aku duk hari2 mkn sambal belacan kot.tiap kali beli nasi bungkus sambal belacan wajib ku ambik klu tak mesti mkn tak puas.


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net