SYARIFATUL ATIQAH & SHARIFATUL SHAFIKA Only my twin daughter & home life
By: nor marlida

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Tuesday, 14-Jul-2009 03:01 Email | Share | Bookmark
TALAM KELADI DAN BROWNIES BLUEBERY JEM

 
bintik putih tu keladi yg timbul masa tuang yg warna biru tu
sarapan ku di opis ada lagi bekal roti tu
close up sikit
 
 
belum make over lagi ni
 
buah tangan dr kak long(madiha)
sweet aje tengok gula2 ni
agar2 buah campuran
 
salam semua

Ini kueh yg ku buat minggu lepas.Pertama kali makan talam keladi dan pertama kali membuatnya dah lama sangat ku teringin nak mkn talam keladi ni nak beli rasanya aku belum pernah jumpa lagi org menjualnya jadi masa aku gi skodeng umah mat gebu terjumpalah resipi ni makanya terhasilah kuehnya walaupun dah seminggu aku beli keladinya dok tangguh2 makan minggu lepas ku paksa diri membuatnya.Sedap sangat kueh ni tak rugi cuba.resipi ni tak besa mana pun aku guna loyang 22cm sebab tu kueh nampak nipis sikit.Cik Mat Gebu mintak halal ya kita c&p aje ni...

Quote:

TALAM KELADI
Sumber:Mak Dara Vouge Singapura (Kak Nis)-myresipi

BAHAN A
300 ml santan
65 g tepung beras
1 camca teh tepung gandum
100 g keladi, didadu, kukus 3/4 lembut dan lecek sedikit
55 g gula halus
1/4 camca teh garam

BAHAN B
100 ml santan
80 g gula halus ( boleh kurangkan jadi 60g atau 70g)
2 camca besar tepung beras
20 g tepung jagung
1 biji telur, pukul sedikit
Secubit garam
Sedikit pewarna ungu (violet)
1/2 camca teh perisa keladi (resipi asal tak letak)

CARA MEMBUATNYA

Panaskan kukusan, lenser tin bulat berukuran 8 inci dengan sedikit minyak (mat guna mentega), balut tutup kukusan dengan kitchen towel.

Bancuh semua bahan A kecuali keladi, kacau rata dan tapis, masukkan keladi dan gaul rata. Tuang ke dalam tin dan kukus selama 15 minit.
Sementara itu satukan semua bahan B dan kacau hingga rata, tapis adunan dan tuang dalam loyang yang berisi bahan A tadi. Tutup permukaan tin dengan aluminium foil, sambung mengukus lagi selama 15 - 20 minit atau hingga permukaan kuih talam masak.
Sejukkan sepenuhnya sebelum dipotong. Sapu sedikit minyak pada pisau sebelum memotong kuih




AGAR2 BUAH CAMPURAN


BROWNIES BLUEBERY
copy siapa dah lupalah ni ambik dr file dlm pc aje
Raspberry Cheese Brownies (kita tukar kepada Blueberry Cheese Brownies...susah nak cari Raspberry la)
Sumber: Amy Heng
Ingredients :
Brownies
315g unsalted butter (dice) ( I used salted butter )
125g chocolate powder ( I used coco powder)
270g castor sugar
300g raspberry jam ( I used Strawberry jam)
5 eggs (lightly beaten)
1 1/2 tsp vanilla essence
230g plain flour
1/4 tsp baking soda
Cheese topping
325g cream cheese ( at room temperature)
90g castor sugar
1 egg
1 egg yolk
1/2 tsp vanilla essence
160g fresh raspberries (optional, I omit this)
Garnishing ( I omit this)
Some chocolate cream
Some almond flakes ( toasted)
Method:
Brownies
1. In a saucepan, melt butter over low heat.
2. Add in chocolate powder and cook until mixture bubbles.
3. Removes from heat and stir sugar and jam.
4. Gradually, add in eggs and essence and stir until well combined.
5. Fold in flour and soda.
6. Pour batter into prepared cake tin. Meanwhile, prepare cheese topping.
Cheese Topping
1. Beat cheese and sugar until light and creammy.
2. Add in essence and eggs.
3. Place batter into a piping bag. Pipe batter over no.6 ( brownies batter).
4. Drop in raspberries/ strawberries ( optional).
5. Use a skewer or satay stick to swirl cheese mixture into the chocalate mixture to create a marble effect.
6. Baked for 40 minutes or until baked through.
7. Cut and serve brownies while still warm. Place a dollop of ice cream on top of brownies and top with sauce and almond flakes. Brownies can be stored in a air-tight container and kept chilled. Heat up in a microwave before serving.

*Nota-very2 manis sangat dan tak sesuai utk ku yg kureng sikit bab2 kueh manis ni.klu nak buat lain kali kena kurangkan jem nya

t.q


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net