SYARIFATUL ATIQAH & SHARIFATUL SHAFIKA Only my twin daughter & home life
By: nor marlida

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Thursday, 28-May-2009 00:52 Email | Share | Bookmark
BROWNIES LAGI.....

 
 
buruknya ropa brownies ni
ada gak org makan kueh tak jadi ni
Apa aku nak buat dengan balance cheese yg ada dlm peti ni.Nanti simpan lama rosak jadinya.Aku pun belek punya belek resipi yg aku print berbakul2 tu terjumpalah resipi brownies.(sebenarnya dlm hati teringin nak buat mable brownies yg kak rinn tapi lupa nak print resipi) Maka terhasilah brownies campak2 sebab aku tak ikut sangat dia punya resipinya.Resipi ni dpt dr mrsdayat myresipi



CAKEY BROWNIES
**ADUNAN COKLAT**
1/2 cawan tepung (Ibu guna SRF aje)
3/4 cawan gula (ini sukatan agak manis)
1/2 tsp baking powder (1/4 tsp aje)
1/2 tsp soda bikarbonat (1/4 tsp aje)
4 oz coklat masakan (just guna balik coklat ganache lebih kurang 3/4 cawan)
4 tbsp / 2 oz butter (2 tbsp sebab kat dlm coklat ganache dah ada whipping cream)
1 tbsp corn syrup (sy gune golden syrup.lgsg tanak gune pun xper)
2 tsp vanilla
1/4 cawan susu segar (guna susu cair)
2 biji telur grade A

125g cream cheese
60g gula
1 biji telur grade A
1/4 cwn tepung
25ml air
Cara-cara
Cairkan coklat ganache (yg dah keras)masak secara double boiler masukkan sekali susu,majerin dan tutup api bila coklat dah cair kemudian masukkan esen vanila.
Pukul gula dan telur sampai agak kembang kemudian masukkan coklat yg telah di cairkan tadi pukul sekejap kemudian masukkan tepung, bikarbonat dan baking powder.gaul sebati
dalam mangkuk lain,pukul cream cheese+gula+air sampai kembang
masukkan telur,pukul sebentar..kemudian masukkan tepung
alaskan loyang dgn kertas minyak,masukkan semua adunan cream cheese.
masukkan 1/4 dari adunan coklat ke dalam loyang.
dgn menggunakan garfu,tarik2 sket atas adunan dlm loyang tu..jadik bentuk marble.kukus 15 minit
masukkan baki adunan coklat..dan kukus 20 minit dgn api besar.
bila dah siap,trbalikkan atas redai,biar yg cheese
bila dh sejuk..potong bentuk 4 segi 2"
Note :klu nak kukus,better doublekan adunan coklat n layerkan(e.g coklat-cheese-coklat).klu nak bakar..ikut je resepi ni..tp yg coklat dok bwh,cheese dok atas.pastu bakar dlm lebih kurang 40 min dgn suhu 180 c.

Masa brownies dah masak aku dah terasa tergoda dengan baunya yg begitu harum sekali.Mulanya nak tunggu pagi ni utk potong sebab masaknya dah jam 12 malam tak nak makanlah dah lewat (diet konon)tapi di sebabkan baunya yg mengoda tu ku potong gak sikit sedapppp.. tapi agak manis sikit jadi klu sesapa yg tak suka manis boleh kurangkan gula atau tambahkan serbuk coklat dlm tepung.


Ini nasi goreng utk sarapan pagi ni tapi ibu ajelah makan abah kirim salam aje klu sarapan dgn nasi2 ni.



NASI GORENG SEMPOI

2 ulas bawang putih
1 labu kecil bawang besar
1 sudu kecil cili giling
minyak utk tumis
sepokok sawi
1 btg sosej(nak lebih pun boleh)
2 sudu kicap manis
garam dan perasa
1 piring nasi(utk sorang aje ni)

Panaskan minyak tumis bawang dan cili hingga garing masukkan sosej dan sawi masukkan kicap,garam dan perasa kacau sebentar kemudian masukkan nasi goreng hingga rata.Sedia di hidangkan.


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net