SYARIFATUL ATIQAH & SHARIFATUL SHAFIKA Only my twin daughter & home life
By: nor marlida

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Wednesday, 20-May-2009 06:32 Email | Share | Bookmark
KEK KUKUS JADI TERBAKAR

 
 
 
 
Inilah breakfast pagi ni.
 
 
Mula2 dtg keje tadi ingat malaslah nak masuk apa2 entry hari ni.bagi FP tu duk diam sikit tapi bila dah boring buat keja kat opis ni mulalah nak buat xtvt songsang ni.Lagipun aku ada cite sikit ni.sikit aje bukan banyak pun.pasal kek coklat kukus zaima yg pemes tu dah terbakarlah.Mcm kak rinn punya pau terbakar lak tp ini kes lain punya.kes "M" and cuba jaya.



Kek Coklat Kukus
Sumber : zaima
copy dr boxhouse studio(maap le tak minta izin nak copy)
Bahan-Bahan:
1 cawan serbuk koko
1cawan gula pasir
1 cawan susu cair
1cawan minyak masak
1/2 cawan susu manis
1/2 cawan air ibu tambah sebab nampak pekat sangat
1 1/4 cawan tepung gandum(ibu letak 1 1/2 cawan)
1tsp baking powder
1 tsp soda bicarbonate
3 biji telur


Cara :
Campur koko,gula,susu cair,susu manis dan minyak ke dlm periuk dan masak sebentar atas api kecil sehingga semua larut kemudian masukkan air tutup api.Tepung,soda dan baking powder di ayak satu. Telur dipukul kembang(ibu cuma pukul sikit aje dgn hand whisk) dan dicampur dgn campuran koko tadi.Gaul rata dan campur tepung. Gaul sebati dan tuang dalam acuan dan jangan sampai penuh sebab nanti adunan naik. Tutup acuan dgn aluminium foil agar tidak masuk wap.Kukus salama 1 jam baru angkat dan sejuk kan

Ibu punya versi.panaskan oven 150c kemudian bakar 30min atau bila di cucuk dgn lidi tak melekat.
Resultnya memang betul2 memukau patutlah pemes benor kek ni.Walaupun kek ni di bakar rasanya sedap gak dan tekturnya lagi lembut dr kek coklat yg aku biasa buat tu.sesapa klu rasa teragak-agak nak buat kek ni jgn takut confirm mesti jadi punya (wah promote nampak)

Ini scone aku buat masa mlm isnin lepas.Sebab dah terliur tengok Maria Tunku Sabri makan scobe dlm rancangan Jln2 Cari Makan punya hal ni, aku ronda2 cari resipi ni dan terjumpalah dl rumah mamafami.sorry mama I just copy aje.sedap gak mkn dgn honey coz kat rumah tak ada jem apa2(klu beli pun selalunya tak abis sampai exp itu pasalnya tak ada jem kat rumah aku)


SCONES

Ingredients :

2 cups self-raising flour
pinch of salt
30 g butter ~ cut into small pieces (I used margarine)
1/2 cup fresh milk
1/2 cup water
Method :

1. Preheat oven to very hot (220 C) (I preheated mine at 180 C)
2. Sift flour and salt together into a large bowl. Add butter and rub in lightly using fingertips.
3. Combine milk and water.
4. Make a well in the centre of the flour. Pour in liquid all at once, reserving about a teaspoon for glazing. Mix quickly to a soft dough.
5. Turn onto a floured board (use self-raising flour). Knead lightly. Press or roll out to form a round about 2 cm thick.
6. Cut using a floured plain round cutter or cut into triangles using a floured knife. Place on a greased oven tray and glaze with milk.
7. Bake for 10 - 12 minutes or until scones sound hollow when tapped.
8. Cool on wire rack. Serve with jam and cream.

Note :
Salt is optional. However, it does enhance the flavour of the scones

mama buat dapat 12 serves aku buat cuma dapat 7 piece aje(mungkin aku punya size beso kot).klu sesapa yg tak pernah mkn scones ni(like me ha..ha..jakung jugak aku ni) rasanya mcm kek keras@bantad dan lemak2 gitu.Aku adalah buat breakfast kat opis semalam mkn 1 scones aje nak mkn scones yg kedua rasa dah tak muat dah.cepat keyang bagus utk buat breakfast.
Mee goreng ni aku masak sebelum masak scones kat atas tu.Takde mende nak mkn jadi aku gorenglah mee ni.


MEE GORENG BASAH
versi mkn sorang
1/2 peket mee kuning
2 ulas bawang putih-mesin
1/2 labu bawang besar yg sederhana-mesin
1 sudu kecil cili giling
ayam ikut suka
sedikit gula,garam dan perasa
1/2 cawan air rebusan ayam klu tak ada letak aje air paip
1 sudu besar kicap pekat@kicap mee
1 sudu besar tomato sos
sedikit cuka
sawi dan taugeh
minyak utk tumis.

panaskan minyak tumis bawang dan cili hingga garing masukkan ayam biarkan ayam masak sedikit.Masukkan air rebusan,kicap,sos,cuka,gula,garam dan perasa.Biarkan mendidih sebentar.Kamudian masukkan mee dan sayur.goreng sebentar klu rasa nak berkuah lagi boleh tambah air.sedia dimakan.lagi sedap klu dapat makan dgn cili hijau jeruk.


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net