SYARIFATUL ATIQAH & SHARIFATUL SHAFIKA Only my twin daughter & home life
By: nor marlida

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Monday, 27-Apr-2009 04:41 Email | Share | Bookmark
MENU DINNER LAST SATURDAY

kueh teow utk ibu dan abah
kueh teow utk kembar
cubalah kawan2 nengokkan apa jenis yg benornya
dah pandai kit edit gambor.ok tak
Sabtu lepas aku tak ada idea nak masak apa2 tapi perut ni lapor...(maklumlah tak sempat nak lunch sebab gi carrefour beli susu kembar),lagipun penat berkejar dengan kembar ni.lepas balik kerja kul 5 ptg ambil kembar dr nursery terus balik umah.Dah balik umah adik lak buat hal tak mahu keluar kete,pujuk punya pujuk keluarlah lepas tu entah apa dia nak(ibu tak paham sebenarnya apa dia cakap)terus duduk atas jalan, nasib baik kat parking kete dekat 10 minit gak duk pujuk dia.nasiblah kakak tak meragam.Dah pujuk kenalah bawak gi kedai. Dah alang2 gi kedai ni teruslah beli kueh teow.udang dah ada dlm peti tinggal beli sayur aje.tapi biasalah kedai runcit kecil2 ni memanjang tak de brgnya.dan inilah hasilnya kueh teow tak berapa cukup bahan.



Kueh Teow Goreng
1 pkt kueh teow
udang basah(agak2)
1/2 bawang besar
2 ulas bawang putih
daun kucai
gula
minyak
cili giling/cili kering
kicap pekat
sos cili
cuka
garam
perasa
mcm biasalah panaskan minyak,tumis bawang,cili sampai garing lepastu udang kemudian masukkan sedikit gula,kicap,sos,cuka,garam dan perasa.Kemudian bila dah agak2 okey tu masukkan kueh teow dan daun kucai.kacau rata kalau suka boleh masukkan telur sebiji




Ini lak kueh teow utk budak kembar ni.Diaorang ni biasalah pantang nampak merah sikit dah cakap pedas belum mkn lagi.cerewet betul nak bagi makan budak berdua ni.Jadi kenalah masak 2 kali.kembar punya takde cili.itu aje bezanya



Semalam aku gi umuh sujah kat PJ sekali tengok dia baru keluar wad(bertuah betul anak saudara dah keluar wad baru gi jenguk).Aku terpandanglah buah-buah yg sedang bergayut-gayut di depan umah ni.Pokok ni aku yg tanam masa duk bertapa kat umah sujah.Ini pun nasib baik nak hidup(dah berapa kali tanam tak hidup).masa waktu mula2 tanam dulu sampai nak banjir kat depan umah sujah ni aku siram.Benihnya dapat drp pekerja sujah yg bawak balik dr indonesia.aku tak tahulah ia dipanggil buah avocado atau buah mentega.Apa yg pasti rasanya sama(bg aku lah)cuma rupa aje yg tak sama.Kalau yg jual kat pasaraya tu cute miut yg ini kedabak beso nya.



okey tak gambar yg di edit tanpa berguru ni.nak belajor edit sampai 2 ari tau,bukan senang


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net