SYARIFATUL ATIQAH & SHARIFATUL SHAFIKA Only my twin daughter & home life
By: nor marlida

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Friday, 24-Apr-2009 00:53 Email | Share | Bookmark
CUSTAD CAKE

kek baru masak(garing sikit,terlebih masak)
dah potong,bau nya wangi tul walaupun rupa tak cantik
ini view dekat sikit.rasanya kalau parutkan kulit limau ok gak
kek coklat yg dah lama buat saje nak tayang
Semalam lepas bg tido anak.aku membelek mencari resipi yg mudah dan senang.Sebenarnya aku dah lama terpikir nak buat kek custad jd setelah meneliti bahan2nya aku pun mulalah operasi sambil menonton cerita Keliwon.aku cuma buat setengah adunan aje.maklumlah keluarga kecik jadi jgn buat byk2 membazir aje.Resipi ni dr Fp Madiha sepupu ku yg rajin masak tu.Ini resipi copy and paste aje jadi pandai2lah kalau sesapa yg teringin mcm aku ni.nak adjust

Custard Butter Cake
Sumber : Hajar
4 biji telur
1 cawan butter
1 cawan gula halus
1 cawan tepung gandum -
1 cawan tepung kastad - ayak bersama bahan ini
1 sudu teh soda bikarbonat -
1 sudu teh esen vanilla
1 sudu besar susu pekat manis
Cara2
-Pukul butter dan gula hingga kembang.
-Masukkan telur satu persatu, esen vanilla dan susu pekat manis..pukul sebati.
-Masukkan tepung yang telah diayak bersama soda sedikit demi sedikit cara kaup dan balik hingga sebati.
-Bakar 45 minit/hingga masak dalam oven yg dah dipanaskan dahulu 180 C (jika bakar dlm cup masa lebih singkat)

utk separuh adunan
Ini saiz kek yg kecik 21cm X 20cm X 3cm.memang tul tul kecik lah



View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net