SYARIFATUL ATIQAH & SHARIFATUL SHAFIKA Only my twin daughter & home life
By: nor marlida

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
[<<  <  1  2  3  4  5  [6]  7  8  9  10  11  12  13  14  15  >  >>]    [Archive]
Thursday, 29-Jul-2010 04:04 Email | Share | | Bookmark
EASY CHEESY PRETZEL

 
 
 
View all 6 photos...
Salam..

Minggu sakit gigi jg mood nak masak mcm2 takde lah sbb nya klu masak sape lak nak mkn klu bukan aku yg mkn.Aku ingat nak cabut aje gigi ni tp doctor tu ckp gigi aku masih blh di selamatkan jd dia tampal aje lah,lg pun gigi aku ni sakit sbb tampalan yg lama terbuka aku ingat nak cabut sebelum sakitnya berlarutan.Masa blm tampal gigi tu tak sakit pun cuma sengal2 aje tp bila dah tampal sakitnya dr keluar bilik doc sampai ke hari ni.Lagi pun sebelum ni aku klu bab2 gigi ni mesti gi klinik swasta kat kg aku yg memang dr dulu dah bertahun2 dah aku memang puas hati dgn service doc kat klinik tu cuma kali ni sbb aku takde blk kg nak gi klinik kat KL ni mesti mahal giler lg pun aku dengar abah ckp klinik gigi suria ok sbb dulu pun dia pernah pergi tu yg aku pergi gak tu.Tp lepas ni aku serik aku lebih suka swasta walaupun bayar mahal tp cara dia org service bagus.Bila aku citer kat abah dai tanya bayar berapa aku ckp lah RM3 lepas abah jawab padan lah tu(erkk..aku yg kena balik) Bukan apa sblm ni klu kita tampal gigi mesti ada di sediakan air utk kita kumur,tisu utk lap lepas tu tanya kita selesa ke tidak dgn keadaan gigi tu.ini langsung takde sedia apa2 sib baik aku ada bawak tisu dlm beg.dah tu bila aku ckp gigi aku sakit doc tu ckp takde apa2 lepas 2 jam akan ok tp ni dah 2 ari masih sakit lg.hai..memang serik betul aku.Dan lagi satu yg buat aku geram ni bila masuk opis fb dah tak leh masuk dah kena block(hah..ambik ko padam muka sape suruh ngular lebih2 kat opis niorg suruh buat keje ko duk layan fb pulak)takpe lah jd pekerja mitahli lah lepas ni.so sape 2 yg komen apa2 tu mintak maaf ler klu aku tak jawab yer sbb aku dah takleh masuk dah cuma guna fb mobile je skrg ni.

Ok dah lah membebel.aku ni dlm2 sakit gigi nak gak masak yelah ari selasa tu aku ambik cuti sbb gi klinik gigi blk tu aku pun mula lah operasi kat dapur nak tido gigi sakit nak tengok tv rasa bising pulak jd utk tidak memikirkan sakit tu aku pun masak lah benda2 kat bawah ni lagipun kemabr aku masih blm ambik lg kat nursery ptg nanti baru gi ambik.



Easy Cheesy Pretzel Stick
http://izahdaut.blogspot.com/
Copy: Delia's Deli

3 cups all-purpose flour
1 tablespoon instant yeast
1 cup grated cheddar cheese- guna 4 kpg slice cheese
1/4 teaspoon salt
1/2 cup butter
1/2 cup sugar
1/3 fresh milk
1 large egg
1 cup melted bittersweet chocolate-for coating
1/2 cup chocolate rice-for coating

Preheat oven to 160°C. In a bowl, mix all ingredient and knead until a dough is formed. Rest the dough for awhile about 15 minutes. Later, roll out dough and cut into strips. Twist strips to a simple pretzel rod shape and place them on baking sheet. You may also brush pretzels with whisked egg, sprinkle with sesame seed/poppy seed and salt. Bake it straight away until firm and brown for 15 minutes. Cool pretzels on racks and later dip into melted bittersweet chocolate and sprinkle some chocolate rice for some home made rocky road sticks. Enjoy!

Versi alih bahasa. Kak Hana tumpang sekaki ye..hehe..aku pun nak tumpang 2 kaki gak

Bahan-bahan
3 cawan tepung gandum
1 sudu makan yis
1 cawan cheedar cheese parut - hana gune parmesan
1/4 tsp garam
1/2 cawan butter
1/2 cawan gula
1/3 cawan susu segar
1 biji telur L

For Coating
1 cawan bittersweet chocolate - cairkan @ caramel jika suka
1/2 cawan chocolate rice

Cara-cara
Panaskan oven suhu 160°C.
Dalam mangkuk, satukan semua bahan. Uli sehingga menjadi doh dan tak lekat di tangan. Rehatkan doh lebih kurang 15min.
Kemudian ambil doh dan canaikan. Potong lebih kurang 1cm. Kemudian twistkan dan letak di atas loyang yang di alas dengan oven paper.
Boleh juga sapu pretzel dengan telur kemudian taburkan dengan sesame seed/biji poppy atau garam.
Bakar lebih kurang 15min atau sehingga keperangan. Sejukkan di atas rack.
Celupkan ke dalam chocolate yang telah di cairkan tadi dan sprinkle dengan choc rice atau ikut kegemaran masing2.
Enjoy!!

sape2 yg suka dgn susu dah cheese elok sgt try roti ni memang sedap giler tau lagi2 klu cicah dgn mushroom soup kimball memang tak hengat.ok lah aku tak mau membebel byk2 lah mood takde aku rasa mcm org putus cinta sbb dok leh masuk fb N3 ni pun dah berhari2 aku buat cuma tak publish aje.lagipun takde xtvt sgt gigi masih sakit lagi klu masak sape nak mkn baik aku buat diam aje.

Psst..aku dah blh masuk fb blk 2 ari lepas aku gi beli broadband maxis senang hati aku skrg cuma aku dpt on9 kat umah aje lah tu pun klu budak 2 org tu tak mengakacau aku.

resepi tat tu nanti2 lah aku masukkan


Monday, 26-Jul-2010 08:47 Email | Share | | Bookmark
MALAM NIFSU SYAABAN DAN XTVT KU

 
 
 
View all 15 photos...
Salam...
Hari ni aku nak wat n3 yg sedikit panjang dr biasa sbb nya aku dah mula rasa malas minggu.smlm pun aku dah siap2 ckp dgn abah jgn mintak aku masak apa2 sbb aku nak jd hari malas sedunia(ada ke hari malas sedunia,dunia aku lah)mood nak kemas mengemas rumah pun takde nak cuci baju ke nak apa ke semua malas salah satu malas kerana kembar dah makin pandai tolong kemas blk apa yg aku dah kemas.Kadang di angkutnya semua bantal selimut bagai timbun depan ruang tamu habis dia punggah kat situ dia masuk pulak bilik sebelah yg aku jadikan bilik tempat tinbun kain he..he..dia main rumah2 pulak klu main aje tak apa ni siap try baju satu2 yg aku dah lipat (ibu dia ni dah lah rajin sgt melipat kain) dah abis tu dia keluar masuk bilik air sampai basah abis lantai.Itu lah yg akan terjadi klu aku hilang drp pandangn mata dia walau sekejap.bila aku marah ckp takde telinga dia blh jawab balik katanya telinga takde dah kena potong dah.amboi2..sedapnya ckp.Klu aku hidang mknan atas meja pusing blk mknan tu dah takde rupa dah.adoi ..adoi..tu sbb nya aku nak jd hari malas sedunia sbb nak kena duk dpn mata dia jgn buat apa2.Dah lah byk sgt membebel ni.mari kita tengok kelebihan yg ada di bulan syaaban ni


Quote:
MALAM NIFSU SYAABAN

Untuk pengetahuan semua, malam ini merupakan malam nisfu syaaban. Mari kita sama=sama kongsi kebaikan dan fadhilat yang boleh diperolehi pada malam ini.......................
Nisfu Syaaban
Nisfu dlm bahasa arab beerti setengah. Nisfu Syaaban beerti setengah bulan Syaaban. Malam Nisfu Syaaban adalah malam lima-belas Syaaban iaitu siangnya empat-belas haribulan Syaaban.

Malam Nisfu Syaaban merupakan malam yang penuh berkat dan rahmat selepas malam Lailatul qadr. Saiyidatina Aisyah r.a. meriwayatkan bahawa Nabi saw tidak tidur pada malam itu sebagaimana yg tersebut dalam sebuah hadis yg diriwayatkan oleh Iman Al-Baihaqi r.a:

Rasulullah saw telah bangun pada malam (Nisfu Syaaban) dan bersembahyang dah sungguh lama sujudnya sehingga aku fikir beliau telah wafat. Apabila aku melihat demikian aku mencuit ibu jari kaki Baginda saw dan bergerak. Kemudian aku kembali dan aku dengar Baginda saw berkata dlm sujudnya, "Ya Allah aku pohonkan kemaafanMu daripada apa yg akan diturunkan dan aku pohonkan keredhaanMu daripada kemurkaanMu dan aku berlindung kpdMu daripadaMu. Aku tidak dpt menghitung pujian terhadapMu seperti kamu memuji diriMu sendiri."
Setelah Baginda saw selesai sembahyang, Baginda berkata kpd Saiyidatina Aisyah r.a. "Malam ini adalan malam Nisfu syaaban. Sesunguhnya Allah Azzawajjal telah dtg kpd hambanya pada malam Nisfu syaaban dan memberi keampunan kpd mereka yg beristighfar, memberi rahmat ke atas mereka yg memberi rahmat dan melambatkan rahmat dan keampunan terhadap org2 yg dengki."

Hari nisfu sya'aban adalah hari dimana buku catatan amalan kita selama setahun diangkat ke langit dan diganti dengan buku catatan yang baru. Catatan pertama yang akan dicatatkan dibuku yang baru akan bermula sebaik sahaja masuk waktu maghrib, (15 Sya'aban bermula pada 14 hb sya'aban sebaik sahaja masuk maghrib)

Berikut adalah antara amal ibadah di hari Nisfu Sya'aban:

1.Solat sunat nisfu sya'aban - terdapat dua cara mengerjakan solat sunat ini
Sembahyang 100 rakaat dengan memberi salaam selepas setiap 2 rakaat. Surah Al-Ikhlas dibaca sebanyak 11 kali setelah setiap rakaat setelah membaca surah al-Fatihah

Sembahyang 10 rakaat dengan memberi salaam selepas setiap 2 rakaat. Surah Al-Ikhlas dibaca sebanyak 100 kali setelah setiap rakaat setelah membaca surah al-Fatihah

2. Membaca Yasin 3x selepas solat Maghribnya
i) Yasin pertama : mohon dipanjangkan umur untuk beribadat kepada Allah
ii) Yasin kedua : mohon rezeki yang halal untuk beribadat kepada Allah
iii) Yasin ketiga : mohon ditetapkan iman dan Islam & mati di dalam iman

3. Berpuasa pada siangnya (mulai pagi esoknya-15 Syaaban)

ehsah dr http://kasihhawa.blogspot.com/2009/08/malam-nisfu-syaaban.html
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Ok mcm biasa kita citer pasal masak2 pulak ler layan aje lah resepi2 masa mood tengah rajin ni skrg dah malas dah.


WHOLEMEAL BUNS
Adapted from Sis Hanieliza's Fotopages
copy dr mamafami

Ingredient A :

500g wholemeal flour
25g milk powder
50g sugar
10g instant yeast
1 teaspoon bread softener
1 egg
1/2 teaspoon salt

Ingredient B :

250ml water
75g margarine

Ingredient C : (ibu tak letak filling buat plain aje)

Curry puff filling

Method :

1. Mix well ingredients A.
2. Add in water and knead till a soft dough is formed.(I called upon my antique but still reliable mixer to help me with this process!)
3. Add in margarine and knead again till soft and elastic.
4, Make into a big ball and cover with a clean plastic bag. Leave to prove till double the size.
5. Punch down the dough and divide the dough into 50g balls.
6. Flatten the dough and put the filling. Cover the filling with dough.
7. Leave to prove for another 20 minutes or so.
8. Bake in a preheated oven at 180 degree celcius till golden brown.
9. Once out of the oven, brush some margarine on top.


BAKED EGGS
Sumber: Culinate.com
copy ummizaihadi-homesweethome.blogspot

Ingredients:-
2 large eggs
3 Tbsp. whipping cream (ibu tukarkan kpd susu cair aje tak mo ler byk sgt mkn yg lemak2 ni padahal memang takde stok whipping cream lah)
2 castelvetrano olives, pit removed and each olive torn into 2 or 3 pieces (letak majerin kali masin sikit)
~ Kosher salt and freshly ground pepper, to taste (letak ajishio+blackpepper)
3 Tbsp. toasted breadcrumbs (guna yg yellow tu pasal nampak kuning semacam je0

Steps:-
Preheat oven to 350 degrees convection, or 375 conventional.
Crack 2 eggs into a gratin dish, being careful not to break the yolks. Drizzle on the cream, scatter bits of olive around the eggs, and season to taste with freshly ground pepper and kosher salt.
Bake about 6 minutes, or until the white is set and yolks are very loose. (The dish will continue to cook once it’s out of the oven.)
Sprinkle breadcrumbs over the top of each dish. Serve hot.
Notes:-
Here’s how Jenn makes bread crumbs: Remove the crust from a loaf of ciabatta and tear the bread into 1/2- to 1-inch cubes. Toss with olive oil and a little salt, then toast on a sheet pan at 350 degrees, until dry. Crush with the back of a pan and run through a coarse sieve to eliminate any large pieces. Add some chopped thyme...(*


ni dia gandingan yg ideal.memang ler sgt2 aku buat sampai 7 biji telur tu tp aku cuma mkn setengah aje yg lain kembar dgn abah yg mkn.

try masak masakan nyonya lagi.aku ni dah kena sampuk ke apa entah asyik layan lauk2 nyonya aje jgn jd nyonya dah ler.masakan ni bg aku klu pedas memang best tp sbb tak pedas cuma sesuai utk abah dgn kembar aje utk aku kena tambah cili api klu tak mkn mcm takde perasaan ler.sape2 nak masak ni kena hati2 bab2 garam ni sbb semuanya masin ler.aku cuma letak garam masa perap ayam je tu pun dah masin sgt tp abah relaks je mkn


AYAM PONG T’eh
copy mat gebu

BAHAN-BAHANNYA
800 g ayam, dipotong ikut suka, cuci bersih dan toskan
1 inci halia, tumbuk halus
1 camca teh serbuk kunyit
1/2 camca teh garam
20 biji bawang merah*
8 ulas bawang putih*(*dikisar halus)
1/3 cawan jus asam jawa
1 inci halia, dititik
3 - 4 biji kentang, kupas dan belah 4 setiap biji, rendam dalam air
10 kuntum cendawan butang (mat guna yg dalam tin jee)
3 biji cili merah, dibelah tapi tak putus, rendam dalam air
1/2 cawan taucho, dihancurkan
1 pokok daun sup, potong kasar2
1 liter air
2 camca besar kicap cair
2 camca teh kicap pekat
Sedikit gula
Hirisan daun bawang untuk hiasan

CARA MEMBUATNYA
Gaul ayam tadi dengan 1/2 camca teh garam, serbuk kunyit dan halia tumbuk hingga rata, perap 1 - 2 jam. Ketepikan.
Panaskan minyak dalam periuk, tumis bahan kisar halus dan halia titik hingga harum, masukkan taucho dan tumis hingga terbit minyak. Masukkan ayam dan gaul, biar ayam kecut sedikit.
Tuang air, jus asam jawa dan masukkan kicap pekat, kicap cair, kentang dan cendawan butang. Kacau rata dan biar mendidih. Masukkan daun sup dan kecilkan api. Renih 25 - 30 minit hingga ayam dan kentang empuk.
Masukkan sedikit gula dan belahan cili merah. Rasa dan jika perlu tambah sedikit garam. Hias dengan hirisan daun bawang sebelum dihidangkan bersama nasi hangat dan sambal belacan....

Ni lah yg paling sgt2 aku masak buat ratah aje takde nasi takde lauk apa buat mcm kudap2 pun ada.Kembar duk angkut lepas satu satu dia org mkn duduk bersila lagi gayanya ari ni nak buat lagi lah.
Kawan2 mesti kena cuba ni memang best dan yg penting senang nak masak


TOFU IN CREAMY SAUCE
copy mamawandiha.blogspot
Source : Gert My Kithen Snippet

Ingredients:
1 block of firm tofu – cut into 1” square (guna 4 keping tauhu biasa & potong ke 9 kiub tiap sekeping)
2 tbsp cornstarch
2 tbsp flour
1 tsp salt
1 tsp black pepper

For the sauce:

3 cloves garlic
3 sprigs of curry leaves (letak 2 tangkai je)
4 bird eyes chilies or one big red chili - cut small
1 cup of evaporated milk
1 tbsp butter
salt and pepper
1 tsp of sugar

Method
1. Cut and pan dry the tofu on paper towel until dry. Lightly sprinkle some salt and pepper.
2. Combined all the coating ingredients like cornstarch, flour, salt and pepper in a plate. Dredged the tofu with the flour mixture.
3. Heat up some oil and fried the tofu until golden brown. Set it aside. Remove all the oil from the frying pan.
4. Heat up the butter in the same pan, stir fry the garlic, curry leaves and chilies until fragrant and lightly brown.
5. Add in the milk, salt, pepper and sugar and continue to stir until the milk thickens and milk evaporated. Add in the tofu and continue to stir fry until the tofu is well coated with the sauce.
6. Dish out and serve with rice.

Note: The spiciness and the amount of gravy can be adjust accordingly to suit your taste

Tengok madiha masak kueh ni aku try gak not bad lah ok aje tekak aku blh layan gak.cuma bila aku bg kat ms wong katanya klu cina biasa mkn dgn sos chin chong fun @ sotong kangkung @ yong tau fu


KUEH LOBAK PUTIH
copy http://mamawandiha.blogspot.com/
Sumber : Resepi yg telah diubah suai oleh Kak Rusnah http://kak-rusnah.fotopages.com

Bahan2
350 gm lobak putih diparut,direbus dan ditoskan (terlebih parut.. letak 370gm)
250 gm tepung beras
20 gm tepung ubi
500-600 ml air (MaDiHaA letak 550 ml)
50 gm udang kering direndam kemudian ditumbuk
garam secukup rasa
sedikit gula (MaDihaA letak 2 sudu teh)
1/2 st kiub perasa ayam (1/4 kiub ayam)
1/2 st serbuk lada
1/2 biji bawang besar dicincang
3 ulas bawang putih dicincang
sedikit minyak
daun bawang dan bawang goreng utk hiasan
bijan goreng juga utk hiasan
cili sos.

(Kalau ikut resepi asal ada dimasukkan biji ketumbar dan cekur di dalam adunan tu....eh tak boleh bayang rasanya bila ada 2 bahan ni....jadi kak Rus ketepikan..... MaDiHaA pun ikut kak Rus gaklah.. hehe)

Penyediaan
1. Panaskan minyak & tumis bawang besar, masukkan bawang putih diikuti udang kering yang ditumbuk tadi kemudian masukkan lobak putih yg dah direbus dan tos tadi. Kacau2 biar rata. Tutup api & ketepikan.
2.Dalam satu bekas lain, campurkan tepung beras, tepung ubi, garam (MaDiHaA letak garam lepas siap dibancuh dengan kiub ayam sbb takut terlebih masin), gula, perasa ayam, serbuk lada dan diadun dgn air.
3.Masukkan campuran tepung ke dalam kuali tumisan tadi dan dikacau. (Masa ni.. rasakan masinnya.. then barulah MaDiHaA tambah garam biar ada rasa masin sikit2 je). Seterusnya pasangkan api semula dan kacau sekejap selama 2-3 minit atau bila nampak adunan memekat sikit (jangan pekat sangat!!).
4. Sediakan kukusan....ratakan adunan ini ke dalam acuan yang dilenser minyak dan kukuslah selama 45 minit.
5.Biarkan sejuk..... dipotong setebal 1 cm (atau sesuka hati anda) kemudian digoreng tohor dengan sedikit minyak. Goreng kekuningan di dua belah kuih......dan boleh dihidangkan bersama sos & bahan hiasan. Boleh juga dihidang tanpa goreng setelah dihias dengan topping/hiasannya



Dah musim durian kan jd buat ler serawa durian ni mkn 3 beranak aje abah tak layan


Shushi lagi ni masa jln2 kat Jusco aku ternampak chuka jd beli satu peket kat umah nori dah jd aku buat utk sarapan hari khamis lepas.Aku memang suka shushi yg ada chuka ni cuma jarang beli sbb nya kadang tak kena dgn selera kadang rasa mahal sgt isi nya seciput aje jd buat lah sendiri.resepi shushi dah ada sebelum ni tengok kat link sebelah aje yer

ni ler chuka yg aku beli kat jusco tengok ler seciput ni pun rege dah dekat rm5.mcm mana nak jual murah barang2 pun dah mahal.


Laksa lemak nyonya versi guna mee kuning pulak he..he..kan aku dah buat stok pes nya tu jd memang senang ler mcm masak mee segera aje.

Ini pulak pai yg aku buat semalam utk di bawak ke umah sujah aku.mula2 nak wat versi besar sekali cari 2 epal jumpa sebiji aje mana lg entah lah ni mesti kembar punya kerja lah memang takde org lain lah.Jd aku wat ler versi kecik2 mcm ni apa rasanya kena tanya madiha sbb aku tak mkn.entah lah nape smlm mcm tak rasa nak mkn lah.masak nasi abah sorang aje mkn.aku mkn apa entah ler cuma minum soya aje.soya buat sendiri lg mengenyangkan.aku klu lapar sgt minum aje soya abis cerita.memang sure rasa kenyang.



PAI EPAL LATTICE
Copy Teratak Impian-dapurcomelku.blogspotl

bahan-bahan pastri:

250 gm tepung - guna tepung gandum
50 gm gula icing
150 gm mentega tanpa garam- guna buttercup
1 biji kuning telur
30 gm air dingin- guna air sedikit je (agak2 bolih kepal)
Sehelai kertas minyak
Sedikit beras atau kekacang

Cara-cara
•untuk membuat lapisan bawah (pastri),ayak tepung bersama gula aising.Gal ramas adunan tepung bersama mentega hingga menjadi seperti serbuk roti.Masukkan kuning telur dan air.Uli hingga menjadi pastri lembut.Bentukkan bulat,bungkus menggunakan plastik dan rehatkan didalam peti sejuk selama sejam.
•Panaskan ketuhar pada suhu 180 c.Canaikan pastri dan masukkan didalam tin pai 16cm atau 20cm.Asaingkan sedikit pastri sebagai hiasan.Hiris lebihan pastr pada dinding acuan supaya rata dan tekan sedikit pada setiap lekuk.
•Cucuk dasar pastri dgn garfu,alas dgn kertas kalis minyak dan tuang beras diatasnya.Bakar 15 minit.
•Sapukan rata putih telur pada kulit pai.Tuang inti dan ratakan.
•canai baki pastri dan hiris memanjang.Susun bersilang pada permukaan pai/Sapu kuning telur dan bakar selama 30 - 35 minit.Hidangkan panas bersama krim vanila (jika suka)

Bahan-bahan inti:

4 biji epal hijau (dipotong dadu)
100 gm gula perang (brown sugar)
1 s/k serbuk kayu manis - x letak
2 s/b tepung gandum
3 s/b air (utk bancuh tepung)
1 camca perahan limau kasturi( jika suka)- x letak
1 biji kuning telur (utk sapu atas pasri)

Cara:

Masukkan epal dan gula perang dlm periuk dan masakkan sehingga layu.
Masukkan serbk kayu manis dan kacau rata.
Masukkan bancuhan tepung gandum dan kacau rata.
Sejukkan.



smlm sblm gi PJ aku buat ler air soya ni tp tak byk pun adalah satu jug aku cuma blh minum 1 gelas.yg byk minum nya kakak dgn adik ler.tengok ni

entah bila agaknya nak berenti minum dgn botol.aku dah cuba buat susu letak dlm gelas tak mau nya minum silap hari bulan susu masuk sink aje.letak dlm cawan yg pakai hisap tu pun tak mau gak.jgn sampai sekolah dah ler.Kembar ni klu di tanya pasal susu satu bln 10 pack ler @ 10 kg itu paling minimun lebih tu memang selalu.Walaupun minum susu aje pun badan tak ingat besar gak.
Dah lah byk sgt cerita nya dah naik bosan dah korang baca kan.dah lah bye..bye..






Friday, 23-Jul-2010 04:27 Email | Share | | Bookmark
LAKSA DAN ONDE-ONDE

 
 
 
View all 5 photos...
Salam..

Dah lama tak mkn laksa jom layan laksa lemak nyonya ni.sedap gak dgn lemaknya dgn pedas ala2 manja gitu.kena pulak dgn haruman bunga kantan dan daun kesum rasa mcm mkn laksa penang pun sekali rasa pulak mcm mee kari pun ada ni kira kawin campur kot he..he..
Resepi ni aku jumpa kat dapur cik mat gebu yg memang teror bab2 masak ala peranakan ni klu dia punya hias memang mengalahkan mak dara ooo klu sape dpt jd bini dia mesti untung tau masak tau kemas tau mcm2 tp kan agak2nya cik mat ni tau tak bertukang?jgn marah yer saje tanya sbb asyik masak aje kadang tengok bekas2 antik.dah hobi kan cik mat.Dah..dah..jom mari tengok,nak ajak mkn dah abis dah tp pes tu ada lg klu terdesak sempat lg nak masak laksa ni.

Quote:


LAKSA LEMAK NYOYA
copy mat gebu - tiffinbiru.blogspot

BAHAN KUAH LAKSA

50 g udang kering, rendam 10 minit dan toskan
1 genggam daun kesom (dgn tangkai2nya sekali)
2 kuntum bunga kantan, belah 2 setiap kuntum
1 liter santan
1 liter air rebusan kulit udang
2 kiub ikan bilis "Maggi"
1 camca besar sos ikan
250 g bawang merah*
2 batang serai, hiris halus*
20 g belacan, dibakar*
1 inci lengkuas*
8 biji buah keras*
1 inci kunyit hidup*
3 biji cili merah*
1 camca besar ketumbar biji*(*bahan2 rempah ini dikisar halus)

BAHAN LAKSA
1 kg mee laksa basah, cuci dan celur 30 saat, toskan
500 g udang sederhana besar, rebus dan kupas kulitnya (simpan stok udang utk kegunaan kuah laksa)
200 g taugeh, cuci dan buang ekor
1 biji timun, hiris halus
2 biji bawang besar, hiris halus
2 keping kek ikan, goreng sekejap dan hiris nipis
2 keping tauhu, goreng dan hiris (nak sedap guna tauhu "pok")
Belahan limau kasturi@limau nipis
Hirisan halus pucuk daun kesom
Hirisan bunga kantan
Sambal tumis

BAHAN SAMBAL TUMIS
1 cawan cili kisar
1 biji bawang besar*
1/2 inci belacan*
1 camca besar udang kering, rendam 1o minit dan toskan*
2 ulas bawang putih*(*kisar halus)
1/3 cawan jus asam jawa
Garam dan gula secukup rasa

CARA MEMBUATNYA
UNTUK KUAH LAKSA :- Panaskan minyak dalam kuali, goreng udang kering hingga harum, masukkan bahan2 rempah kisar halus dan tumis hingga harum dan terbit minyak. Alih rempah tadi dalam bekas lain. Dalam periuk, panaskan stok udang hingga mendidih, masukkan daun kesom dan renih 10 - 15 minit. Masukkan rempah tadi, santan dan kiub ikan bilis. Masukkan bunga kantan, sos ikan dan perasakan dengan garam dan gula. Biar mendidih perlahan sambil dikacau selalu. Rasa dan jika ok boleh matikan api.
UNTUK SAMBAL TUMIS :- Panaskan minyak dalam kuali, tumis bahan2 kisar hingga harum, masukkan cili kisar dan masak hingga cili garing. Tuang jus asam jawa, tambah garam dan gula secukup rasa, kacau rata dan masak dengan api perlahan hingga sambal tumis pekat dan terbit minyak. Rasa dan jika ok. boleh matikan api.
UNTUK PENYEDIAAN LAKSA LEMAK NYONYA :- Dalam mangkuk sesuai, isi kan laksa dan tuangkan kuah secukupnya. Hias dengan ulam2man, tauhu, hirisan fishcake, belahan limau kasturi dan juga sambal tumis tadi. Hidangkan segera...
CATATAN MAT GEBU :- Kalau nak buat dalam kuantiti yang sikit, rempah tu tak payah habiskan, boleh simpan dalam peti sejuk dan boleh digunakan pada masa lain. Kalau guna susu cair, masukkan susu akhir sekali dan didih kan sekejap saja, untuk mengelakkan susu berketul2...Sambal tumis tu pun kalau tak habis boleh simpan. Kot2 nak goreng nasi ke, goreng mee hoon ke, boleh lah digunakan sebagai perencah segera

Guna laksa segera aje jenama EKA memang cantik laksa ni halus2 je dan senang nak masak


Tengok kat dapur ada lg stok tepung pulut,gula merah pun ada gula melaka pun ada kelapa pun dah beli siap2 jd apa lg ari isnin tu lepas pack2 baju kembar dlm beg aku pun buat ler kueh ni.buat guna gula merah aje nak potong gula melaka terasa malas pun lg pun pg2 ni kejar masa sikit mana nak siap gi keje lagi mana nak siap kembar lagi.Jd ini lah hasilnya.resepi tu aku tak ikut sepenuhnya main agak2 jugak.Ni kueh peberet abah ni kalu buat kueh ni mesti abah mkn byk tu pasal bila aku tanya nak wat bekal tak dia mau aje klu tidak jgn harap nak bwk bekal.

Quote:

Kuih Buah Melaka
sumber: Aneka Minum Petang Abad21
copy izahdaut.blogspot

Bahan:
300 gm tepung pulut
120 gm gula melaka dipotong kecik secukupnya (saya guna gula kabung)
260 ml air panas
1 sudu makan paste pandan/sedikit air pandan
1/2 biji kelapa parut putih(ibu kukus dulu sekejao supaya tak cepat rosak)
garam (gaul bersama dengan kelapa)
air untuk rebus
3 helai daun pandan

Tuang air panas, paste pandan ke dalam tepung pulut dan uli rata. Ambil adunan leperkan dan isikan dengan gula melaka. Bulatkan semula. Didihkan air dan letakkan daun pandan. Masukkan bebola tadi ke dalam air yang mendidih dan tunggu hingga bebola kuih tadi timbul. Angkat dan salutkan dengan kelapa yang digaul dengan sedikit garam tadi.


ini bekal abah dgn ibu sama rata baru adil.


ok bye..bye...
Buat teman-teman ku..


Wednesday, 21-Jul-2010 04:30 Email | Share | | Bookmark
PAU & INCHI KABIN

 
 
 
View all 11 photos...
Salam...

Jgn marah yer aku update resepi hari2 nak wat mcm mana dah terlebih rajin jd sebelum aku lupa ingatan baik aku update awal2.Pau ni aku buat atas permintaan kawan merangkap pembantu kat gerai.Katanya dia suka sgt mkn pau anak2 dia pun suka jd dia mintak aku buat kan pau jd aku suruh lah dia beli tepung 1 kg dgn 1 peket ibu roti(nak jual kat dia tak sampai hati sbb dia pun susah hidup anak ramai tp klu bg free aje takut org ambik kesempatan pulak tu yg aku suruh dia beli tepung)Jd aku pun gi ler cari mcm2 resepi yg aku jumpa kat seluruh antero ni last2 aku berkenan kat pau chef noraini ni lg pun resepinya lain dr yg lain tak pernah lg wat pau letak overlate jg aku pun mencuba dan satu lg sbbnya resepinya menggunakan sukatan yg sama dgn kakak tu bg tepung kat aku.Jd aku pun bangun se awal jam 5 pg utk buat pau ni maklumlah 1 kg ko bukan sikit lg pun nak tunggu naik lg nanti klu lambat2 kembar pulak bangun lagi susah buat kejenya.Tp bangun awal pun bukan aku yg nguli BM ler yg buat kejenya sementara BM tu buat keje aku pun kemas ler umah bagai elok2 aje selesai solat subuh terus dah boleh
cotet2 letak inti elok je siap masuk semua inti dah boleh kukus dah.Memang best ler pau ni gebu lembut dan sedap he..he..walaupun aku cuma guna tepung cap sauh aje warna dan teskturnya seperti guna tepung pau mungkin sbb guna overlate tu menajdikan pau tu gebu sgt2.walaupun kita simpan ke esokan harinya kita kukus balik rupa dan rasanya seperti baru dan aku rasa pau ni memang boleh utk di frozenkan sesuai sgt2.T.Q pada cheff noraini


KUEH PAU
sumber resipinoraini.blogspot

Bahan-bahan :

1kg tepungpau(guna tepung gandum biasa aje)
11gm yis kering Mauripan
20gm serbuk penaik doubleaction(takde stok guna baking powder biasa aje)
110gm gula kastor
50gm shortening(lemakputih)
15gm ovalet
550ml air

Inti :
Serikaya, kelapa atau kacang merah

CaraMembuatnya :

1. Satukan tepung pau, yis kering, serbuk penaik, gula kastor dan ovalet dalam sebuah besen atau mangkuk besar. Gaul sebati.
2. Tuangkan air sedikit-sedikit hingga menjadi doh kasar yang agak lembik. Tambah air jika kurang lembut.
3. Pindahkan doh yang masih kasar itu ke atas sebiji dulang yang besar. Taburkan sedikit tepung gandum.
4. Letakkan shortening di tengah doh dan uli hingga ia sebati dengan doh.Mula-mula memang agak melekit, tetapi lama kelamaan ia akan menyerap dalam doh. Jika melekit, tabur sedikit tepung gandum.
5. Uli lagi selama 15 minit hingga doh menjadi lembut dan halus.
6. Masukkan doh ke dalam besen besar semula. Tutup dengan kain atau plastik. Letakkan di tempat yang hangat supaya ia cepat mengembang. Biarkan selama lebih kurang 45 minit atau sehingga doh naik 3 x ganda dari saiz asal.
7. Tumbuk doh dengan tangan bagi mengeluarkan anginnya. Uli sebentar ke bentuk asal.
8. Bentukkan doh mengikut saiz dikehendaki. Letak atas papan canai dan canaikan membulat.
9. Masukkan inti dan tutup doh. Letak atas kertas atau daun pisang yang dipotong empat segi.
10. Susunkan atas dulang aluminium yang muat dimasukkan dalam pengukus. Jangan susun terlalu rapat kerana doh akan mengembang.
11. Rehatkan doh 20 minit. Sambil itu, isikan air 3/4 penuh dan didihkan.
12. Setelah air mendidih, masukkan dulang berisi doh tadi. Tutup periuk dengan kain putih nipis dan kukus 15 minit dalam api besar.
13. Angkat dari api dan buka penutup.Sejukkan.

Nota : Resipi ini boleh mendapat lebih 40 biji pau bersaiz sederhana. Pau boleh dipanaskan semula keesokan harinya. Jika mahu buat sedikit, gunakan 1/2 resipi ini.

Ibu timbang setiap satu pau berat nya 50g doh aje blm letak inti dpt saiz mcm ni.Lain kali kena timbang dlm 25g atau 30g aje baru comel2 mcm org jual ni besor gedabak.Besor2 pun sekali mkn 2 biji


inti strawbery filling(abaikan permandangan di belakangnya yer)

red bean paste

inti kelapa
dan lagi satu yg warna kuning kat atas tu kaya

Siap aje buat pau aku call ler kak ani mintak ambik pau ni mcm biasa lah klu dia dah dtg kembar ni dah mcm ekor pulak nak ikut jd aku bg ler ikut sbb dlm kepala aku nak ikut abah gi pasar he..he..sambil menyelam sambil minum air.Blk pasar aku buatlah jus alpokat ni.Memang sedap dan creamy


JUS ALPOKAT
copy mylildreamz.blogspot
Serving untuk 2 orang.

Bahan-bahan:

Bahan A

Avocado - 2 biji(ibu guna sebiji aje)
Fresh Milk - 1 mug besar
Susu pekat - 2 sudu besar tambah lagi sikit
Ais- 6-8 ketul(guna air sejuk dlm peti aje)

Bahan B

Coklat Hershey's - secukup rasa-tak letak sbb takde

Cara-cara:
Masukkan semua bahan A ke dalam blender dan blend sehingga sebati..make sure ais tu blend sampai hancur...

2. Masukkan hasil blender tadi ke dalam gelas cantik atau mug dan letak la Hershey's sebagai topping..kalau nak rase manis letak banyak2..

Lepas2 minum masuk dapur blk masak mkn tengah hari.Abah nak mkn udang masak lemak dan aku pulak terasa nak try masak ayam goreng kari ni mcm best aje tp biasalah bila masa tak cukup adalah yg kena skip he..he..


INCHI KABIN (AYAM GORENG KARI)
Bahan-Bahannya
4 keping bahagian dada ayam dengan kepak2nya sekali
1/3 cawan rempah kari
200 ml pati santan
1 inci halia*
4 ulas bawang putih*
1 ketul kiub ayam "MAGGI"*(*tumbuk halus)
1 camca besar serbuk cili
2 biji limau nipis, perah jusnya
3/4 camca besar gula
1 camca teh garam

Cara membuatnya
Ayam dibuang kulit dan lemak, cuci bersih, perap dengan garam dan jus lemon selama 15 minit, cuci kembali toskan dan kelar2. Ketepikan. (tak buat pun terus cuci dan gaul rempah)
Satukan rempah kari, serbuk cili, bahan tumbuk, gula, jus limau nipis, santan dan garam. Kacau hingga menjadi pes. Gaul bersama ayam tadi dan perap sekurang2nya 3 jam. (takde perap terus masuk kuali)
Masukkan ayam tadi bersama2 bahan perap ke dalam kuali, masak dengan api perlahan sehingga bahan2 perap kering dan bersalut pada ayam. Angkat dan sejukkan.
Panaskan minyak untuk goreng terendam. Biar minyak betul2 panas, masukkan ayam tadi dan goreng hingga senyap (tak de bunyi desiran lagi), angkat dan toskan.
Panaskan kembali minyak tadi dan goreng kembali ayam tadi hingga kuning keemasa, guna api sederhana untuk kali ini....(pada mat goreng macam biasa pun ok!!! memang ok cik mat)


ni ler udang masak lemak xpress masak semangkuk ni pun tak abis2


menu lunch kami utk hari ahad

ok bye..bye..


Tuesday, 20-Jul-2010 04:28 Email | Share | | Bookmark
PULUT TAI TAI & ROTI JALA

 
 
 
View all 6 photos...
Salam...

Semenjak dua menjak ni aku dah mula suka mencuba resepi ala2 nyonya pulak dan tempat rujukan aku mana lagi klu bukan blog mat gebu yg memang pandai menghias masakannya.tiap kali masuk blog dia aku selalu bayangkan umah kampung yg besar dgn kawasan laman yg luas yg boleh tanam mcm2 jenis pokok.bestnya klu aku ada umah mcm tu tp nak wat mcmana dah tak mampu duk aje lah umah sarang burung tu(flat ler apa lagi)ke lain pulak topiknya dah lah kita layan ini pulut lemak cicah dgn kaya best sgt2 sampaikan ms wong siap mintak resepi sbb nak suruh adiknya buat he..he...Aku guna kaya cap yeos kesnya aku ternampak lah gambar kueh yg sama kat tin tu(ada ke beli brg sbb tengok gambar kueh)cuba2lah senang sgt buat nya tp klu nak sedap gunalah santan yg di perah sendiri klu guna santan kotak tak terasa lemaknya(eleh..mentang2 aku skrg dah terlebih rajin beli kelapa)

Quote:
PULUT TAI TAI
copy http://tiffinbiru.blogspot.com/search/label/Nyonya%20Delicacies


BAHAN-BAHANNYA ibu buat setengah resepi aje
500 g beras pulut
35 kuntum bunga telang(takde bunga ni klu duk kg leh ler dpt kat KL ni mana nak carinya jd guna pewarna biru)
2 keping asam gelugor
1 1/4 cawan santan + 3/4 camca teh garam (atau secukup rasa), kacau rata
1 helai daun pandan, disumpul

CARA MEMBUATNYA
Bunga telang dicuci bersih, toskan dan tumbuk hingga lumat, bancuh dengan 2 camca besar air dan tapis untuk mendapatkan warna biru. Beras pulut dicuci bersih dan bahagi kepada 2 bahagian. 1 bahagian direndam dengan air biasa, letakkan 1 keping asam gelugor dan 1 bahagian lagi, direndam dengan air bercampur jus bunga telang dan 1 keping asam gelugor, kacau rata dan biar kan pulut2 tadi berendam semalaman atau sekurang2nya 8 - 9 jam.
Panaskan kukusan. Alas dasar kukus dengan daun pisang, cucuk daun pisang tadi. Beras pulut ditoskan kemudian gaul beras pulut biru dan putih hingga rata. Tuang dalam kukus, letak daun pandan dan kukus 10 - 12 minit. Keluarkan pulut tadi dan isi ke dalam bekas, tuang 1/2 bahagian santan, kacau rata dan tuang balik dalam kukusan dan kukus lagi 10 minit. Laku kan kaedah sama dan tuang baki santan, kacau rata dan kukus kembali 10 minit atau sehingga mendapat pulut yang lembut.
Sementara itu siapkan tin berukuran 8 x 8 x 3 inci, sapu dengan sedikit minyak makan dan alas dasar tin dengan aluminium foil, sapu sedikit minyak (atau guna daun pisang pun boleh), seperti dalam gambar. Alih pulut tadi dalam tin, buang daun pandan dan ratakan, ratakan dan tekan2 biar padat.
Lipat lebihan aluminium foil tadi seperti dalam gambar dan letakkan tin yang kecil sedikit atasnya (mat guna tin 7 x 7 inci) dan hempap dengan benda berat (mat guna lesong batu, kalau nak guna batu bata pun boleh, janji berat). Biar kan macam tu untuk 2 - 3 jam sehingga pulut padat.
Kemudian boleh lah dipotong dan hidangkan bersama seri kaya karamel. Untuk mendapat potongan licin, sarung pisau tadi dengan plastik bersih dan potong dengan cara menekan ke atas pulut tadi....selamat mencuba yeaa!!!!



Kebetulan hari khamis aku masak kari ayam lepas tu sengaja lebihkan sbb nak buat roti jala ni tp guna resepi lain pulak.Ari tu guna resepi ratna aka kak long aka madiha tp tak menjadi bkn salah yg bg resepi yer mgkin salah aku yg tak pandai.Jd aku mencuba pulak resepi yg aku ceduk dr umah ummi ni yg dtgnya dr ratna gak(agaknya org nama ratna ni memang suka buat roti jala kot)dan syukur alhamdulillah menjadi tp menjadi pun selepas aku mendapat tip2 dr kawan2 yg pro dlm membuat roti jala ni jd roti jala dulu tak menjadi bkn salah resepi tp teknik yg aku gunakan salah sebenarnya.

Quote:
ROTI JALA
Sumber: Ratna@cik bawang
Copy ummizaihadi-homesweethome.blogspot.


Bahan:-
2 cawan tepung gandum
2 cawan air (*ummi guna 1 cawan air dan 1 cawan susu segar ibu guna air aje tak letak pun susu)
1 bij telor
1 sudu kecil garam halus
beberapa titik pewarna kuning


Cara Menyediakan:-
Masukkan semua bahan dalam blender. Blend hingga semua sebati. Perapkan selama 1/2 jam. Sediakan kuali leper non-stick dan ceduk adunan dengan acuan roti jala dan tebar/kirai adunan atas kuali. Gunakan api perlahan. Masak lebih kurang 1 minit. Angkat dan gulung atau lipat ikut suka


ok itu sahaja resepi utk hari ini klu panjang umur esok kita masuk lagi resepi yer jgn jemu lak masuk fp ni sbb asyik gambar kueh aje.skrg ni aku tengah berjinak2 dgn kueh2 tradisional pulak asyik masak kueh moden aje jemu jugak yg tukang makan.

bye..bye..


[<<  <  1  2  3  4  5  [6]  7  8  9  10  11  12  13  14  15  >  >>]    [Archive]

© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net