SYARIFATUL ATIQAH & SHARIFATUL SHAFIKA Only my twin daughter & home life
By: nor marlida

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
[<<  <  1  2  3  4  [5]  6  7  8  9  10  11  12  13  14  15  >  >>]    [Archive]
Saturday, 21-Aug-2010 00:56 Email | Share | | Bookmark
MENU BERBUKA 9 & 10 RAMADHAN

 
 
 
View all 11 photos...
Salam ramadhan buat semua....

Harap2 seme kawan2 masih dpt meneruskan ibadah puasa dgn sempurna walaupun keadaan skrg ni musim org sakit.Tp klu dah sakit tu melarat2 tak kan nak puasa kan,cuma utk aku skrg ni alhamdulillah setiap kali puasa aku tak pernah kena sakit teruk paling apapun pening2 lalat sbb tekanan darah rendah klu kena mcm tu aku dah mula nak pitam tp bila kena mcm tu aku selalu berdoa supaya aku dpt meneruskan juga puasa hari tu sbb jika nak berganti bukan tak blh tp sempatkah kita ganti???mana tau usia kita dah tak panjang.Sedih aku tegok berita kisah 2 beranak yg kemalangan kat Trg tu klu tengok rupa kereta tu langsung dah takde rupa kereta dah tp tulah dah ajal mereka sama2 lah kita sedekahkan al-fathihah buat mereka.Itu kisah org yg aku tak kenali ini kisah dlm kaum keluarga ku pula.
Semalam spt biasa setiap kali waktu lunch(tak kira bln posa ke idak posa)aku mesti call mama tiap2 hari tp kadang2 ada gak skip tp yg pasti mesti wajib ler setiap hari aku call klu tak aku yg call mama yg call(ni biasanya klu hari minggu ler duk umah melayan budak kembar tu sampai terlupa nak call mama).Tiba2 mama ckp ayah chik accident masa nak blk umah,terkejut jap aku.Ayah chik ni abang mama yg no 3(klu tak salah sbb sblh mama cuma ada 2 org pakcik aje satu arwah ayah ngah dan satu ayah chik yg no 1 satu aku tak tau lah mgkin meninggal masa baby aku pun ingat2 lupa sejarah keluarga mama ni he..he..blh harap punya anak) Aku tanya mcm mana blh accident,mama ckp ayah chik blk dr pasar dlm kul 10 pg bila dia nak masuk simpang ke kanan tiba2 datang motor langgar cuma yg tak pasti motor yg langgar tu dr arah mana.Klu arah yg sama motor tu yg salah klu arah yg bertentangan ayah chik yg salah,tak tau lah sbb masa aku call kul 1.30 tgh tu ayah chik blm sedarkan diri lagi.dengarnya kakinya patah tp doc masih nak buat pemeriksaan lanjut lagi takut ada masalah dalaman lain doc nak scan dgn teliti.Harap2 ayah chik cepat sedar sbb mama kata dia pun tiba2 jd gugup ja bila dgr papa bg tau abang dia accident.Musim2 raya ni selalu lah ada kemalangan aku kadang rasa takut bila nak jln jauh ni tp nak kena blk kg jauh gak tak kan nak beraya kat umah KL ni mana syok.Sbb tu setiap kali kami nak berjalan jauh abah mesti check kete betul2 lepas tu nak melangkah keluar rumah dibaca doa nak memulakan perjalanan baca doa sbb katanya doa yg kita baca tu jika ajal kita sampai kita tak akan mati dlm perjalanan kita pasti akan pulang ke rumah juga dan ajal tetap ajal.

Quote:
Td dlm kul 1 lebih aku call mama tanya keadaan ayah chik,mama ckp hospital Dungun dah hantar ayah chik ke HKT sbb ayah chik byk hilang darah lepas tu kaki patah,tangan patah urat keting pun putus dan yg paling apa sejak accident ayah chik masih belum sedarkan diri sampai hari ni.skrg ni doc masukkan besi mana tempat patah.doc ckp kecederaan pd otak tak ada.mama ada tanya aku ada harapkan klu dah masuk besi?aku cuma ckp insyaallah tak tau nak kata apa.doakan lah keselamatan pakcik ida yer



Menu berbuka hari Khamis

Sekarang ni kita cite pasal masak2 pulak yer.Nasi goreng oregano ni aku teruja tengok kat dapur ummi jd bila dia tayang nasi goreng utk aiman tu aku terus cop utk buat buka posa.jd masa sahur hari khamis aku sengaja masak nasi lebih utk buat nasi goreng ni.Nasi goreng ni memang sedap bagi aku dan isi rumah lah sbb abah menambah mkn nya budak2 pun mkn mcm sedap aje takde bunyi(kembar ni klu mkn tak sedap terus ckp bu tak chedaplah).T.Q kak ummi syer this resepi.aku memang suka masuk blog kak ummi klu posa2 ni sbb menu2nya memang sesuai utk org yg bekerja bkn apa nak masak tak ambik masa sgt he..he..jom tengok resepi tp aku ada lah ejas sikit ikut keadaan semasa he..he..


Quote:



NASI GORENG OREGANO (My Style)
sumber ummizaihadi-homesweethome

Bahan:-
3 mangkuk nasi putih
150 gm daging - dihiris nipis/kecil(ambik daging yg dah siap rebus dr gerai ler)

5 tangkai cili padi - diketuk(ibu tak letak sbb nak bg kembar mkn sekali)
1 biji bawang besar Holland - didadu
3 ulas bawang putih - dicincang
1 kiub pati ayam

1 sudu teh lada hitam yg dikisar
1/2 sudu teh lada sulah
1 sudu makan dried oregano

2 tangkai cili hijau - dipotong serong
1 biji telor

1/2 batang lobak merah - dihiris halus btg mancis
1 1/2 cawan air - untuk rebus daging(tak letak sbb guna daging sup)

minyak untuk menggoreng nasi



Cara-Cara:-

Masukkan air dan daging yang telah dibersihkan di dalam kuali untuk menggoreng nasi. Rebus/masak hingga daging empuk dan air dalam kuali hampir2 kering.(ibu skip proses ni)
Bila air telah kering, terus masukkan minyak dalam kuali yang berisi daging tadi dan goreng sekejap daging.(ibu tumiskan bwg dulu kemudian baru masukkan daging)
Masukkan bawang besar dan bawang putih dan kacau hingga bawang layu.
Masukkan kiub pati ayam, lada hitam, lada sulah, lobak merah dan oregano. Kacau.
Masukkan nasi putih dan kacau rata sekejap sebelum masukkan garam secukup rasa.
Kemudian tolak nasi ketepi kuali sikit dan pecahkan telor di dalam kuali. Gaul rata dengan nasi.

Kacau balik nasi hingga nampak berasap masukkan cili hijau. Kacau rata sebentar dan tutup api. Hidangkan


Badak berendam ni buat atas permintaan abah,masa hari niaga tu abah ada lah suruh aku gi beli tp aku jwb tak lulus utk aku beli klu abah beli lg tak lulus(abah ni cerewet sikit bab mknan beli ni)nanti ler ibu buat.Itu pasalnya bila dah tak niaga aku masak lah si badak ni,abah minat sgt si badak ni tiap kali bulan posa mesti kueh ni wajib di beli kat bazar tp semenjak dua menjak aku duk layan fp ni apa2 abah nak mkn aku masak sendiri.yelah baik laki mkn air tangan bini sendiri dr mkn air tangan org he..he..mama yg ckp yer sbb ni ler ubat pengasih utk suami2 dan utk anak2 sekali.(psstt..mama aku pun mcm ni tau tiap kali papa mintak nak mkn apa mesti mama masakan walaupun zaman tu maan ada tenet lagi harapkan majalah ajelah)ok tengok resepi yg aku buat ni

Quote:


BADAK BERENDAM

Bahan-bahan ( -+20 biji )
Bahan doh:
1 cawan tepung pulut
160ml air(masukkan sedikit demi sedikit sehingga menjadi doh)
1/2 sk garam

Bahan Inti:
100g gula merah
100ml air
120g kelapa parut (putih)
1 helai daun pandan
1/2 sk garam

Bahan kuah:
500ml santan (1 biji kelapa)
2sb tepung beras
garam secukupnya

Cara-cara
Inti: Masak gula merah dan air hingga larut, masuk garam, kelapa parut dan dan daun pandan. Kacau hingga agak kering. Biar kan sejuk
Doh: Gaul tepung pulut, garam dan air secukunya hingga doh jadi lembut. Masukkan inti dan bentukkan bebola sebesar guli.
Masak air panas bila dah mendidih masukkan bebola pulut tadi bila berbola td timbul angkat dan rendam ke dlm air sejuk(tujuannya tak mau berbola ni melekat sesama sendiri)
Bancuh bahan utk kuah dlm periuk sehingga rata kemudian masukkan berbola td kedlm kuah dan masak sambil di kacau perlahan-lahan supaya tak hangit bila dah mendidih boleh lah tutup api dan sedia di hidang.


Haa..ni pulak menu berbuka semalam.Aku nampak mcm sedap aje tengok kat umah budak Koi tu(koi sejak dua menjak ni rajin update bloh mcm2 dimasak nya)Dulu aku pernah tengok kak rus masak mee udang ni dah sipa print resepi tp tak buat pun.smlm aku tengok resepi Koi@Midza ni mcm senang dan best lagi pun semua bahan ada kat umah so layan aje lah.aku tanya lah chef kat umah apa mcm rasanya ada mcm mee udang tak?sbb aku tak pernah mkn mee udang.Yg chef pun jawab dia sendiri pun tak pernah mkn mee udang(apa punya chef lah)lepas mkn abis setengah mangkuk baru dia ckp betul2 rasa mee udang ,aku pun jeling ler asal pulak tadi ckp tak pernah mkn abah jwb sbb ada udang.adoi lah abah ni buat lawak pulak waktu berbuka ni.Tp aku rasa memang sedap lah kembar dlm pedas2 tu boleh mkn dan ckp sedap he..he..kembang jap ibu.


Quote:

MEE UDANG - my style (utk 2-3 org mkn)
sumber Koi

Bahan2 :
10 ekor udang sedang
1 biji bawang putih*blend
2 biji bawang merah*blend
1 biji kentang sederhana besar-direbus*blend(ibu tak letak sbb takde stok kentang kat umah ingat kan ada)
2 sb udang kering*blend
3 sudu cili kisar/cili boh
1 biji telur
1 ketul kuib ikan bilis(letak 1/2 aje)
2 st tepung jagung - dicampur dgn sedikit air (optional)
sedikit minyak tuk menumis
3 cawan air
garam,gula
mee - dicelur
sayur :
karot
tomato
sawi
sudip jagung
cili padi/cili merah
hiasan :
bawang goreng
daun sup
daun bawang
tahu
fishcake
limau kasturi


Cara :
1. Panaskan minyak kemudian tumiskan cili kisar/cili boh dan bahan blend smpi garing/pecah minyak
2. Masukkan 2 ekor udang, kiub ikan bilis dan air biarkan sampai mendidih
3. Apabila mendidih masukkan karot,btg sawi,cili padi biarkan seketika kemudian masukkan tomato, daun sawi dan telur.
4. Masukkan tepung jagung tuk memekatkan kuah,biarkan sehingga telur masak tutup api
5. Masukkan mee dlm mangkuk kemudian kuah dan hiaskan dgn tahu,fishcake,daun bwg & sup


Ini pulak aku tengok comel aje udang ni kat umah kak rabiatun.Biasanya org aje pakai sanggul, ni udang pun ada sanggul gak jd nak rasa udang sanggul ni try ler memang sedap ranggup krukkk..krukkk..adik siap ambik sanggul ni mkn dgn kuah mee udang tu.adik ni memang suka dgn udang ni tu pasal dia sorang mkn 4 ekor udang sanggul ni.aku mkn mcm tu aje takde cicah sos pun sedap rasa mcm makan mamie pun ada.Resepi ni datang dari mat gebu pastu dipanjangkan oleh kak rabiatun dan sekarang aku pulak yg copy he..he..mintak halal yer

Quote:

UDANG SANGGUL
copy rabiatunsweettouch

BAHAN-BAHANNYA
12 ekor udang besar(ibu guna udang sederhana)
1/2 camca teh serbuk lada hitam yang baru dikisar
Sedikit garam
2 keping mee telur "CINTAN" (ibu guna maggie)
Sedikit serbuk lada hitam
Hirisan daun bawang untuk hiasan
Sos pilihan

CARA MEMBUATNYA
1.Udang dikupas kulit, tinggalkan bahagian ekornya,(ibu tinggal gak kepala udang tu bg nampak cantik sikit) buang urat belakang, cuci dan toskan. Buat hingga siap. Kemudian lap kering dengan paper towel. Lumur udang tadi dengan 1/2 camca teh serbuk lada hitam dan sedikit garam. Gaul rata dan ketepikan.
2.Celur mee telur tadi hingga lembut8ibu celur setengah masak aje (biar mee panjang2, jangan kerat), toskan dan gaul dengan sedikit minyak masak. Biar sejuk sedikit. Bahagikan mee tadi kepada 12 bahagian.
3.Ambil 1 ekor udang tadi dan balut dengan 1 bahagian mee, seperti sanggul. Kepal2 kan sedikit biar elok bentuknya. Alih dalam pinggan. Buat hingga siap.
4.Panaskan minyak untuk goreng terendam. Ambil 1 udang sanggul dan berhati2 masukkan ke dalam minyak tadi, pastikan anda menggoreng 3 atau 4 sekali goreng. Biar kuning keemasan dan gunakan api sederhana.
5.Angkat dan toskan. Letak atas paper towel dan biar minyaknya terserap. Buat hingga selesai. Tabur hirisan daun bawang dan serbuk lada hitam sebelum dihidangkan bersama sos pilihan....Selamat mencuba..


bubur pulut hitam ni pun masak utk berbuka smlm sbbnya abah masa aku sibuk nak masak badak berendam dai sibuk pulak suruh masak bubur pulut hitam so kena Q masak ke esokkan harinya smlmlah.

Sotong ni masak utk sahur pg td.sedap sgt rasa sotong ni klu ku tahu dah lama aku masak lauk ni.nak masak pun senang dan mudah lain kali boleh masak lagi ni.aku guna sotong kecil2 tu pasal takde cantik berbunga2 mcm org lain punya

Quote:

SOTONG ORIENTAL
(sumber Madiha)

Bahan2
500 gm sotong ~ bersihkan & potong kemudian dicelur sebentar & tos
1 tangkai daun kari
5 ulas bwg merah ~ hiris
3 ulas bwh putih ~ cincang
garam & gula secukup rasa
1 biji cili hijau ~ hiris (MaDiHaA tambah)

Bahan2 ini dicampur jadikan pes
2 s/b pes tom yam
2 s/k rempah kari ikan
1 1/2 s/b sos tiram
2 s/k sos ikan
6 s/b air panas

Cara Menyediakan
1. Panaskan minyak dan masukkan daun kari, bawang merah, bwg putih dan tumis hingga kekuningan.
2. Campurkan bahan2 pes tadi dan gaul rata & biar lebih kurang 3 minit.
3. Masukkan sotong dan cili hijau.. kacau rata. Masukkan garam (jika perlu) & gula & masak selama 5 minit. Sedia utk dihidangkan


Dapat keje sekolah dari Kak rus hu..hu..dah agak dah mesti kena punya cuma lambat dgn cepat aje nanti kita wat yer kak rus,ni nak wat keje opis dulu tp kita letak siap homework tu kat sini


Soalan 1: Adakah anda rasa HOT........?
tak HOT sejuk sgt kat dlm opis siap pakai baju sejuk lagi katluar tu dah drummm..drummm....nak hujan daaa..
Soalan 2: Upload wallpaper PC/laptop yang anda guna sekarang.

Soalan 3: Cerita pasal gambar ni....?
nak citer apa yer ni gambar yg ada dlm pc opis ni sebelum ni aku letak gambar kembar tp tu gamabr masa baby jd nak tukar ler lain pulak.Aku suka tengok permandangan matahari terbenam nimerah menyalah dan sememang nya aku suka dgn warna merah dr kecik sampai ke tua aku mesti ada baju colour merah.warna merah ni bg aku semangat hu..hu..iyer ke?
Soalan 4: Kali terakhir makan pizza.....?
tak tau ler bila masa tp rasany masa n3 last aku wat pizza kat fp ni dlm bln 4 ke 5
Soalan 5: Lagu terakhir anda dengar....?

lagu ni sy set utk msg hp sy sbb tu lagu ni yg selalu sy dengar
Soalan 6: Apa yang anda buat selain selesaikan tag ini...?
buat credit control kat opis ni call seme driver yg byk hutang suruh dia bayor hutang co...mcm ceti lak
Soalan 7: Selain nama sendiri anda dipanggil nama ape...?
angah utk family
marlida or ida utk kwn cyber dan kawan2 sekolah/belajar
Cik Ida or Cekngah utk anak2 sepupu
Lida ni nama masa praktikal kat audit firm dulu dan nama ni lah yg paling tak best rasanya
marlis masa zaman cinta monyet kah..kah..takde lah masa sekolah suka guna nama pena ni
Soalan 8: Tag lagi 5 orang
sape yg rajin nak wat keje sekolah silalah ambik aku tak tau nak tag sape sbb kebanyakan nya mcm dah dpt aje tp klu tak letak nama mesti tak buat kan ok mula2
1.mariah
2.shieda@nuanza
3.kh@kak hanaz
4.kak za@ainidelight
5.azura
Soalan 9: Siapa orang no. 1.....?
adik ku yg rajin buat mcm2 bisnes tp amat susah nak update fp
Soalan 10: Katakan sesuatu pada orang no. 5...?
zura ku suka gambar2 kehidupan mu..
Soalan 11: No.3 ade hubungan ape dan sape.....?
seorg kakak yg dulunya kenal di dlm alam cyber sehingga bertemu di alam nyata
Soalan 12: Bagaimana pula dengan no. 2...?
Shieda ni dulunya suka cuba menu2 diet skrg ni entah lah masih ada menu diet ke diot he..he..
Soalan 13: Kata-kata cinta dengan orang no. 4....?
kak za aku cintakan kek marbel mu itu..jgn marah memang aku suak tengok kek marbel tu sampai kecek resepi lah
Soalan 14: Berikan 5 fakta yang anda tahu pasal orang yang anda tag....?
semua org ni ada fp
semua suka masak dan pandai masak
semuanya surirumah walaupun ada gak yg setengah surirumah,keje daaaa..
teman di alam maya
semuanya tak loket ilmu hu..hu..dah lah aku tak tau nak kata apa lagi
ok bye..bye..


Monday, 16-Aug-2010 03:37 Email | Share | | Bookmark
MAJLIS PENYERAHAN LESEN PENJAJA PPR PUDU ULU

 
 
 
View all 16 photos...
Salam...

Hari ni aku sgt2 lah mengantuk jd tak mau citer panjang layan aje resepi serkut raya yg aku buat masa cuti weekend ni tp dah abis setengah dah entah sempat buat raya ke idak ni.Lagi2 menu sambilan utk berbuka ler.

Quote:


DADAR LAUK SAMARINDA
copy dr rumah kak nor secubit garam dan Izah Muffin
Source: Buku aneka Hidangan SARAPAN

Bahan-bahan:
610 gm air(ibu lebihkan sikit air jd 700 ml sbb nampak pekat sgt)
300 gm tepung gandum
1 biji telur
1 sudu makan tepung jagung
1 sudu makan minyak jagung (saya guna minyak masak biasa je)
1 sudu teh garam
Sedikit pewarna kuning

Bahan inti:
20 gm rempah kari ikan
1 tin sardin - dihancurkan (saya guna tin kecil)
1/2 biji kentang- yang ni saya tambah
100 ml air
4 biji cili merah hiris (saya tumbuk cili padi)
2 biji bawang besar
5 sudu makan minyak masak
5 ulas bawang putih cincang
garam dan gula secukup rasa

Cara membuatnya:
1. Campurkan semua adunan hingga menjadi seperti adunan goreng pisang.
2. Kemudian masak di atas kuali dan leperkan secara membulat satu persatu hingga habis. Ketepikan.
3. Untuk membuat inti, panaskan minyak, dan tumis bawang besar dan putih hingga naik bau.
4. Masukkan rempah kari dan sikit air dan masak hingga terbit minyak.
5. Masukkan kentang, sardin, cili, garam dan gula dan tunggu hingga masak.
6. Ambil dadar tadi, letakkan inti di atasnya dan gulung. Sedia untuk di hidang.

** K.Nor guna botol mayo yg aritu utk buat stripe kat atas dadar tu
Kalau sapa2 nak buat gitu, asingkan sket adunan dan warnakan dgn warna yg kontra dgn warna asas dadar.
Lepas dah lenggang dadar tu dan dah kering permukaan atasnya, picit adunan yg dlm botol mayo tu.
Biarkan hingga adunan strip masak baru la diangkat
Terbalikkan atas dulang, isikan inti dan baru la digulung.
Sebaiknya sejukkan sekejap dadar sebelum mulakan proses meletak inti dan menggulung supaya dadar kita tak pecah

ibu punya dadar tu tetap pecah gak walaupun gulung bila dah sejuk tak tau nape



Popia Vietnam letak inti cendawan + ayam +carrot main hentam aje apa yg ada.Bln posa jd rasa tak sedap ler

Quote:

ResepiEgglessButterCookies
copy nalovelykitchen.blogspot

Bahan-bahan:
•130 gram butter
•60 gram gula castor
•150 tepung gandum
•40 gram tepung jagung
Cara Membuatnya :
1.Ayak tepung gandum bersama dengan tepung jagung.
2.Pukul Butter dan gula sehingga kembang.
3.Masukkan tepung dan gaul rata.
4.Ambil sedikit adunan dan bulat-bulatkan.
5.Kemudian tekan menggunakan garfu.
6.Bakar dengan suhu 180 degree selama 15 - 20 minit atau sehingga keperangan.
7.Sejukkan di atas redai dan simpan di dalam bekas kedap udara. Selamat Mencuba!
Note : Boleh kurangkan 10gram tepung jagung supaya doh lebih lembut jika mahu menggunakan acuan SAWA atau acuan samperit atau acuan bunga dahlia



Quote:


TART NENAS GEBU
copy jasmeen.fotopages.
Sumber : Ita-Delight

BAHAN A

250 GM BUTTER
2 STEH GULA KASTOR
2 BIJI KUNING TELUR
2 STEH ESEN VANILLA

B.
200 GM TEPUNG JAGUNG
180 GM TEPUNG GANDUM


HIASAN:

JAM NENAS SECUKUPNYA
PAPER CUP
KUNING TELUR UNTUK SAPU

1. SEBATIKAN SEMUA BAHAN A
2. MASUKKAN BAHAN B DAN SEBATIKAN MENJADI DOH YANG LEMBUT.
3. MASUKKAN KEDALAM ACUAN TART GULUNG DAN TARIK PANJANG..
4. LETAK INTI DI TENGAH DAN GULUNG.. SEBAIKNYA GUNA TART GULUNG YANG BERWARNA GOLD.
5. MASUKKAN KEDALAM PAPER CUP DAN SAPU KUNING TELUR DI ATASNYA.
6. BAKAR 25 MINIT

Kak meen buat satu adunan ni dpt bih krg 70biji (saya wat besor2..)
Ibu buat letak dlm paper cup tu dpt 140 biji


Quote:


ttp://yateasybakes.blogspot.com/
Ingredients:

600 ml water
120 gram sugar
8 gram agar agar powder
3 pandan leaves
300 ml milk
200 ml coconut milk
A few drop of pandan paste

1. In a medium size saucepan bring the water, agar agar power and pandan leaves to boil. Let it boil for 3 minute until agar agar powder dissolves.
2. Add in sugar; continue to stir until sugar dissolved. Lastly pour in the milk and coconut milk. Turn down the heat and bring the mixture to a slow simmer. Turn off the heat and remove the pandan leaves.
3. Remove ¾ of the mixture and add in a small drop of pandan paste. Pour into prepared pan or mould. Let it set before pouring the balance of the agar agar (white portion) mixture on top. Let it set and serve cold.

Note~ smlm ibu masak guna susu segar tak best rasanya lain kalau mesti guna susu cair+santan baru best.



Quote:


CORNFLAKES MADU
copy hanieliza.fotopages.

Bahan A
150 gm butter
90 gm gula kastor
5 s/b madu

Bahan B
150 gm cornflakes [ramaskan sikit]
100 gm bubble rice
100 gm badam cincang panggang

Hiasan
Coklat cair
Coloring rice atau Coklat rice

Cara
1. Panaskan bahan A sehingga butter cair.
2. Masukkan Bahan B dan gaulkan rata.
3. Sudukan dalam paper-cup kecil.
4. Bakar dalam oven yg telah dipanaskan suhu 170'C selama 10-12 minit.
5. Sejukkan dan hiaskan dengan coklat cair dan coloring rice/coklat rice
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~


Pada tanggal 14 Aug 2010 lepas ada majlis penyerahan lesen penjaja oleh Dato' Syed Ali wakil rakyat bahagian cheras.Dato' Syed Ali sendiri yg menyampaikan lesen penjaja di setiap gerai dan yg bestnya setiap gerai beliau akan belanja he..he..ni yg syok nya ni kat gerai bihun sup siap2 order 10 beg gerai 2 lain tak tau ler tp nampak byk gak.semua makanan tu bkn utk diri nya tp sedekah pd penduduk2 kat situ gak.




ok bye..bye..



Friday, 13-Aug-2010 01:07 Email | Share | | Bookmark
NASI AYAM GORENG DAN TEPUNG PELITA

 
 
 
View all 4 photos...
Salam
Alhamdulillah hari ni dah masuk hari ke 3 kita berpuasa,masih jauh perjalanan.Aku suka bila bulan puasa ni terasa satu perasaan yg aman aje walaupun sesuatu yg berlaku tu boleh menyakikat hati,jika sebelum ni perkara tu boleh membuatkan hatiku terbakar tp bila masuk bulan ramadhan aje hati ni hanya berkata sabar..sabar..sesuatu tu pasti ada hikmahnya.(bulan2 yg tak ramadhan tu mungkin byk sgt setan kot duk menghasut itu kejap baik kejap jd jahat he..he..) apapun ramadhan sememangnya bulan mulia dan bulan kita beramal ibadat.Dah nak jd ustazah pulak ke aku ni nanti kang ada pulok adik ipar aku ckp angah dah jd ustazah.Dah lah layan menu bulan posa pulak.

Tepung pelita ni aku buat semalam,terasa pulak anak tekak ni nak mkn yg sejuk2 manis lemak2 gitu.Itu pun anak tekak terasa kes tengok kat dapur sape entah duk tayang tepung pelita versi plastik mcm yg aku buat gak.Biasa org buat guna daun pisang tp kita guna bekas plastik,takpe janji dpt buat.Tahun2 sblm ni kita org main beli aje cuma tahun ni sbb niaga kat gerai bihun sup utara jd tak sempat nak ronda2 cari mkn.Dulu masa abah niaga nasi briani kat pasar sentul memang byk masa sbb kul 6.30 ptg seme jualan abah dah clear kadang2 brg2 seme dah siap kemas masuk van.Tp kali ni tukar sikit jual bihun sup lgpun abah mcm dah tak semangat nak jual nasi briani lagi sbb org kuat nya dah takde klu kawan masih ingat kisah kawan baik abah meninggal itu lah kawan yg selalu tolong dia niaga.Ok jom layan resepi tepung pelita ni tp ni versi plastik bukan daun pisang dan bulan original terengganu klu resepi terengganu takde warna hijau tu.Aku buat 8 bekas aje jd ejas2 lah sukatan tu

Quote:

RESIPI TEPUNG PELITA
copy yatiecooking.blogspot

BAHAN-BAHAN:
Tepung Beras
Daun Pandan (dptkan pati air daun pandan)
Pewarna Hijau (jika suka)
Santan
Gula
Garam
Air
Daun Pisang dibuat acuan 4 segi

LAPISAN BAWAH
Daun Pandan dlm 10 helai dihancurkan dgn sedikit air utk dptkan pati air daun pandan
1 cwn tepung beras + 3 cwn air + air daun pandan (kalu malas nak buat nie, cuma masukkan perisan pandan + pewarna hijau skit)
sebatikan semuanya

LAPISAN ATAS
1 cwn tepung beras + 4 cwn santan + sedikit garam (utk bagi rasa lemak)
sebatikan semuanya

CARA MEMBUAT
Dimulakan dgn lapisan bawah, dimasukkan gula 1 sudu kecil ke dlm acuan daun pisang + dimasukkan lapisan bawah (bewarna hijau) memenuhi setengah acuan daun pisang
dikukus sehingga masak & dikeluarkan
Selepas lapisan bawah masak, masukkan adunan lapisan atas memenuhi acuan daun pisang & dikukus sekali lagi hingga masak.
Sudah siap & boleh le dimkn.


Kuih tepung pelita amat banyak didapati ketika menjelang bulan puasa. Ibu suka menikmati kuih tepung pelita ini jika disejukkan terlebih dahulu didalam peti ais.


Kisah nasi ayam goreng ni pulak aku masak utk sahur pg semalam.mesti ada yg ckp ni rajin benor idam masak nasi berpesen pg2 buta yer.(itu pun klu ada yg ckp lah)aku kenalah masak utk sahur sbb waktu berbuka asyik duk kat gerai aje mana nak sempat masak2 nya nak beli pun kurang menepati citarasa last2 kita org buka dgn air @ kurma pastu mkn bihun sup sendiri(hai kedekut tul dia ni kan he..he...bkn kedekut nak jimat..bkn lah benornya kami tak sempat beli time nak gi beli org tengah penuh bila kita dah abis jual org lain pun tinggal dah tak berapa tu yg jd gitu tu.Ok jom layan nasi ni pulak senang aje masak pejam mata pun blh masak.Aku masak cuma 1 cawan aje kira 1/4 dr resepi ler.tocer..tocer..pd yg bg resepi yer


Quote:
NASI AYAM GORENG
Sumber : meh jah (copy dari midza)ibu copy pulak dr madiha

Bahan-bahannya:

Bahan untuk ayam :
* 1 ekor ayam- di potong 12 ketul (tak kira pun potong berapa.. belasah jek)
* 2 sudu kecil garam*
* 1 sudu besar serbuk kunyit*
* 1 sudu besar rempah kari*

Caranya=
> ayam di potong 12, bersihkan dan toskan....gaulkan bersama garam, serbuk kunyit dan serbuk kari....perap sebentar dan goreng seperti biasa...(jngn garing sangat)
* Setelah siap, angkat ayam dan ketepikan dahulu.

Bahan Utk Masak Nasi
1 sudu rempah kari
1 inci halia-tumbuk kasar
4 ulas bawang merah-tumbuk kasar
2 ulas bawang putih-tumbuk kasar
1/2 labu bawang besar-potong dadu
2 inci kulit kayu manis
2 biji buah pelaga
3 kuntum bunga lawang
sedikit kiub ayam
sedikit garam dan sedikit serbuk lada hitam
2 bay leaves/ daun ketumbar
4 cawan beras basmathi-cuci toskan(ibu guna beras siam wangi aje)
4 1/2 cwn air
1/2 cwn susu cair
sedikit minyak
& sedikit marjerin (MaDiHaA tambah ibu pun letak gak)

Cara-Caranya:
1. Panaskan minyak & sedikit marjerin, tumiskan bunga lawang, kayu manis dan buah pelaga serta bahan bahan yang ditumbuk, serbuk lada hitam dan rempah kari hingga wangi.
2. Masukkan beras dan kacau hingga sebati atau mesra rempah2 tadi. Tuangkan 1/2 susu cair dan 4 1/2 cawan air.
3. Susunkan ayam goreng diatasnya dan masukkan garam, kiub ayam dan daun ketumbar. Masak nasi hingga masak.Ibu masak guna rice cooker klu mak tau masak guna dapur gas tengok madiha yer


Hari last mkn siang aku terasa nak mkn apple pai tp malas nak buat doh tepung jd ambik pastry segera jdkan apple puff


Ok..ok..dah abis citer jd skrg sambung keje opis blk yer


Tuesday, 10-Aug-2010 04:51 Email | Share | | Bookmark
SALAM RAMADHAN AL-MUBARAK

 
 
 
View all 18 photos...


Salam Ramadhan buat semua..

Insyaallah besok kita semua akan memulakan rukun islam yg ke 4 iaitu berpuasa di bulan ramadhan dan bersempena bulan yg mulia itu menjelma aku ingin memohon seribu kemaafan sepanjang aku bersiaran di ruangan fp atau pun blog membuatkan org rasa tak puas hati dgn sikip ku tp itu lah diriku yg sebenar.sama2lah kita mulakan ibadat puasa ni penuh kesabaran dan kesyukuran moga setiap ibadah yg kita lakukan diberi ganjaran yg mulia

Sementara masih ada baki beberapa jam bulan syaban ni aku nak tayang dulu masakan ku beberapa hari lepas mana tau kot2 ada yg minat nak buat masa berbuka nanti ke




pulut panggang bonda

n3 akan bersambung nanti yer..
Buat pulut panggang ni minggu lepas buat pun tak byk 8 biji aje tu pun 3 biji masuk frozen he..he..klu dah takde org mkn mcm tu lah buat sikit pun berhari2 kena simpan.Abah kureng sikit klu bab2 pulut2 ni dia kata angina tp klu tiba angina dia pulak nak ngadap tak hengat.Best pulut ni terutama intinya memang kena dgn selera.kembar pun bkn main suka lg mkn pulut panggang ni Cuma aku aje yg rasa leceh nak buat sbb aku tak reti nak balut he..he..padahal dulu arwah makcik aku memang penjual pulut panggang ni dan blh dikatakan hari2 aku tolong dia buat pulut panggang ni bkn tolong apa.aku suka ngecek/ngedeng pulut yg setengah masak yg baru di gaul dgn santan pekat tu.rasanya best sgt sampai skrg aku suka mkn Cuma klu wat sendiri rasa tak best pulak klu org lain buat aku rasa sedap he..he..klu mama masak pulut mesti aku suruh asingkan satu bekas pulut + santan mkn panas2 rasa lemak2 tp masa kecik org tak bg katanya kembong perut nanti.Hai panjang pulak cerita aku ni dah lah layan aje resepi ni

Quote:
PULUT PANGGANG BONDA
http://resepi.mesra.net/Detailed/20313.shtml

3 cawan beras pulut (ibu rendam dulu beras ni ng lembut)
2 cawan santan cair (ibu letak garam dan gula dlm santan ni bg rasa manis2 lemak)
daun pisang secukupnya
lidi kelapa

bahan inti:
1 biji kelapa parut
10 batang serai
100 gram udang geragau (ibu gantikan dgn udang kering lg wangi baunya dan sedap rasanya)
20 ulas cili padi
5 tangkai cili kering
5 ulas bawang merah kecil
5 ulas bawang putih
1 cawan gula
2 sudu teh garam
cara memasak inti:
-kisar serai, udang geragau,cili padi,cili kering,bawang putih dan bawamg merah sehingga halus
-tumis bahan yang dikisar sehingga naik bau.
-masukkan kelapa, gula dan garam secukup rasa.masak selama setengah jam sehingga inti kering
cara memasak pulut:
-kukus pulut selama dua puluh minit
-angkat pulut setelah masak dari dapur dan kacau bersama santan sehingga sebati
cara membuat:
-layur daun pisang terlebih dulu
-ambil dalam 1 1/2 pulut dan leperkan di atas daun pisang.kemudian letakkan inti di atas pulut dan gulung dgn rapat dan kemas.cucuk dengan lidi pada hujung dan pangkal.
-bakar di atas dapur dengan api yang perlahan selama 3 minit
-kemudian angkat dan hidangkan


Aku buat cc ni jumaat lepas sbb nak bg jiran2 kat umah sekali dgn kek coklat tu.Dah lama nak try resepi cc dr tokey kek Damira tu tp asyik tertangguh aje jd dgn niat nak bersedekah sblm ramadhan ni aku pun buat lah cc ni dan bg 2 kat jiran Cuma masa buat cc tu aku tak jumpa vanilla entah masa aku letak masa duk kemas2 brg dapur jd ak tukar letak coffee paste.sedap jugak Cuma manis sikit bg aku resepi lain kali nak kurang.Kat dlm peti ada belen bc jd gatal tangan ler nak deco2 sikit

Quote:

VANILA CUP CAKE
copy fp damira.t.q kak yati

Bahan2nya:

250g butter/margerine
200g gula pasir halus/castor
200g tepung gandum cap sauh (sekiranya menggunakan tepung gandum cap kunci biru dalam peket plastik yang harganya RM1.35 kena lebihkan tepung iaitu 235g)
5 biji telur B
5g baking powder.
1 sudu makan susu sejat/segar
1/4 sudu teh garam
1 sudu teh esen vanila /tukar coffee paste
1 sudu teh butter milk esen

Cara2nya:

1. Pukul butter/margerine bersama gula dan garam hingga betul2 kembang dan gebu. Kalau guna heavy duty mixer lagi senang. Kalau tak ada heavy duty mixer guna hand mixer pun boleh juga tapi ambil masa lama sikit untuk biarkan ianya kembang dan gebu.

2. Setelah butter kembang pecahkan telur satu per satu dan pukul lagi hingga semua telur sebati.

3. Tambahkan susu, esen vanila dan butter milk esen dan pukul lagi hingga sebati.

4. Akhir sekali tambahkan tepung yang telah diayak bersama baking powder. Kacau secara kaup balik sehingga semuanya sebati. Pastikan semua cecair yang terkumpul kat bawah mangkuk adunan tadi telah dikacau sebati dengan tepung.

5. Isikan adunan ke dalam piping bag dan picitkanlah ke dalam paper liner cup yang telah disusun ke dalam muffin tray. Yati isikan hingga 3/4 penuh paper cup tu. Selepas itu ambil tooth pick dan kacau2kan adunan yang telah dituang tadi bagi tujuan untuk membuang udara yang terperangkap dan kek naik cantik sekata.

6. Bakarlah mengikut kesesuaian oven masing2. Oven Yati hanya perlukan 150 degree Celcius untuk tempoh 25 minit.



Lepas tengok kat CT buat kek utk besday dia aku pun nak cuba buat kek ni tp masa tengok resepi kek ni dah dpt agak kek ni mesti manis giler dan sememang nya manis jd aku angkut semua kasi org sbb duk kat umah pun takde sape nak mkn.Kek nya tak mcm CMC agak padat tp lembut klu sape2 tak suka manis elok kurangkan gulanya yer.Lagi satu kek ni kak CT buat kukus aku gi baker he..he..

Quote:

KEK COKLAT
Bahan2:
Bahan A:
2 cawan tepung
1 cawan koko
1 sudu kecil soda bikarbonat
1 sudu kecil serbuk penaik
2 cawan gula halus >ayak sebelum disukat

Bahan B:
4 biji telur
1 cawan marjerin cair
1 cawan susu pekat

Bahan C:
1 cawan air panas didih

Cara2:
1.Panaskan pengukus. Pastikan air kukusan sudah mendidih bila kek hendak dikukus
2.Ayak terus bahan2 A ke dalam mixing bowl. Kacau menggunakan whisk
3.Masukkan bahan B dan kacau sekata
4.Masukkan pula bahan C dan kacau sehingga adunan betul2 sebati
5.Gris loyang dan taburkan tepung/alas kertas minyak.
6.Masukkan adunan ke dalam loyang. (untuk menghasilkan tekstur kek yg benar2 sekata dan x berketul2,Sue tapis adunan semasa memasukkannya ke dalam loyang)
7.Kukus sekurang2nya 1 setengah jam (tutup loyang dengan aluminium foil ketika mengukus)


Ganache:
190 ml whipping cream
200-250g coklat masakan
1/2tbsp coklat emulco
1 tbsp serbuk koko van houten
1 tbsp susu pekat manis
1 tbsp mentega

>>panaskan whipping cream bersama coklat masakan dengan api perlahan sehingga coklat masakan cair,masukkan mentega dan kacau sehingga cair.
>>Masukkan serbuk koko dan susu pekat. Padamkan api.Kacau sebati,sejukkan sepenuhnya dan simpan dalam peti sejuk sebelum dituang ke atas kek yg sudah sejuk sepenuhnya.(kalau boleh kek juga sudah disimpan dalam peti sejuk sebelum dituang ganache

Ibu tak ikut resepi ganache ni guna resepi sendiri aje main agak2



Quote:

Fillet Ayam Dengan Oat
Bahan2
Sekeping dada ayam yg besar agak2 dpt isi ayam dlm satu mangkuk atau beli aje fillet ayam yg dah siap potong panjang2

Bahan perap
5 ulas bwg putih di parut
1 inci halia di parut
½ s/t herba thyme*
½ s/t rosemary * klu takde herba2 yg bertanda* ni pun takpe letak aje rempah melayu
½ s/t basil * ok gak.ibu letak rempah ni sbb memang dah ada stok dekat
1 s/t oregano* umah.
½ s/t serbuk ketumbar
½ s/t serbuk jintan
½ s/t serbuk lada hitam
½ s/t serbuk paprika
1 s/t serbuk knorr pasti sedap(agak2 ler klu dah letak ni garam tu jgn terlebih nanti masin pulak)
Garam

Bahan salut
1 biji telur di pukul sedikit
Oat lebih kurang 1 ½ cawan

Minyak utk mengoreng

Cara2nya
Cuci ayam siap2 dah toskan kemudian perap dgn semua bahan perap lebih kurang ½ jam atau lebih kemudian celupkan kedalam telur dan celupkan pula ked lm oat.salut semua bahagian ayam kemudian blh lah di goreng.
Ayam ni memang sesuai utk mkn2 budak kerana takde tulang ayam yg blh buat budak2 tercekik dan yg penting memang sedap dan masa goreng ayam ni bau nya wangi seakan2 ayam bau KFC.rasanya lg sedap jika tak letak halia.




Roti prata roll ni aku tengok dah ramai yg buatnya sbb senang giler buatnya jd 2 minggu lepas aku pun buat lah gak sbb nya roti prata yg ada dlm stok esbox tu entah berapa kali duk keluar masuk jap peti kecik jap peti beso tp tak di masak2 pun agaknya klu roti ni blh ckp dah lama dia ckp kot.Walaupun begitu kemalasan tetap melanda diri ku ini jd aku beli aje rendang dgn sambal nasi lemak kat bawah he..he..


Quote:
Sumber Resipi : Kak Ummi ( Home Sweet Home )
Bahan :-
5 biji telor - dipukul sedikit
5 keping frozen plain paratha (akak guna jenama Kawan) - kita guna perisa bawang
sedikit daun bawang - hiris halus - xletak
1/2 biji bawang besar - dicincang halus - xletak
sedikit lada sulah -xletak
garam secukup rasa -xletak
sedikit minyak zaitun untuk menggoreng paratha - kita guna butter
beberapa keping slice cheese (jika suka utk dimakan begitu saja) - kita mkn nga kari je

Cara-Cara:-

1.Panaskan non-stick pan dan letakkan beberapa titis minyak zaitun dan goreng paratha hingga sedikit garing kedua2 belah. Buat hingga siap dan ketepikan.
2.Dalam mangkuk lain, campurkan telor bersama bawang, daun bawang, lada sulah dan garam. Kacau rata.
3.Gunakan pan yang sama tadi, letak sedikit minyak dan tuangkan 3 sudu besar adunan telor, biar adunan membulat dan tekapkan segera paratha yang telah digoreng tadi.
4.Masak lebihkurang 2 minit dan bila adunan telor telah melekat pada paratha, angkat ke dalam pinggan leper. Buat hingga habis.
5.Gulungkan terus ketika masih panas. Potong sebesar 1 1/2 inci dan atur dalam pinggan. Hidangkan bersama kuah kari ayam dan sedap dimakan ketika panas2 suam


Citer menu bekal hari jumaat pulak.di sbbkan ms wong cuti maka tinggal ler aku sorang2 kat opis jd aku dah bawak bekal siap2 utk bekpes dgn lunch.klu tengok menu2 aku seme mcm minat mata biru aje kan he..he..benornya nak senang keje pg2.Bese klu aku tak wat bekal aku kirim aje kat budak opis bawah beli nasi bungkus.

Roti yg di isi dgn isi ayam nipis apa ke benda namanya dah lupa lah pulak.aku beli jenis ayamas.tp kan isi ayam ni masin giler you jd jaga2 jgn mkn byk2 ayam ni.


Lagi satu bekal hotdog bahan2 sama Cuma rupa bentuk dan isi nya lain.yelah hoddog dah tentu letak sausage.

Quote:

Nasi Goreng Lada Hitam
Bahan
2 cawan nasi putih
2 ulas bwg putih
2 biji bwg merah
Sedikit isi ayam di potong dadu
1 s/b majerin/Minyak utk menumis
½ s/t serbuk lada hitam
Carrot yg di dadu
Garam dan perasa
Panas kan majerin/minyak dan tumis bawang sampai naik bau kemudian masukkan isi ayam biarkan ayam masak sekejap kemudian masukan lada hitam dan carrot gaul rata kemudian masukan nasi ,garam dan perasa..Masak sehingga rata.


lepastu nasi goreng tu ibu jadikan nasi goreng pataya.yg gambar tu kembar punya sbb tu nampak kempis aje


Quote:

Jemput-jemput Jangung dgn Oat

Bahan2
2 cawan isi jagung
1 cawan oat
1 biji bawang besar
1 cawan tepung
garam dan perasa(ibu guna knorr pasti sedap aje)
air mengikut kesesuaian

campurkan kesemua bahan2 sehingga rata kemudian baru masukkan air sedikit demi sedikit dan gaul rata.selepas itu blh lah di goreng.





bila hujan terasa nak mkn keledek dgn kelapa ni sedapnya.tp sygnya hjn nya kejap aje blm sempat ubi masak matahari dah keluar balik.

Quote:

kalau panas pulak buat coklat ais blended lg ler best.air ni aku buat lepas lunch ahad lepas.cuaca kejap panas kejap mendung tp badan ni rasa berpeluh2 tu pasal buat air ni.

Bahan2
2 s/b serbuk coklat @ milo
2 s/b krimer
1 s/b gula atau mengikut citarasa masing2
2 cwn ais
1 cwn air

masukkan kesemua bahan2 ke dlm blender kemudian blend sehingga ais hancur dan sedia di hidang jika suka blh letak whipping cream kat atas ais blended ni rasa nya lag yummy.



muffin ni buat utk bawak ke nursery kembar.sedap sbb rasa lemak santan tu.
resepi kemudian yer
MUFFIN PANDAN
Sumber : Cari.com (copy FP Rinnchan dan ibu copy madiha)
blh jugak tengok versi mamawandiha.fotopages

Bahan-bahan:
200gm tepung gandum
1 1/2 tsp baking powder
1/2 tsp soda bikabonat
1/2 tsp garam halus
120gm gula castor (MaDiHaA kurangkan ke 100 gm)
200ml santan kelapa (dalam kotak)
100ml minyak jagung
2 biji telur
*1 tsp pandan paste (Boleh bubuh extra kalau nak lebih hijau) takde warna hijau guna warna merah he..he..
*1/2 tsp pandan essence
Bahan topping ikut selera - Almond slices, kismis, ceri etc. ibu guna kelapa kering

Nota :
*Sekiranya tiada pandan paste atau pandan essence, boleh blend 5-7 helai daun pandan bersama 200ml santan di atas dan tapis ya .

Cara-cara:
1. Panaskan oven pada suhu 190 darj cel. Sediakan loyang muffin dan paperliners.
2. Ayak tepung, baking powder, soda bikabonat dan garam halus. Masukkan ke dalam
sebuah mangkuk besar. Campurkan gula halus dan kacau rata menggunakan whisker.
3. Campurkan ke semua bahan basah ke bahan kering. Kaup balikkan sekadar kesemua
bahan bercampur. Adunan akan kelihatan seakan berketul2 sedikit (lumpy).
4. Isikan adunan ke dalam paperliners dan taburkan kepingan almond di atasnya.
5. Bakar selama 20minit.



ni order krimpuf dr amira opis mate aku.sabtu lepas aku off jd bila dia tau aku tak keje mintak aku buatkan krimpuff nak ambik lepas opis jd kebetulan aku memang takde buat apa ok ler


ni pulak order tempeyek dr member2 opis ni blm order utk raya lg ni sbb yg order pun kaum2 cina yg melayu tunggu nak raya baru nak ambik


bye..bye..maaf ler klu sape2 yg tengok fp ni geram,sakit hati sbb posa2 ni duk tayang mcm2 jenis pulak

Quote:
Salam Ida. Tak tau nak comment kat mane. Dah lame tak singgah kat umah Ida. SELAMAT MENYAMBUT RAMADHAN DAN SELAMAT BERPUASA-rizuana

salam rizuana lama tak dengar citer senyap aje.sempena bln ramadhan ni ida ucapakan selamat berpuasa dan klu senang2 dtg lah ke gerai ida.tak kan tak kenal rumah kita takde jauh mana kan kira mcm kampung sebelah menyebelah aje.


KAD RAMADHAN


dr kak-rusnah.fotopages


Wednesday, 4-Aug-2010 01:33 Email | Share | | Bookmark
TAKDE TAJUK LAH..

 
 
 
View all 19 photos...
Salam

Nak kejar masa update ni
susah betul hidup klu ada org dengki ni apa2 pun layan ler menu2 sepanjang minggu lepas yer

Hari ahad lepas aku masak nasi ayam ni duk delay entah berapa kali nak buat tak jd2 resepi entah kali keberapa print dan entah berapa brp byk resepi mcm2 jenis pun ada tp tak jd2 gak.Last2 ahad lepas aku paksakan diri utk mencuba resepi nasi ayam ipoh ni yg resepinya aku ambik dr madiha lah ape lg jom layan resepi nak ajak mkn dah abis dah.



Quote:
NASI AYAM IPOH
Sumber : quinnie@myresip.com
Copy dari blog Ayu dan ibu copy lak dr madiha


METHOD:-
Mula2 buat air rebusan ayam...(bahan2 dalam sup) masukkan semua bahan...kecuali sengkuang dan serbuk lada sulah. tutup periuk dan masak hingga didih.Selepas air mendidih, masukkan ayam. biar ia masak selama 20 minit. selepas 20 minit, angkat ayam tadi dan toskan.



4 mug beras (MaDiHaA masak 3 mug aje & bahan2 lain tu pun dah direduce ikut kesesuaian.. tp resepi ni utk 4 mug beras ye!)
4 1/2 mug air rebusan ayam
2 inci halia*
3 biji bawang putih*
3 helai batang daun bawang (ambik bhgn bawah dia...yg ada buah dia tu sekali)
1 sudu besar minyak bijan
2 sudu besar sos tiram
2 helai daun pandan
4 sudu mentega

Method Untuk Nasi:-
Mula2 masukkan majerin dalam periuk elektrik, biar ia mencair, kemudian masukkan bahan* yg telah di blend. biar naik bau. kemudian masukkan batang bawang dan daun pandan. bila dah layu sikit masukkan sos tiram dan minyak bijan. kacau2 sekejap,kemudian masukkan beras, sedikit garam dan air rebusan ayam. biarkan hingga nasik masak.



Bahan2 Untuk Ayam
1 ekor ayam (MaDiHaA buang kulit.. itu pasal kurang cun ayam ku.. huhu)
3 biji bawang putih*
1 inci halia*
3 sudu besar kicap lemak manis
2 sudu besar sos tiram
1 sudu besar cuka
1 sudu besar madu

Method Untuk Ayam:-
Ayam yg telah di toskan tadi di masukkan kedalam satu magkok besar. masukkan bahan* yg telah di blend dan semua bahan2 lain...kacau2 rata dan biarkan 1/2 jam. selepas ayam diperap, boleh lah digoring atau di bakar dalam oven. kalau nak goring jgn goring terlalu lama...agak2 kaler dia dah bertukar kehitaman boleh diangkat terus.



Bahan2 Untuk Sup
air secukupnya
4 bawang putih diketuk
3 inci halia di hiris
3 helai batang bawang
1 biji sengkuang dipotong dadu
1 sudu besar serbuk lada sulah

Method Untuk Sup:-
Baki air rebusan tadi didihkan kembali bersama sengkuang dan serbuk lada sulah. kalau air rebusan dah berkurangan boleh lah di campur dengan air biasa. masak hingga didih. perasakan sup. (Saya masukkan 1 kuib ayam, garam dan serbuk perasa untuk ini)
selepas semua dah masak, boleh la di makan...cara penyediaan...timun, tomato dipotong nipis2. daun sup dan bawang di potong halus dan di masukkan kedalam sup tadi.



Bahan Untuk Cili:-
10/15 biji cili burung
6 biji cili merah
sedikit halia (ambik dari rebusan)
5/6 biji bawang putih
1 biji limau kasturi/nipis
sedikit air dari air rebusan ayam
garam n gula secukupnya
(Masukkan semua bahan didalam blender dan blend hingga hancur-

Bahan Untuk Kicap:-
5 biji cili burung
sedikit halia (ambik dari rebusan)
4/5 biji bawang putih
kicap secukupnya
air rebusan ayam secukupnya

Tepung jagung di campur dgn air secukupnya (utk pekatkan) ibu tak letak pun tepung2 ni
(Blend semua bahan kecuali tepung jagung. selepas blend isi dalam periuk dan panas kan atas dapur. agak2 dah panas..boleh la di masukkan tepung jagung dicampur air secukupnya utk memekatkan kuah)

note utk kicap dan cili
*blender semua bahan2 kicap dgn cili bahagi 2 kemudian baru campuran kicap dan sebahagian lg baru buat cili.he..he..cara mudah dan senang tak yah buat 2 kali keje

Bahan Hiasan:-
tomato, salad, daun sup dan bawang, timun-(tomatoes, chicnese celery, spring onions and cucumber)



Roti kulit kayu manis ni lak aku buat minggu lepas sbb teliur tengok kat dapur hana comel2 aje roti dia aku mula2 nak wat mcm dia tapi bila dah potong 2roti tu sekali tengok sama besar dgn paper liner tu itu yg blm kembang semangkuk lg last2aku letak dlm loyang senang citer.sedap roti ni bau pun harum semerbak he..he..rasanya aku dah pernah wat roti ni sblm ni tp sbb suka sgt dgn roti ni buat lagi.

Quote:

CINAMON ROLL
http://hanamemories.blogspot.com/
Bahan-bahan
210g tepung roti
56g tepung kek - hana gune tpg gandum
20g susu tepung
42g gula
1/2 sk garam
6g yis
30g telur - kocok2 - baki simpan utk sapu
85g air
84g water roux
25g butter
Filling
1 tsp serbuk cinnamon
30g gula
25g butter - cairkan
Cara-cara
Masukkan bahan2 kering kemudian bahan basah ke dalam breadmaker. Pilih menu Dough. dan ONkan tunggu hingga siap dan kembang dua kali ganda.
Keluarkan doh. Tumbuh2kan bg mengeluarkan angin.
Canaikan membentuk rectangle. Sapu permukaan roti dengan butter. taburkan gula yang telah dicampur dengan serbuk cinnamon. Kemudian gulung kemas. Potong 9 bahagian setiap 3cm.
Masukkan ke dalam loyang. (hana masukkan cup) .Biarkan naik sekali ganda lagi.
Panaskan oven. Sapu permukaan roti dengan baki telur yang dicampur dengan sedikit susu segar@air. Kemudian taburkan lagi dengan serbuk cinnamon dan gula yang berbaki.
Bakar suhu 180 selama 15-20min
Sejukkan di atas redai.


Haa..ni penangan dapur mat gebu pulak.aku saje nak cuba aje bukan mengidam ke apa sbb cik mat ckp budak2 suka org tua suka org tak berapa tua mcm dia pun suka jd aku pun nak mencuba gak lah.dan setelah mencuba rasanya lagi best klu takde tauhu.yelah letak isi ayam aje dah jd mcm nurget pulak yer.tp oklah klu nak bg budak mkn tp anak aku ckp tak best lah bu.itu kembar ckp bkn aku ckp yer

Quote:

BEBOLA TAUHU AYAM
copy mat gebu

BAHAN-BAHANNYA
1/2 cawan isi ayam, kisar halus
1 keping tauhu keras
1 biji bawang besar, dadu kasar dan goreng dengan sedikit mentega, biar sejuk
4 camca besar serbuk roti
1/2 inci halia, parut dan perah jusnya
1 ulas bawang putih, tumbuk lumat
1/2 camca teh serbuk lada hitam
Garam secukup rasa
1 pokok daun bawang, hiris halus
1 biji cili merah, buang biji, cincang halus

CARA MEMBUATNYA
Lecek tauhu tadi hingga halus, masukkan semua bahan2 diatas kecuali garam, kacau rata dan tambah garam secukup rasa. Gaul dan perap 15 minit.
Panaskan minyak,biar sederhana panas. Sapu tapak tangan dengan sedikit minyak. ambil 1/2 camca besar adunan dan bulat2kan dengan tangan, masukkan kan ke dalam minyak sederhana panas lagi, buat 8 atau 10 biji bebola.
Goreng hingga kuning, besarkan sedikit api dan terus menggoreng hingga kuning keemasan, angkat dan toskan atas paper towel. Hidangkan bersama sos cili atau sos kegemaran anda...


Ayam ni dah berapa kali kemabr mintak tp ibu dia ni selalu aje tak jd2 buat nya jd lepas aku buat bebola tu aku pun masak lah ayam ni bkn mkn dgn nasi tp meratah mcm tu aje.Sampaikan kemabr ajak aku gi jusco sbb nak beli ayam ni sbb sblm ni aku ajak dia org gi jusco mesti nak beli ayam teriyaki ni,ari2 ajak gi jusco sbb nak beli ayam ni.hai kopak ler duit ibu dia ni klu hari2 beli kat jusco seketul dah rm4 tu baru ayam blm masuk benda lain lg klu dah sampai sana jd senang citer masak sendiri.ini pun dah pernah aku masukkan resepi sblm ni tp nak memudahkan kawan2 aku masukkan sekali lg lah

Quote:

AYAM PANGGANG TERIYAKI
copy mat gebu sumber rinnchan

BAHAN-BAHANNYA
3 kepingan besar ayam (mat guna bahagian peha)
3 camca besar madu
4 camca besar kicap manis
1 camca besar gula (mat guna brown sugar)
3 inci halia, diparut halus
3 ulas bawang putih, diparut halus
1 camca teh garam halus (atau secukup rasa)

CARA MEMBUATNYA
Ayam dibersihkan, kelar2. Kemudian gaul dengan semua bahan lain, simpan dalam peti sejuk dan biar perap 1 jam. Panaskan dapur arang, asingkan ayam dari bahan2 perap dan masak bahan perap tadi dengan api perlahan hingga sedikit pekat, tambah sedikit air jika perlu. Matikan api. Panggang ayam dan sapu bahan yang dimasak pekat tadi atas ayam. Panggang hingga masak. Nak tau masak, hiris sikit bahagian paling tebal pada peha ayam tadi, kalau air yang keluar jernih dan daging kelihatan putih, tanda ayam dah masak



Quote:

KEK PISANG GEBU
http://www.jintanmanis.com/kek/207-kekpisanggebu
2 cwn tepung gandum
1 s/k baking powder
1 s/k soda bikarbonat
1 cawan gula(ibu guna gula pasir yg buat air tu aje @ guna gula castor yg halus tu)
3 biji pisang yang telak dilenyek
1/2 cawan minyak masak
esen vanila
2 biji telur

caranya

1. Ayak tepung gandum, soda bikarbonat dan baking powder, gliss acuan kek dan panaskan oven 180darjah.

2. Kemudian, putar telur dan gula hingga kembang, masukkan esen vanila dan pisang, putar lagi dan kemudian masukkan tepung.

3.Akhir sekali baru masukkan minyak masak, curah dalam acuan kek dan bakar pada suhu 180 darjah selama 40 minti atau satu jam.

4. Setelah siap dibakar, keluarkan dari acuan dan sejukkan atas redai, sedia untuk dihidangkan, selamat mencuba


Biasa org buat donat goreng kali ni jenis bakar lak dlm nya letak jem.aku letak jem strawbery dan memang kebutulan jem strawbery je ada kat umah tu tp aku rasa klu letak filling bluebery ke kiwi ke apa2 jenis filling ler lagi sedap dan nak sedap lg klu buat donut ni versi goreng memang gebu sebijik mcm big apple donut.Utl resepi kat bawah tu aku tak ikut sgt bab sukatan tepung sbb nya terlalu lah lembik sgt2 sampai dah nak wat jemput2 aku tengok last2 aku tambah lg tepung sampai jd doh yg blh di terap tp kena selalu ambik tepung lain ler krn doh akan sentiasa melekat2 kat tangan ni klu takde tepung.klu kawan2 nak cuba pandai2 lah ejas sendiri yer aku ni memang selalu tak ikut resepi pantang nampak doh lembik mesti aku tambah tepung



Quote:
Baked Jam Filled Donuts
Source: Gert
Copy: Kak Ummi versi mummyseri mummyseri dan suejoshua dan juga
izahdaut

Bahan:-
1/4 cawan air suam
1 tsp sugar
1 tsp yis kering
2 ½ cwn tepung
½ tsp garam
¼ cup gula kastor
3 tbsp mentega yang dicairkan
1 biji telor
¾ cwn susu segar suam
• 2 tbsp mentega cair – for sapuan
• jem atau custard untuk picit dalam donut dan gula icing untuk tabor
Cara-Cara:-
Dalam mangkuk kecil, campurkan yis, 1 tsp gula and 1/4 cawan air suam. Biarkan sebentar hingga naik berbuih.
Dalam mangkuk besar, satukan tepung, garam dan 1/4 cawan gula kastor. Tuangkan bancuhan yis, mentega cair, telor dan susu, gunakan whisk/"mixing spoon" dan adun sehingga adunan benar-beanr sebati (lebihkurang 5 minit). (Doh akan menjadi agak melekit, seperti adunan kek).
Kemudian tutup doh dengan plastic wrap dan biarkan naik hingga dua kali ganda. Sementara itu, gris loyang dan alas dengan kertas baking.
Memandangkan doh sangat melekit, pastikan papan uli ditabur tepung rata-rata. Tuangkan doh ke atas papan adunan. Adunan akan sendirinya "spread out" kerana ia benar2 lembut dan berbintil2/berketul2 (lumpy). Jangan uli atau tepuk kuat, nnt akan hilang udaranya dan donut takkan jadi berangin (airy).
Ratakan sikit doh lebihkurang 2cm, tekan dengan "cookie cutter" yang telah dicelup dengan tepung terlebih dahulu agar tidak melekat, potong doh dan gunakan spatula untuk memindahkan dari papan canai ke atas loyang. Tutup doh dan biarkan rehat selama 20 minit.
Pre-heat oven pada suhu 375 degree F (*akak set 175C). Sapukan donut td dengan mentega cair dan bakar selama 12 minit atau hingga sedikit kekuningan. Keluarkan dan sejukkan di atas rack.
Sediakan piping bag dengan nozzle bulat panjang (Wilton No 402-23o round tip). Picitkan ke dalam donut tersebut dengan jem kesukaan atau jem kastad. Kemudian taburkan icing sugar sebelum dihidangkan


Quote:

PANCAKE
resepi pancake ni nanti aku letak nak mencari dulu kat mana duduknya.klu tak salah resepi ambik dr umah kak nor trg nun dr blog secubit garam.aku buat pancake nya aje kuah custard tu tak buat mkn dgn golden syrup aje.

PANCAKE BY HAJAR
KAK NOR

3 sudu besar butter/majerin ~ dicairkan
1 bj telur (k.nor guna saiz A)
1 1/2 cawan tepung naik sendiri
1 sudu teh baking powder
1 sudu besar gula castor
1 cawan susu segar (boleh guna susu tepung yg dibancuh dgn air)
secubit garam
1 sudu besar jus lemon (k.nor tak letak pun)

Campurkan kesemua bahan dan gaul sebati.
Boleh guna blender atau guna balloon whisk jer.
Biarkan selama 10 minit.
Goreng dlm frying pan hingga masak.
* adunan ni mmg nampak pekat skit, tp lembut dan gebus jer hasil dia nanti
kalau nak tambah air skit pun tak per, tp jangan banyak, nanti cair. kalau cair pancake kita jd nipis jer, tak cantik
1 tin buah2an koktail campuran
1 tin nata de coco
1 tin nenas kiub
ceri merah dibelah dua (optional)
agar2 merah ~ yg ni k.nor tak letak


utk kuah custard:
1 tin susu cair (IDEAL)
2 sudu besar tepung kastard (larutkan dlm sedikit air)
6 sudu besar gula (kalau tak suka manis kurangkan sbb air koktail tu dah manis)
2 sudu kecil esen vanilla ~ k.nor letak 1 sudu jer

1.Susu cair dimasukkan ke dalam periuk dan di masak atas api yg sederhana. Kemudian masukkan gula, larutan tepung kastard td dan esen vanilla.
2.Kacau hingga pekat. Jangan berhenti kacau sbb takut kastard tu bergentel.
3.Bila campuran susu dan kastard td tu dah bertukar warna kekuningan dan pekat, boleh la tutup api. Ketepikan dan sejukkan.
4.Satukan campuran buah2an koktail, nanas kiub, agar1, ceri dan nata de coco td ke dalam mangkok besar. Masukkan sekali air di dalam tin buah2an koktail dan nanas td.
5.Kemudian masukkan 3 - 4 sudu kuah kastard yg dimasak td ke dalam campuran koktail td atau ikut suka nak letak banyak mana, nak pekat ke nak cair. Gaul sebati dan kemudian sejukkan.
6.Kalau suka bolehlah dihiaskan dgn ceri merah. Lagi sedap kalau ditabur kacang tanah yg dimesin kasar



Quote:


TALAM SUJI

Lapis bawah :
1 cawan tepung suji
3 cawan santan cair
1/2 cawan gula pasir (atau secukup rasa)
sedikit garam
sedikit pewarna kuning

Lapis atas :
3 cawan santan pekat
1 cawan tepung beras
1/2 cawan gula merah
garam

Cara:
1. Bancuh bahan lapisan bawah hingga rata. Masukkan semua bahan lapis bawah dalam periuk (aku guna kuali) dan kacau atas api perlahan hingga agak pekat. Kacau gunakan whisker utk dapatkan hasil kuih yg licin & halus (tak berketul2).
2. Masukkan dalam loyang dan ratakan. Kukus 15 – 20 minit
3. Masak gula merah dgn 1 cawan santan sambil dikacau2 hingga gula larut. Tapiskan. Adunkan semua bahan2 lapisan atas & lebihan santan tadi hingga rata.
4. Masakkan sekejap hingga naik wap dan akak pekat dan tuangkan atas lapis bawah.
5. Kukus lagi selama 20 minit. Sejukkan dan potong.
(Note: kalau buat 1 ½ adunan mcm aku... sila lebihkan masa mengukus ye...)



Air penyejuk badan dan lama teringin nak buat sendiri jd smlm aku gi ler cari gak bahan2 ni kat kedai ubat cina.dia org memang sentiasa ada bahan2 ni jd mudah ler nak buat semua aku tanya semua ada lg lain kali tak yah ni gi cari kat pasaraya mana2 kat kedai ubat cina confirm ada

Quote:

LAI CHI KANG
copy /suejoshua

BAHAN-BAHANNYA:
•8 biji kembang Semangkuk - direndam dengan air panas hingga kembang
•1 cawan longan Kering
•1 tin besar laici - diambil laicinya saja dan dipotong kecil
•1/2 cawan biji selasih - direndam dengan air hingga kembang
•1/2 cawan cincau - dicincang
•1/2 cawan kismis
•1 cawan gula Kundur/halwa kundur - dipotong dadu
•1 cawan gula Melaka
•1/2 cawan gula merah
•1 cawan kurma Kering Cina (warna merah)
•1/2 cawan kacang tanah - disangai tanpa minyak dan buang kulitnya
•1/2 cawan badam - disangai tanpa minyak dan dibuang kulitnya

CARA-CARANYA:
•Masukkan air secukupnya didalam periuk, rebus gula melaka, gula merah bersama longan kering, kacau hingga gula melaka, gula merah, gula pasir larut dan longan kering kelihatan lembut.
•Dalam bekas berlainan, masukkan kurma kering Cina bersama gula kundur, kemudian masukkan pula air rebusan tadi ke dalam bekas tersebut.
•Kacau semua bahan yang telah dicampurkan.
•Masuk kembang semangkuk, biji selasih, kismis, cincau, laici, badam dan kacang tanah.
•Kacau lagi semua bahan sehingga rata dan kalau terlalu manis bolehlah ditambah dengan air sejuk atau panas.
•bolehlah dihidangkan sejuk atau panas



ok bye..bye..skrg dah tak leh nak bersiaran lagi kat opis ni semua tak leh geramnya aku sib baik aku dah beli modem utk pakai kat umah tp masalah gak sbb nya kakak dgn adik duk sibuk nak tengok gak last2 aku angkut semua masuk opis klu org tengok mcm byk sgt keje aku sampai guna 2 pc padahal 1 utk keje opis dan satu lg aku punya tenet ler.


[<<  <  1  2  3  4  [5]  6  7  8  9  10  11  12  13  14  15  >  >>]    [Archive]

© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net