SYARIFATUL ATIQAH & SHARIFATUL SHAFIKA Only my twin daughter & home life
By: nor marlida

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
[<<  <  6  7  8  9  10  11  12  [13]  14  15  16  17  18  19  20  >  >>]    [Archive]
Tuesday, 30-Mar-2010 04:20 Email | Share | | Bookmark
RENUNGKANLAH.............

JANGAN MENGELUH


[i]Kita selalu Bertanya dan Al-Quran sudah menjawabnya.


KITA BERTANYA : KENAPA AKU DIUJI?
QURAN MENJAWAB
'Apakah manusia itu mengira bahawa mereka
dibiarkan saja mengatakan;
'Kami telah beriman,' ('I am full of faith to Allah')
sedangkan mereka tidak diuji?
Dan sesungguhnya Kami telah menguji org2 yg
sebelum mereka, maka sesungguhnya Allah mengetahui org2
yg benar dan, sesungguhnya Dia mengetahui org2 yg dusta.'
-Surah Al-Ankabut ayat 2-3



KITA BERTANYA : KENAPA AKU TAK DAPAT APA
YG AKU IDAM-IDAMKAN?
QURAN MENJAWAB
'Boleh jadi kamu membenci sesuatu padahal
ia amat baik bagimu,
danboleh jadi pula kamu menyukai sesuatu,
padahal ia amat buruk bagimu,
Allah mengetahui sedang kamu tidak mengetahui.'
- Surah Al-Baqrah ayat 216


KITA BERTANYA : KENAPA UJIAN SEBERAT INI?
QURAN MENJAWAB
'Allah tidak membebani seseorang itu
melainkan sesuai dengan kesanggupannya.'
- Surah Al-Baqarah ayat 286



KITA BERTANYA : KENAPA RASA FRUST?
QURAN MENJAWAB
'Jgnlah kamu bersikap lemah, dan jgnlah pula kamu bersedih hati,
padahal kamulah org2 yg paling tinggi darjatnya,
jika kamu org2 ygberiman.'
- Surah Al-Imran ayat 139



KITA BERTANYA : BAGAIMANA HARUS AKU MENGHADAPINYA?
QURAN MENJAWAB
'Wahai orang-orang yang beriman!
Bersabarlah kamu (menghadapi segala kesukaran dalam
mengerjakan perkara-perkara yang berkebajikan),
dan kuatkanlah kesabaran kamu lebih daripada
kesabaran musuh, di medan perjuangan),
dan bersedialah (dengan kekuatan pertahanan
didaerah-daerah sempadan) serta bertaqwalah
(be fearfull of Allah TheAlmighty)
kamu kepada Allah supaya,
kamu berjaya (mencapai kemenangan).



'KITA BERTANYA : BAGAIMANA HARUS AKU MENGHADAPINYA?
QURAN MENJAWAB
'Dan mintalah pertolongan (kepada Allah) dengan
jalan sabar danmengerjakan sembahyang;
dan sesungguhnya sembahyang itu amatlah berat
kecuali kepada orang-orang yang khusyuk'
- Surah Al-Baqarah ayat 45



KITA BERTANYA : APA YANG AKU DAPAT DRPD SEMUA INI?
QURAN MENJAWAB
'Sesungguhnya Allah telah membeli dari org2 mu'min,
diri, harta mereka dengan memberikan
syurga utk mereka... ?
- Surah At-Taubah ayat 111


KITA BERTANYA : KEPADA SIAPA AKU BERHARAP?
QURAN MENJAWAB
'Cukuplah Allah bagiku, tidak ada Tuhan selain dari Nya,
Hanya kepadaNya aku bertawakkal.'
- Surah At-Taubah ayat 129



KITA BERKATA : AKU TAK DAPAT TAHAN!!!
QURAN MENJAWAB
'... ..dan jgnlah kamu berputus asa dr rahmat Allah.
Sesungguhnya tiada berputus asa dr
rahmat Allah melainkan kaum yg kafir.'
- Surah Yusuf ayat 12


Monday, 29-Mar-2010 07:25 Email | Share | | Bookmark
KEK DAN ROTI

 
 
 
View all 10 photos...
Salam

Kisah di hujung minggu lagi.Smlm dan kemarin kat umah aku ada buat expo pengguna byk ler khemah2 di pasang dan mcm 2 gerai di pasang tp di sebabkan cuaca yg panas terik makanya aku tengok mcm kurang aje sambutan tambah takde kain rentang yg di letakkan di luar pagar mcm yg selalu di buat.byk gak acara aku dengar klu utk budak2 tak yah ckp ler mcm2 game sbb ni kira anjuran UMNO kawasan cheras tu yg meriah sikit.aku cuma sempat tengok acara tarik tali antara blok.abah ada gak org pelawa tp dia ckp aku tak baik masuk(ada ke patut abah jual nama aku padahal dia sendiri yg tak mau masuk dah serik lepas acara tarik tali masa family day ari tu) layan aje gambar yg entah apa2 ni.



hari semlm pg2 lagi abah ajak turun tp aku ckp nak kemas umah dulu nak wat itu nak wat ini klu nak turun bawak ajelah budak dulu.abah pun kata ok aku pun lompat2 lah sbb aku blh wat xtvt kat umah sorg 2 takde pengacau.bila dah agak lama abah turun aku cal ckp aku nak basuh kain padahal aku duk wat roti.ala sambil2 aku masuk semua bahan dlm BM tu aku gi ler basuh kain bkn tipu cuma taktik aje.

mlm nya lak ada menteri dan datuk datin pn sri semua ada abah ckp utk sesi bg hadian.Klu tak silap aku menteri hal ehwal pengguna yg dtg jd sbb tu ada pak pacak ramai tu dr siang hari sampai mlm hari.PAstu aku dengar ada lucky draw hadiahnya tiket fomula 1.dasyat tul dengar hadiah.hamper tak yah ckp lah belambak2 aku dengar citer aku dah malas nak turun dgn kembar.Lagi pun petang smlm aku berjalan jauh sikit biasa sampai PJ aje kali ni sampai Klang aku bawak kete ada gak rasa gugup2 bila tiba time kembar buat ragam aku nak layan dia org lagi sib baik kak long ada bg tenangkan budak2 tu.T.Q yer kak long nanti kita gi lagi he..he...

Aku dah kemaruk buat kek.blk keje ari sabtu tu aku bantai buat 2 jenis kek sekali.siap2 mkn kat expo aku naik umah godek ke dulu.ni ler kek coklat tanpa telur yg best dan lembut dan gebu tp mcm terlerai sikit ler susah nak potong tp memang best sgt


Quote:
Crazy Chocolate Cake (Aludra:MyResepi)
copy umieaisyah.fotopages

Bahan-bahan ( 1 biji kek )
• 1 cawan tepung gandum
• 1 cawan gula halus
• 3 sudu besar serbuk koko
• 1 sudu kecil baking soda
• 1 sudu kecil baking powder
• 1/2 sudu kecil garam
• 1/3 cawan minyak canola/minyak sayuran
• 1 sudu besar cuka
• 1 sudu kecil vanilla
• 1 cawan air sejuk
Cara-cara
1. Dalam mixing bowl, masukkan semua bahan yang kering (tepung, gula, koko, baking soda, baking powder, garam). Gaul sebati.
2. Pastu, masukkan semua kandungan cecair, (minyak, cuka, vanilla, air) dan gaul sebati.
3. Masukkan dalam loyang yang dah disapu mentega/minyak sedikit.
4. Bakar dalam oven pada 180C selama 30 min atau hingga tester bersih bila dicucuk keluar dari kek.
5. Boleh dihias dengan frosting kegemaran masing2


dan ini lagi sebiji kek yg aku buat.aku rasa mcm tak gemak sgt kek ni tp abah abis mkn separuh dr kek ni dia mkn sorg.selebihnya aku bawak gi klang

Quote:

RICH MARBLE CHOCOLATE CAKE SHEILA MAMBO
Source : Shiela Mambo via Kacip via Mamafami (thanks a lot)
copy umieaisyah.fotopages

Ingredients :

125g dark chocolate - diced and melted
125g butter
125g castor sugar
2 eggs - slightly beaten
155g self raising flour
80 ml fresh milk
1 teaspoon vanilla essence
1 s/k overlate-ibu tambah

Method :

1. Cream butter and sugar till light. + overlate sekali
2. Pour in the eggs, a little at a time. Add in vanilla essence. Continue beating.
3. Add in flour alternately with fresh milk, starting and ending with flour.
4. Divide the mixture into 2. Add one portion with the melted chocolate and leave the other one plain.
5. Grese well, a small baking tin. Spoon 2 tablespoons of plain mixture onto the middle of the baking tin. Top it with 2 tablespoons of chocolate mixture. Continue the proses until all the mixture is used up.
6. Bake in a preheated oven at 170 C for 45 minutes or till done.



sarapan kami smlm dah abis idea last2 mkn bubur aje dgn ikan bilis sedap gak

Ini ler roti yg aku buat sementara abah bawak kemabr gi jln kat bawah aku canai siap2 pasti sementara roti tu naik aku turun gi jln kat bawah dulu jd bila blk nanti dah blh bakar kan.pandai tak aku he..he..roti ni aku angkut bawak gi KLang umah kak ngah adik kak long(madiha)buat jamu sambil2 chit chart he..he..duk sembang 2 tu sampai dah lupa nak blk lak.yerler mana tak nya kak ngah siap bancuh 2 kali lagi air nya.sib baik sesama sendiri klu idak buat malu aje

Quote:


ROTI GULUNG KAYU MANIS
copy rumahomakitchen.blogspot

BAHAN:
7 g ragi instant
180 ml air hangat(45 derajat Celcius)
50 g gula pasir
5 g garam
1 telur
340 g tepung terigu protein tinggi(tepung protein tinggi)
*1 s/b susu tepung-ibu tambah

BAHAN OLESAN: (Campur rata seluruhnya)
55 g butter
7 g bubuk kayumanis
70 g gula palem
*kismis@mix fruit secukupnya-ibu tambah

CARA MEMBUAT:
Campur ragi instant dan air hangat dalam sebuah mangkuk kecil.
Biarkan sampai tercampur (kira-kira 10 menit)

Dalam sebuah panci besar masukkan, campuran ragi, gula, garam, telur dan separuh tepung.
Aduk sampai campuran rata. Masukkan tepung sisanya dan uleni sampai kalis.
Istirahatkan adonan selama 10 menit (tutup dengan lap lembab).

Siapkan loyang berukuran 20 x 20 cm, olesi dengan butter tipis-tipis.
Bagi adonan menjadi 16 bagian
Ambil satu bagian adonan, roll bentuk persegi memanjang.
0lesi permukaannya dengan campuran butter + kayu manis + gula palem.
Gulung.
Letakkan pada loyang.
Kerjakan sampai seluruh bagian.
Istirahatkan lagi selama 45 menit.
Oven dengan suhu 200 derajat celcius sampai matang.
Kira-kira 20 menit.

Ibu guna BM aje ler



gara2 madiha call aku smlm pasal resepi roti aku tertiba aje terpandang resepi roti kat buku BM tu jd aku pun nak cuba gak.jd lepas aje kembar tido aku sukat semua bahan masuk BM pastu aku gi tido bangun pd td roti dah siap he..he..nampak sgt dah malas.bawak gi opis ada lak yg berkenan nak tempah berapa ler rega aku nak letak.roti2 ni aku tak tau nak agak ler dah selalu org nak tempah roti tp aku tak terima takut nanti dia org ckp mahal lak sbb tu aku suruh dia org beli kat kedai roti aje tp ini dah berharap sgt nak tengok lah klu tak cuba tak tau kan


Friday, 26-Mar-2010 04:46 Email | Share | | Bookmark
CHOCO BUN,CHICKEN GOLDEN BLUE DAN SANDWICH

 
 
 
View all 6 photos...
Salam di hari minggu utk yg tak bekerja klu mcm aku ni keje gak tu yg malas aje kaki klu pg2 ari tp skrg ni tengah ari dah mood pun dah ok sikit sbb tinggal lagi beberapa jam nak blk dan dlm kepala aku ni nak buat kek.dah berapa ari aku duk tangguh baut kek sampaikan Q resepi kek tu dah tersusun aje.Hai ida ni kehendak mengatasi kemampuan lah...tp ari ni layan dulu roti choco ni yg resepinya ku cilok dr Kak Nor secubit garam dr Trg.Sedap dan lembut kurang manis klu sape yg suka manis mesti tak gemar ler roti ni tp aku suka,he..he..abah aje komplain katanya nape tawo aje roti tp abis gak sambil cicah tea.



CHOCO RAISIN BREAD
Source DIY HOME BREAD by chef Khoo See Yew
copy blog kak nor secubit garam

Ingreadients
A
300 g High Protien Flour/Bread Flour
5 g Milk Powder 3 g Bread Improver ~ k.nor tak letak
10 g Choc Powder

B
50 g Castor Sugar
1/2 tsp Salt
30 g Egg>>yg ni kita tak masukkan ganti dgn 1 sb WATER ROUX
180 g Cold Water
7.5 g Yeast
1/2 tsp Choc Emulco

C
15 g Butter
15 g shortening

D
150 g Raisin ~ k.nor ganti dgn choc chip (70gm)

Method
Combine A and B to form a dough. Add in C, knead until smooth and elastic.
Add in D,mix till well blended.
Cover n rest for 30 minute.
Divide into 40g each. Let them prove for 10 minutes. Roll into balls.
Arrange into (8x8x4)" greased tin. Let it prove double in size, brush with egg wash and sprinkle sesame seeds.
Bake at 180C for 20-25minutes.
ATAU
Masukkan sume dlm BM bermula dgn liquid dulu barulah masuk bhn kering.. set kan On n tunggu sampai siap bergantung jenis BM masing2 ya..Bila dah berenti tumbuk2 kuarkan angin n bg rest 10 minute sebelum dbagi2 kan kepada bebola kecil.. Selepas tu boleh leh dbahagikan setiap satu lebih kurang 40g bentuk2 kan, penaikkan lg 2 kali ganda. pastu bakar mcm biasa.



Ini lak sbb tergoda lepas kak long tayang aku pun nak buat gak memula tengok resepi ni aku dah gi ler beli ayam dulu tp tak buat lagi sbb abah dan kembar sibuk nak mkn mee goreng jd aku goreng mee aje lah dulu.Smlm blk keje aku pun dah niat nak wat gak ayam biru emas ke emas biru ni entah ler.Pastu aku pun konon2 nak ler siapkan ayam yg aku cuma beli dada ayam 2 ketul aje kat JJ ari sblm tu.buka2 peti tengok ada seketul aje.Dlm umah aku tu cuma 2 org aje yg tau masak kembar mana ler tau nak masak.sah ler abah dah kinap aku punya ayam apa lagi aku pun buat lah soal siasat dan abah mengaku katanya blk solat jumaat dia lapor gi kedai mamak lauk tak sedap blk umah masak sendirik.adoi lah abah time aku beli ayam sikit tu ler dia sibuk nak masak masa aku duk wat stok ayam kat dlm peti tu byk2 takde lak dia rajin nak masak tp sbb hati tu dak berbunga2 nak masak ayam biru tu lepas ckp dgn kak long dan dia ckp sedap aku pun buat lah gak walaupun ada seketul itu pun tak abis benornya sb abah ckp dia tak nak mkn ayam tu.jd satu pinggan tu kongsi 4 org jimat..jimat....Aku tak pandai nak bungkus2 sosej masauk dlm ayam dr ayam tu rupa elok sampai naik lunyai gara2 nak masukkan sosej dgn cheese.yg cheese tu dah takde rupa slice lagi jd mcm doh roti lak last2 aku gordeng asing cuma dlm ayam tu aku letak cheese aje tu pasal sosej tu duk setul kat atas perasan tak?...bkn aku nak jual pun nak mkn sendiri suka ati ler nak wat gane.Dan memang sedap oooo dan yg penting memang blh besorkan badan lagi ni.sos mushroom tu memang lain dr yg lain. klu dok caya wat ah sendiri yer
resepi bawah ni aku copy bulat 2 dr madiha yer

Quote:

CHICKEN GOLDEN BLUE
MADIHA
Bahan2 Untuk Ayam
2 ketul dada ayam
2 batang sosej ayam
2 keping keju slice
garam secukupnya
lada sulah secukupnya
sedikit sos tiram
tepong jagung secukupnya
bread crumb secukupnya
1 biji telur
minyak yang banyak untuk menggoreng deep fry

Sos perang / Sos cendawan secukupnya (lihat resepi di bawah)

Side Dishes Tambahan yg Lain
1 tin kacang panggang
Salad atau boleh jugak buat coleslaw
Side dish berasaskan kentang spt mashed potato/curly fries/ french fries (MaDiHaA guna hash brown)
1. Bersihkan ayam, buangkan kulit serta tulang2nya. Gunakan isi sahaja. (tapi terpulang masing2 jika anda suka bahagian kulitnya tak perlu buang) Buatkan lubang ditengah2 dada ayam agar dapat dimasukkan sosej dan keju slice.
2. Balutkan keju slice pada sosej lalu sumbatkan ke dalam lubang yang dibuat ditengah2 dada ayam tadi. Jika ada bahagian yang nampak terbuka boleh cucukkan dengan lidi satay yang tajam supaya nampak kemas. (pastikan lepas goreng, buangkan balik lidi satay tersebut. Buatkan cara yang sama pada dada ayam yang seketul lagi.
3. Taburkan garam, lada sulah & juga sos tiram pada dada ayam tadi dan gaul rata. Biarkan sebentar.
4. Pukul telur lalu ketepikan sebentar. Sediakan tepong jagung di dalam sebuah pinggan. Sediakan serbuk roti di dalam sebuah pinggan yang lain. Ambil dada ayam tadi lalu masukkan ke dalam tepong jagung dan ratakan keseluruhan dada ayam. Celupkan pula ke dalam telur hingga rata lalu masukkan pula ke dalam serbuk roti dan balik2kan agar seluruh dada ayam tersalut dengan serbuk roti. Ketepikan. Ulang yang sama untuk dada ayam yg satu lagi.
5. Panaskan minyak yang banyak dengan api yang kecil/sederhana. Goreng ayam tadi sehingga garing & masak.
6. Sediakan pula sosnya. Boleh ikut resepi original Kak Amal di sini atau ikut resepi yang MaDiHaA buat kat bawah tu yer. MaDiHaA tukar resepi sebab tak jumpa cari serbuk sos perang macam Kak Amal tu.. maaf ye K. Amal sebab ubah2 resepi akak.
7. Semasa menghidang. Kepingan ayam tu di potong 2 (1 ketul boleh utk 2 set). Dalam pinggan yang besar, susunkan ayam, hashbrown, salad dipicitkan sos thousand island & sudukan kacang panggang. Tuangkan sos cendawan di atas ayam & sedia untuk dinikmati semasa panas2

(Note : MaDiHaA punya ayam kurang masak di bahagian dalam walaupun dah goreng dengan api yang kecil mungkin sebab MaDiHaA guna ayam yang besar sangat.. so.. setelah dipotong MaDiHaA terpaksa bakar semula dalam oven suhu 200C selama 10 minit. Jadi sebahagian cheese dah melt dan ada yang keluar sebab ayam tu MaDiHaA dah potong dua.)

MUSHROOM SOS
Bahan2
1 biji bawang besar ~ didadu halus
2 sudu besar minyak zaitun (olive oil)
1 sudu besar mentega
1 sudu besar tepong gandum
1 sudu besar tepong jagung (dibancuh dengan ½ cawan air di bawah)
2 cawan air
1 cawan susu segar
1 kiub lembu
½ sudu kecil serbuk lada sulah
½ sudu kecil serbuk lada hitam (MaDiHaA tumbuk sendiri jer.. kalau nak lebih pedas boleh lebihkan)
½ tin cendawan butang (dlm 5 biji saiz besar) ~ hiris nipis
3 sudu besar sos perang/brown sauce (MaDiHaA guna sos HP original)
3 sudu besar kicap manis
½ sudu kecil oregano cincang (MaDiHaA guna dried oregano)
garam secukup rasa

Cara2
1. Panaskan minyak zaitun & mentega. Tumiskan bawang besar cincang hingga layu. Kecilkan api lalu masukkan tepong gandum dan kacau rata. Masukkan susu segar dan air (pastikan tinggalkan ½ cawan air untuk dibancuh bersama tepong jagung).
2. Masukkan kiub lembu, serbuk lada sulah, serbuk lada hitam, cendawan butang, sos perang HP dan kicap manis.
3. Biarkan sos mendidih sebentar sambil dikacau2 sentiasa. Masukkan air bancuhan tepong jagung & juga garam secukup rasa. Biarkan sos mendidih dan agak2 pekat sedikit. Jangan terlalu pekat sangat pulak ye. Bila dah secukup rasa bolehlah dimatikan api dan dihidang dengan ayam golden bleu yang siap digoreng ataupun boleh juga hidang dengan steak kesukaan anda


Dibawah ni sarapan kami 3 beranak pg ni.Biasalah klu ari sabtu bila aku anto kembar kat nursery kenalah bawak bekal dan resepi dr dapur ummizaihadi.sedap dan marverless sgt2

Quote:

EGYPTIAN ON RUSH SANDWICH
Bahan:-
·2 - 3 helai sayur kobis (dipotong nipis2)
·1 keping daging burger (dihancurkan)
·1 biji bawang besar (racik2)
·1 biji telor ayam
·carrot (dipotong halus-halus)
·2 biji cili merah (diracik) (*ummi letak 1 biji je)
·garam secukup rasa-tukar guna sos Lea & perrins
·roti gardenia secukupnya
·1 sudu besar mayonis
·sos cili
·slice cheese/cheesedale
Cara Menyediakan:-
1.Panaskan sedikit minyak dan tumis bawang hingga naik bau.
2.Masukkan cili yang dipotong, kacau. Masukkan burger pula, gaul sekata hingga burger masak.
3.Masukkan pula sayur kobis dan carrot. Gaul dalam 2 minit.
4.Lepas tu pecahkan telor dalam kuali. Jangan scramble dulu, Biar sekejap, baru scramble telor tu. Gaul dengan bahan2 hingga masak. Tutup api.
5.Pindahkan dalam mangkuk dan masukkan mahyonis, gaul sekata.
6.Kemudian masukkan sos cili (jika suka).
7.Letak bahan antara 2 keping roti tadi serta slice cheese. Siap

kat atas tu bekal kembar


Thursday, 25-Mar-2010 04:25 Email | Share | | Bookmark
BUN,DONUT DAN PUFF

 
 
 
View all 8 photos...
Salam..

Mood meroti sudah mari.rasanya dah lama tak buat roti jd dlm duk merayau-rayau kat umah kawan2 cyber aku pun terpikat lah dgn resepi kat ummizaihadi ni.dan resepi2 kat bawah pun semua nya aku copy dr dapur ummizaihadi.klu masuk dapur ummi ni memang menggoda jiwa betul lah.jd layan lah xperimen aku ni.aku tak letak filling tp masukkan mixfruit masa uli doh tu pasal aku punya roti ada bintik2 hitam tu.lembut giler roti ni dan sedap sgt2.

Quote:


SWEET BREAD

Bahan A:-
·240 gm tepung roti
·60 gm tepung gandum
·50 gm gula kastor
·10 gm tepung susu
·2 camt. yis segera
·5 gm garam

Bahan B:-
·1 biji telor
·150 gm susu segar/air

Bahan C:-
·20 gm mentega tanpa garam (unsalted butter)

Topping (optional):-
·black & white sesame seeds
·raisins
·almond flakes

Filling - ikut suka (akak x letak pun)ibu pun tak letak tp ibu campur dgn mixfruit uli sekali bg rata



Cara Membuat:-

1.Masukkan bahan2 A ke dalam mixing bowl dan gaulkan rata.
2.Kemudian masukkan pula bahan2 B dan uli sehingga terbentukkan doh.
3.Selepas itu masukkan mentega dan uli lagi sehingga elastik dan tidak melekat di tangan. semasa menguli doh jangan tambahkan lagi tepung walaupun ianya agak melekit di tangan
4.Buatkan bentuk bulat doh tadi dan masukkan semula ke dalam mixing bowl dan tutup supaya doh naik dua kali ganda selama 45 min atau 1 jam.
5.Setelah siap keluarkan doh dan letakkan ke atas papan pencanai dan tumbuk2kan supaya mengeluarkan angin. semasa proses ini bolehlah ditaburkan sedikit tepung tetapi jangan banyak.
6.Bahagi2kan doh seberat 60gm setiap satu dan bentukkan menjadi bola yang kecil. setelah siap biarkan doh rehat selama 10 min lagi.
7.Setelah itu isikan doh tadi dengan filling dan tutupkan semula menjadi bentuk bola dan susukan ke dalam loaf pan atau springform pan.
8.Sapukan permukaan doh dengan telur yang telah dipukul atau dengan susu segar dan kemudian taburkan dengan topping.
9.Bakar pada suhu 180-190C selama 15-18 min atau sehingga masak dan keperangan.

Note:
utk mendapat kan roti yg kekal lembut, lepas roti masak letakkan di atas redai sekejap dan bila roti tu suam2 masukkan kedlm bekas bertutup atau plastik yg di alas dgn tisu dapur.pd ke esokkan harinya roti akan tetap lembut seperti baru masak.selamat mencuba


Ini lak aku masak utk sarapan pg semlm lepas aje solat subuh sambil2 kemas baju kembar aku sempat lagi tilik resepi utk buat sarapan.Lepas tu aku tengok semua bahan ada dlm peti jd jalan ajelah tengok jam pun baru kul 6.30 pg sempat lagi ni masak.Buka peti jumpa lah 3 ketul sosej ni jd ler.pastri tu pun byk lagi lebih buat baklava ari tu. dan terhasil lah cheese sausage puff ni..sedap dan tak muak. lagi sedap klu masa mkn tu ada sos tp aku takde lah pulak bawak bekal sos jg mkn mcm tu aje ok gak sbb cheese tu kan masin..menu yg paling mudah aku rasa nak buat dan senang

Quote:

CHEESE SAUSAGE PUFF

Bahan:-
·1 keping pastry puff jenama Pampass (potong 4 segi kpd 4 kpg atau bole juga pakai puff jenama Kawan tu..xyah potong dah) ibu guna pastry jenama Kawan
·4 ketul sosej
·1 keping slice cheese (potong memanjang halus2 kpd 4 slice)
·1 biji telor - dipukul sedikit - yg ini ibu tak letak ler tp tabur dgn dry oregano



Cara-Cara:-
1.Panaskan air dalam periuk dan rebus sosej lebihkurang 4 - 5 minit. Angkat dan toskan.
2.Belah bahagian tengah sosej, jangan putus. Letakkan slice cheese yang dipotong tadi di tengah2 belahan
3.Ambil 1 keping pastry yang telah dipotong 4 segi tadi, letakkan sosej dan roll.
4.Letak/atur atas loyang yang telah digris dan dialas dengan baking sheet. Kelar2 sikit puff secara menyerong dengan pisau.
5.Sapu telor dan bakar pada suhu 175 C selama lebih kurang 20 minit/kuning keemasan


Donut oh donut dah lama aku duk menilik pelbagai resepi donut ni dan dah mcm2 resepi aku cuba(mcm lah byk benor aku cuba)bkn apa tilik lama2 tu sbb klu jenis yg kuantiti besar aku takut lambat abis jd aku kena cari resepi yg sikit2 aje maka terjumpa juga resepi sikit2 ni kat umah ummi gak.Jd ari selasa lepas blk keje aku pun start lah sukat semua bahan masuk kat dlm BM tu.lagi satu semangat nak buat donut ni bkn apa ari selasa lepas aku gi wilton jumpa ant jennie dah lama tak sembang dgn dia jd dlm duk sembang2 tu dia ada cerita pasal shortening jenis crisco yg pernah satu waktu dulu ada co. yg jual donut guna kan shortening jenis ni dan donutnya lembut.jd aku nak mencuba lah dan alang2 ant jennie nak bg dicount utk aku.yeler satu tin kecik tu RM10++.jom tengok resepi yg ada aku ejas sikit2 ni

Quote:


DONUT MINI

Bahan:- (15 biji donut mini)
·200 gm tepung roti
·20 gm gula
·1/2 tsp garam
·1 tsp yis kering
·140 ml susu segar- ibu kurangkan kpd 120 ml sbb ada tambah telur
·20 gm butter - ibu tukar guna shortening Crisco
*1 biji telor- ini ibu tambah

·minyak masak untuk menggoreng
·powder sugar/gula aising - untuk tabur


Cara Membuat:-
1.Masukkan tepung, gula dan garam ke dalam mangkuk. Gaul rata.
2.Buat lubang di tengah dan masukkan susu dan yis. Gaul lagi menggunakan sudip plastik.
3.Masukkan pula butter, gaul dengan tangan hingga sebati.
4.Keluarkan dari mangkuk dan letakkan di atas papan canai dan uli sehingga doh tidak melekat di tangan. (Sesekali bolehlah ditabur sedikit tepung jika terlalu lembik)
5.Buatkan bentuk bulat. Masukkan ke dalam mangkuk adunan semula dan tutup dengan plastic wrap atau kain lembab. Biarkan doh naik 2 kali ganda.
6.Buat finger test untuk uji doh naik ke tidak. Kalau lekat kesan jari, bermakna dah naik.
7.Canai doh setebal 15 cm di atas papan canai dengan penggelek dan terap dengan terapan donut kecil (mini). *Ummi guna bahagian mulut gelas yang kecil jek..hehe-ibu lak main bulat dgn tangan aku last2 tak jd mini jd donut gajah hai lagi dasyat ni sbb tu cuma dpt 8 ketul aje
8.Susun di atas dulang dan rehatkan doh sebentar hingga naik 1 1/2 kali ganda lagi.
9.Panaskan minyak, goreng di atas api sederhana hingga keperangan kedua-dua bahagian.
10.Angkat dan toskan di atas kitchen towel. Biarkan donut betul2 sejuk sebelum di salut gula aising. Boleh juga dibuat aising donut seperti di bawah

Utk yg rajin nak buat asing ni ler resepi nya tp ibu cuma tabur gula halus aje.
Aising Donut:-
·4 sudu besar gula aising - ayak
·1/2 sudu besar air
Gaul gula bersama air hingga sebati. Sapukan pada permukaan donut dan taburkan kekacang atau hundred thousands

Note:
Donut ni memang betul2 lembut walaupun dah sejuk.Donut ni juga elok jika di simpan dlm peti utk buat stok.walaupun goreng kali kedua pun tetap lembut mcm yg baru


Resepi simple utk lauk nasi 2 ari lepas dah tak tau nak masak apa jd aku jumpa tempe dgn ikan bilis kat dlm peti.Buat lah mcm ni ingatkan takde peminat rupanya semua suka lebih2 lagi kembar sampai meratah mkn bilis tempe ni.resepi tak yah lah kan semua org tau masak ni senang aje kan.


IKAN BILIS TEMPE

Quote:
Salam kak,nak tnya nih antra resepi nih ngan resepi donut persona akak b4 nih ,yg mana lgi akak rasa lembut n ok..Tnya siap2,pasni nak try..Akak, ptg nih nak wat popia resepi akak..10Q 4 resepi yer kak.. -CT

re~ klu ikutkan kueh2 mcm ni masa panas 2 semuanya lembut klu CT tanya yg mana best rasanya yg ini paling best kot sbb akak buat mlm lepas tu mlm esoknya bila goreng blk rasanya still sama mcm baru buat.klu yg sblm ni bila dah ke esokan hari kita panaskan blk rasanya dah tak sama kat luar jd garing dan keras dlm nya jd liut(paham ke kak ida pun tak tau nak translate) tp masa goreng donut kena pastikan api betul2 kecil sbb klu bear nanti terlebih garing yg dlm nya blm masak betul lagi harap dpt jd panduan CT lah

ok bye..bye,, sekian dulu tengok lah ari ni klu rajin aku nak meroti lagi ni.


Wednesday, 24-Mar-2010 08:31 Email | Share | | Bookmark
PAU

 
 
 
Salam..

He..he.. aku tak busy minggu ni so blh layan tenet lebih2 sikit klu idak jgn harap ler.kali ni aku buat pau lak.masuk ni dah 3 kali aku buat pau semenjak guna BM ni tp resepi kali ni yg paling best aku rasa dan puas ati sikit sbb takde byk gerutu atau dgn kata lain kecut bila dah masak. Al kisahnya sblm gi joging kat taman pudu ulu tu aku konon nak bangun awal nak buat pau utk sarapan sekali bila jam bunyi kul 6 pg kakak lak yg duk meregek kena bg dia tido dulu last2 dgn aku2 melayang sib baik aku tersedar kul 6.30 pg baru ingat blm solat subuh lagi jd cepat2 bangun mandi.Lepas baru masuk dapur di sbb kan dah lewat hati dah berbelah bg nak wat ke tak, last2 aku buat gak cuma aku masak pau ni lepas blk dr taman.Aku dah siap setting BM tu utk dough jd tak risau ler pau jd roti cuma masa aku blk doh tu dah terlebih naik.jd utk mengembalikan kegebuannya aku uli sekali lagi guna BM tu cuma sekejap ajelah utk buang angin yg melebih-lebih tu.pastu canai lah dpt pun tak byk cuma 7 biji mcm dlm gambar tu lah saiz
sedikit bear dr yg org jual tu.Masa canai tu ingat kan kecik2 sekali bila dah masak ambik kau beso gedabak tp puas mkn dan yg bestnya abah puji sedap pau yg aku buat kali sampai esok nya dia cari lagi.Jom tengok resepi yg aku cedok dr ummizaihadi lagi (sorry lah asyik keluar nama ummizaihdai aje,sbb nya satu ari tu aku duk layan blog ummi aje)sblm ni aku pernah tengok kak rinn buat pau ni tp tak tergerak lagi hati nak buat.

Quote:

PAU

BAHAN-BAHAN:
·240 g tepung Hong Kong (Tepung halus)-ibu guna tepung pau
·1 tsp Double Acting Baking Powder + 1/2 s/t garam
·1 tsp yis
·25 gm shortening
·100 ml air suam *
·30 g gula halus *
·1/2 tsp cuka *

inti red bean paste

CARA-CARA :
1.Dalam satu bekas, masukkan tepung Hong Kong, double acting baking powder + garam, yis dan lemak sayur.
2.Gaul ramas hingga adunan menjadi seperti serbuk roti.
3.Campurkan bahan yang bertanda *
4.Masukkan air yang bercampur dengan cuka dan gula.
5.Adun hingga menjadi doh yang lembut dan elastik (kurang lebih 15 minit, jika guna tangan dan boleh juga gunakan BM, caranya masukkan semua bahan doh kedalam BM, pilih setting Dough dan 'ON'). Rinn guna mixer
6.Perap doh selama 45 minit.
7.Keluarkan doh dan tumbuk untuk membuang angin.
8.Bahagi kepada 10 bahagian berat lebihkurang 35gm tiap satu, bulat2kan.
9.Ambil sebiji doh dan leperkan diatas tapak tangan, sudukan inti dan cantum doh sehingga menutupi inti. (akak letak inti kacang merah)
10.Letak pau diatas sekeping kertas (2 inci x 2 inci) . Buat hingga habis dan susun dalam kukusan.
11.Perap pau lebih kurang 20 minit.
12.Panaskan periuk pengukus dan kukus pau tadi diatas air mendidih selama 15 minit. (ibu kukus 5 minit aje)
13.Angkat dan sejukkan


Tips:
Utk elakkan pau dr menjadi kecut apabila masak mesti pastikan betul2 waktu masaknya.ibu hanya kukus selama 5 min utk pau saiz ini jd jika ada yg buat saiz pau ini lagi kecil mesti kena kurangkan waktu mengukusnya
.

Quote:
utk menjawab soalan maria tu
yg sebenarnya ida guna red bean paste yg beli kat kedai bakery bkn buat sendiri.Harganya dlm Rm5 sekilo



Ini lak sayur yg bermusim bg aku ler klu org lain tak tau lah.Dulu waktu kecil2 aku selalu kutip buah jambu golok/buah gajus ni bila blk dr sekolah konon2 nak suruh mama masakan tp klu dah budak yg kutip mesti selalunya tak betul.Last2 mama gi ler cari kat umah sepupu aku yg duk tepi pantai(ooppss..klu sebelah trg pokok jambu golok ni byk hidup di tepi2 pantai mungkin mudah tumbuh dan senang hidup tp yg aku pasti pokoknya suka jenis tanah berpasir)Buah ni pulak bermusim jd klu tiba musim nya mesti selalu mama masak sbb byk org bagi tp sekarang dah susah nak dapat klu nak masak pun kena beli klu dulu main kutip aje kat tepi2 jln pantai tu.Dah byk pulak aku cerita tp yg sebenarnya buah jambu golok ni bukan lah aku import dr Trg tp benornya aku import dr PJ aje.kebetulan ari jumaat lepas aku gi ler jumpa kakak kesayangan sape lagi klu bukan madiha@kak long tu.dia yg pelawa aku buah tu katanya acu yg cari(maaflah yer aku kurang pasti lak mana pakcik aku dpt tp klu tak silap kak long ckp dr sekolah) so layan ajelah resepi yg aku dpt dr mama ni siap guna talian hayat lagi ni masa nak masak takut salah masak kan tak jadi lak.T.q mama ummmwah..

Quote:

SAYUR LEMAK BUAH JAMBU GOLOK

Bahan-bahan
7 biji buah jambu golok/buah gajus
1 cawan santan pekat
1 biji cili merah hiris panjang
1 labu bwg besar potong baji
2 ekor sotong potong pendek2
5 ekor udang

cara2
cincang buah jambu kemudian perah airnya sehingga abis kemudian cuci(tujuan nya utk menghilangkan rasa kelat buah)bila semua dah sedia masukkan kesemua bahan dlm satu periuk kemudian perasakan dan masak sehingga kuah mendidih tp sentiasa kacau supaya santan tak berketul.bila dah mendidih tutup api dah siap di hidang


ok sekian dulu bye..bye..


Quote:
Salam ukhuwah k.Ida..Baru duk brjinak2 ngan FP nih..Arini 1 ari duk belek Fp kak..Semua mmber2 Fp nih Update semua sempoi2 n xkedekut resepi..Best la k.ida,muda2 lagi dah pandai masak..Nanti leh la try resepi2 kat sini.. -ZALIEDANA

re~ slm ukhuwah juga buat dana,akak memang minat memasak dan try mana resepi jd dgn sbb tu juga ingin berkongsi minat ni dgn kawan2 semua moga kita semua dpt memberi hidangn istimewa buat keluarga.Dana akak tak de lah muda sgt baya2 Dato' CT aje he..he...jgn lupa try mana2 resepi yg rasa berkenan tu nanti report kat akak yer

segarnya pau tu-elok resipi kali ni, elok untuk diet saya-kuih kukus-FAZILA
re:elok ler awak cuba tp kena lah rajin uli sbb lagi lama uli lagi gebu,sorry lah tak kasi kat awak sbb buat nya sikit aje



[<<  <  6  7  8  9  10  11  12  [13]  14  15  16  17  18  19  20  >  >>]    [Archive]

© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net